A RIM okostelefon-platformja máig a legbiztonságosabb mobilos ökoszisztéma, ami valaha létezett, ezt nagyjából senki nem vitatja, és ez az a tulajdonsága a rendszernek, ami még most is újabb szolgáltatásokat csábít a BlackBerryk felé.

Itt van például napjaink egyik leginkább felkapott mobilos alkalmazási területe, az érintés nélküli fizetés, azaz az NFC (Near Field Communications). Ez az a rövid hatótávolságú rádióval működő rendszer, melynek segítségével a nem is olyan távoli jövőben nem lesz szükségünk sem bankkártyára, sem pedig pénztárcára, a telefonunk lesz ugyanis a pénztárcánk.

Ehhez persze előbb biztosítani kell, hogy ne zsebelhessen ki minket senki virtuálisan, így a kártyatársaságok által fejlesztett rendszerek esetében egy csomó biztonsági előírásnak meg kell felelniük a telefonoknak, mielőtt egyáltalán szóba kerülhet, hogy bármilyen bankkártyás tranzakciót teljesen kiváltsanak.

A BlackBerryk a cserélhető SIM-es mobilok közül elsőként feleltek meg az egyik legnagyobb iparági szereplő, a MasterCard előírásainak, az NFC rádióval és antennával rendelkező BlackBerry 9900 és a BlackBerry 9360 típusok a világon elsőként kaptak MasterCard PayPass megfelelőséget. 

Hogy mindez pontosan mit is jelent? Talán láttatok már olyan MasterCard PayPass kártyát, vagy karórát, amit elég meglóbálni egy bankkártya-terminál előtt egy fizetőhelyen, és máris létrejöhet a tranzakció. A telefonoknál mindezt egy alkalmazás-köztesréteg is megtámogatja majd, feltéve, hogy a PayPass szolgáltatás nyújtására szerződött bank és a szolgáltató közösen egy olyan, erre a célra speciálisan kialakított SIM-et ad az ügyfélnek, ami alkalmassá teszi a telefont a fizetésre.

Hogy nálunk mikor lesz ebből a varázslatból mindenki számára elérhető valóság, azt egyelőre mi sem tudjuk, de a pilot projektek szervezése már megkezdődött, és amennyire tudjuk, a DT-csoport is a BlackBerryket választotta ehhez, így nem kizárt, hogy már jövőre fizethetünk a modern készülékekkel a pénztáraknál. Cool!

süti beállítások módosítása