Szeretem az optimista embereket, bár állítólag a pesszimistáknak azért jobb, mert nem érheti őket csalódás. Nos, Thorsten Heinst érheti, illetve sokan meg vannak róla győződve, hogy fogja is érni, sőt ezt már most is jól tudja a RIM elnök-vezérigazgatója, aki egyre-másra adja a cég jövőjével kapcsolatos optimista nyilatkozatokat. A RIM ma tartja az idei részvényesi beszámolóját, ahol a németnek minden optimista kisugárzására szüksége lesz ahhoz, hogy meggyőzze a részvényeseket arról, a kanadai vállalat a látszat ellenére szép jövő előtt áll.

Heins az elmúlt egy-két hétben, illetve úgy általában véve az első üzleti negyedévről szóló, a cég helyzetéről elég borús képet festő pénzügyi beszámoló kiadását követően nyilatkozott már rádióban, írt jegyzetet újságnak, most pedig a CIO magazin számára adott kellemes hangulatú exkluzív interjút. Elhangoztak többek közt olyan állítások, hogy valójában semmi gond nincs a céggel a mostani állapotában, illetve többször többféleképpen elhangzott, hogy a RIM a BlackBerry 10-zel komoly visszatérésre számít, hiába kelti a média a halálhírét.

heins_bb10.jpg

A CIO-nak adott interjút egyébként érdemes az elejétől a végéig elolvasni, aki tud angolul, feltétlenül nézze meg, olyan párbeszédnek lehet tanúja, amit ritkán látni egy meghatározó IT-cég elnök-vezérigazgatójától. A nyilatkozatból néhány újabb részlet is kiderül a RIM terveiről és stratégiájáról, így például a különböző modellcsaládok száma drámaian csökken majd és a kanadaiak elsősorban a touch élményre fókuszálnak majd, egyben Heins azt gondolja, hogy az egyik legfőbb problémát az jelentette a RIM számára, hogy nem tudott vonzó alternatívákat kínálni az érintőkijelzős mobilok szegmensében.

Emellett Heins az interjúban azt is sejteti, hogy a BlackBerry 10 elhalasztása nem lesz olyan drámai, mint azt egyesek gondolják, ami rímel arra az állítólag szintén a vezetőnek tulajdonítható elszólásra, hogy az első BB10-es eszközök valójában csak két hónapot csúsznak, vagyis akár már januárban piacon lehetnek. Ami azt illeti, a cég és a mobilszolgáltatók közösen arra készülnek, hogy a 2013-as első negyedév legnagyobb durranása lesz a BB10 rajtja, a RIM pedig "minden szükséges lépést" megtesz azért, hogy ez így is legyen.

Nem kevésbé bír nagy jelentőséggel az az elszólás, mely szerint a BlackBerry 10 nem azért késik, mert elfelejtettek ezt-azt belerakni, a cégnek ugyanis határozott elképzelése van arról, milyen építőkövekből áll majd össze a rendszer, a RIM azonban nem engedheti meg magának - már csak a múlt tradícióiból eredően sem - hogy egy félig kész okostelefont adjon az ügyfelek kezébe.

Ja, és Thorsten Heinsnek van egy Samsung Galaxy S III okostelefonja is. Ismerd meg az ellenséged, yeah!

Hogy mire megy Heins az optimizmusával, az egyelőre a jövő ködébe vész, mindenesetre szkeptikus hangok szerint nem kizárt, hogy bíróságra, ugyanis a részvényesek egy része szerint a hurráoptimizmus mögött valójában nincs semmi konkrétum, az egész csak időhúzás, ez pedig felveti bizonyos tőzsdei/számviteli bűncselekmények gyanúját. 

Ami engem illet, én is optimista vagyok, a kétszereplős mobilpiac ugyanis senkinek nem jó és ezt előbb-utóbb mindenki kénytelen lesz belátni. A körülmények tehát ilyen szempontból még kedveznek is a RIM-nek, melyet ebben az időszakban feltételezhetően a lehető legjobb ember irányít.

Viel glück, herr Heins!

Címkék: rim thorsten heins
süti beállítások módosítása