Egy okostelefon használata során rendszerint számos feladatot végzünk el különböző alkalmazások segítségével, melyek részben egymás mellett, vagyis párhuzamosan futnak, egyik-másik nagyobb prioritást kap a többinél, és van amire szinte mindig szükségünk van. A különböző okostelefonos operációs rendszerek eltérő módon - de leginkább kissé hiányosan - kezelik ezt a kérdést, a BlackBerry 10-zel debütáló Flow, vagyis szabad fordításban "folyam" interfész egy egészen friss, intuitív irányt mutat ezen a területen.

Ahogy a fenti demóból is látszik, a Flow részben a PlayBook gesztusait, részben új gesztusokat megörökölve működik, az éppen futó alkalmazásokat - ha ideiglenesen nincs rájuk szükség - bármikor a háttérbe lehet küldeni, onnan pedig könnyűszerrel el lehet érni. A főképernyőn többnyire ezeket az appokat lehet látni, ezek hangsúlyozottan nem widgetek, mint mondjuk az Android, vagy más platformok esetében.

Az ikonnézet ugyanakkor már ismerős lehet akár az Androidból, akár az iOS-ből, itt nagy varázslat nincs, az igazán nagy jóság azonban az, hogy az értesítéseket és az üzeneteket (BlackBerry Hub) egy ujjmozdulattal bármikor, bárhonnan elérhetjük a telefen használata során, anélkül, hogy az appot be kéne zárni, vagy ki kéne lépni belőle. A BB10 esetében új a képernyőzár feloldása és az éjszakai üzemmód bekapcsolása is egészen új módszerrel történik, előbbit alulról felfelé tartó ujjmozdulattal, utóbbit az ellenkező irányba végzett mozdulattal végezhetjük el. 

Nézzétek meg mindezt a fenti videón, mert igazán ott látszik, mennyire újszerű és zseniális megoldást alkotott a RIM fejlesztői csapata, és ez még nem minden!

Címkék: flow bb10
süti beállítások módosítása