Tegnap egy fórumba érkező visszajelzés alapján komolyan elgondolkodtam rajta, vajon jó taktika-e a RIM részéről, hogy a BlakcBerry 10 operációs rendszer kezelőfelületét, illetve annak bizonyos részleteit még azelőtt megmutatja a nagyközönségnek, hogy elkészült és piacra került volna a termék. Persze nagyjából nincs más választásuk a kanadaiaknak, hiszen a befektetőknek és a sajtónak, na meg persze a rajongóknak valamit mutatni kell. De ez amellett, hogy azt jelzi, dolgoznak az ügyön a mérnökök, bizonyos veszélyeket is magában rejt.

Például azt, hogy a BB10-et részleteiben még azelőtt lenyúlják, hogy elkészülne. Nemrég mutattunk is egy androidhoz készült modot, ami a BB10 képernyőzár-feloldását nyúlja le, megjegyzem elég bénán, hiszen a swipe up gesztus előtt meg kell nyomni a képernyőzár-gombot a telefonon. Most pedig itt a szép emlékű MeeGo romjaira épülő Jolla Sailfish, ami mögött a MeeGo egykori fejlesztőin kívül senki nem áll (mármint telefongyártó).

Mindez nem akadályozta meg a fejlesztőket abban, hogy a BB10 nyitóképernyőjét (ahol egyszerre négy alkalmazást láthattok megnyitva) lenyúlják a srácok -- a belső menük aztán már elég különbözőek és tulajdonképpen inkább hajaznak az Androidra és a Windows Phone-ra, mint a BlackBerry 10-re, szóval innen is jött egy kicsi meg onnan is jött egy kicsi. Ja, és a rendszer elvileg bizonyos korlátok közepette Androidos appokat is képes futtatni. Húha, micsoda innováció!

Szóval ebből a szempontból nem tudom, hogy a RIM részéről jó ötlet volt-e megmutatni előre a BB10-et, másfelől viszont azt hiszem megvesznék a kíváncsiságtól, ha január 30-ig semmit nem láthattam volna a rendszerből, illetve annak működéséből.

Címkék: jolla bb10
süti beállítások módosítása