Csütörtökön tette közzé a március elejével lezárt negyedévének pénzügyi adatait a RIM. Aki követi a pénzügyi jelentéseket, az a pénzügyi adatokat és a kíméletlenül kritikus híreket már úgyis látta, ezért most inkább elemzéssel töltenénk itt az időt. Éppen ezen a poszton ügyködtünk, amikor a KBC Equitas vezető elemzőjétől, Somi Andrástól befutott az ő kommentárja, így azt is megosztjuk veletek, hogy egy profi mit gondol a cégről.

Végtelenül összesűrítve a helyzetet, a RIM piaci megítélése rendkívül rossz, és nem minden alap nélkül. Egyből hozzá is tenném, anélkül hogy bárkinek is befektetési tanácsot adnék vagy felelősséget vállalnék a szavaimért, meggyőződésem, a RIM papírjai alulértékeltek, mivel a befektetők többsége menekül a papírjaitól, plusz rengeteg short pozíció épült fel (a részvény csökkenésére játszó befektetők, akik kötnek üzletet eladásra, mintohgy megvették volna a részvényt). A negatív hangulat mértéke sokszor, ahogyan most is, elszakadt a cég valódi teljesítményétől és potenciáljától, és lavinaként sodorja magával a befektetőket és a részvényeket.

Az ilyen pszichés nyomásnak a legnagyobb kockázata egy tőzsdén lévő cégnél az, hogy összezavarja a menedzsmentet, és a megfelelni akarás stratégiai és végrehajtási fókuszvesztéshez, szervezeti zavarhoz vezethet. Márpedig a RIM történelmi megújulás előtt áll, célegyenesben a következő generációs "SuperBerry" készülékek megjelenésével, amelyek már a rendkívül kifinomult és villámgyors QNX kernelre alapuló BB 10 OS-t használják, felzárkózva ezzel az iOS, Android és WP7 mellé.

Éppen ezért reméljük, hogy Thorsten Heins CEO verbális beavatkozása leginkább az, ami: üzenet a Wall Streetnek. A várakozásokat alulmúló eladások ellenére a cég papírjai közel 7 százalékkal lőttek ki pénteken, így jutalmazva Heins pénzügyi füleknek kedveskedő szavait. Heins kijelentette, hogy a RIM újrafókuszál a vállalati felhasználókra és bizonyos prémium fogyasztói csoportokra, valamint minden lehetőséget megvizsgál a cég stratégiájának újraértékelésekor, köztük a BB10 és PB OS-ek licencelését, valamint a cég eladását. Konkrét lépésekről azonban szó nincs, vagyis Heins úgy hozott ajándékot, hogy közben nem is -- ehhez a manőverhez csak őszintén gratulálni tudunk.

Lássuk, hogy a Somi András@KBC Equitas hogyan értékelte a negyedévet. Alább válogatást láthattok a kommentárból (a tipikusan vegytiszta tőzsde-technikai elemzéseket kihagytam):

A héten különkiadással jelentkezik a SmartEast, Ancsa ellátogatott ugyanis a Smartmobil konferenciára, ahol mindenki ott volt, aki az iparágban kicsit is számít. A stáb sok érdekes dolgot látott és hallott, illetve vett fel, itt a rövid összefoglaló a lényeggel és persze a hét fontosabb híreivel:

weboldalunk | videóink | írj nekünk!

Jön az Instagram Androidra
Kiborult a bili az iPad 4G miatt

BlackBerry prototípusokat osztogat a RIM Átvette a Nokia az első helyet a WP7 OEM-ek között
Lesz Angry Birds Space WP7-re

 

Hogy mi az a BlackBerry? Van aki e nevet még nem ismeri? Bizony van, bár aki nyitott szemmel böngészi a mobilszolgáltatók készülékkínálatait, biztosan hallott már legalább futólag erről a márkáról. A válaszra egyébként nem könnyű megadni a kérdést, a BlackBerry ugyanis amellett, hogy egy mobilmárka, egyben életérzés is, amit azok, akik már használtak ilyen készüléket, többnyire örömmel élnek meg.

Az első BlackBerry 1999-ben jelent meg, a márka tehát nem tekint vissza több évtizedes múltra, ráadásul a gyártó, a kanadai Research in Motion (RIM) eleinte nem is telefonnal, hanem személyhívóval, illetve személyhívókkal hódított a piacon. A mobiltelefónia térhódításával aztán a társaság sikerrel jelent meg az új szegmensben, és amellett, hogy a későbbi BlackBerrykkel már telefonálni is lehetett, a készülékek továbbra is nagyon erősek maradtak az üzenetküldésben, elsősorban az e-mailezésben. Legfőképpen ennek köszönhető, hogy a telefonok eleinte az üzletemberek számára voltak hasznosak, akik mindig, mindenhol elérhetők akartak maradni - nem csak telefonon.

Mindez a fejlett, ma már az e-mailek mellett többek közt Facebook- és Twitter-üzenetek kezelésére is alkalmas üzenetkezelő rendszerből, valamint a BlackBerryk ikonikus fizikai (QWERTY) gombsorából adódik, melyekkel sokkal gyorsabban, pontosabban lehet gépelni, mint a legtöbb érintőkijelzős virtuális billentyűzettel. A RIM okostelefonjainak túlnyomó része ma is fizikai gombsort használ, igaz a gyártó kínálatában már érintőkijelzős készülékek, sőt hibrid megoldások is találhatók a kor elvárásainak megfelelően.

A BlackBerryk termékkínálata ma három főbb kategóriára, azon belül pedig tucatnyi modellre különül el. A Curve termékcsalád barátságos árával, ugyanakkor teljes szolgáltatáskínálatával jó megoldás lehet sokat csevegő fiataloknak, vagy azoknak, akik csak most ismerkednek az okostelefonokkal. A ma kapható Curve-modellek közül a 8520-as típus képviseli a belépőszintet, a 9300-as modell alsó-középkategóriás, a 9360-as pedig középkategóriás okostelefon.

A 2010-ben megjelent Torch családba érintőkijelzős, illetve érintőkijelzővel és fizikai billentyűzettel ellátott felső-középkategóriás készülékek tartoznak. A RIM eleinte a szétcsúsztatható 9800-as típusnak adta ezt a nevet, de ugyanezt a márkanevet viseli a 9800-as utódja, a tavaly év végén forgalomba került 9810, illetve a teljes érintőkijelzős 9860 is.

A termékcsalád kétségtelenül legpatinásabb tagja a Bold széria, mely kizárólag QWERTY-s okostelefonokból áll. A család régebbi, ám még ma is kapható tagja a 9780-as típus nem rendelkezik érintőkijelzővel, míg a legmodernebb, abszolút csúcsmodellnek számító 9900-as típus egy 2,8 hüvelykes érintőkijelzővel is fel lett szerelve a kiváló minőségű fizikai gombsor mellett.

Igazi különlegesség, hogy az újabb BlackBerryk közül több (beleértve egyes olcsóbb, középkategóriás modelleket is) ismeri az NFC technológiát, ami hozzájárul ahhoz, hogy a mobiltelefonok a jövőben pénztárcaként is használhatók legyenek.

A BlackBerryknek ma nincs saját márkaboltjuk Magyarországon, de a gyártó világszinten is a szolgáltatói értékesítést preferálja, vagyis a kanadai vállalat okostelefonjaiból a legnagyobb választékot többnyire a mobilszolgáltatóknál lehet találni. A Vodafone budapesti SmartStore szaküzletében a fent felsorolt modellek szinte kivétel nélkül fellelhetők és ki is próbálhatók.


A poszt része a Vodafone BlackBerry játékának.

A részletes játékszabályok megtalálhatók az alábbi linkre kattintva, illetve a  Vodafone Facebook-oldalán.

Az utóbbi időben arra kellett rájöjjek, hogy a PlayBook nevében a "Play" szócska aligha szerepel véletlenül, bármennyire is az volt az eredeti elképzelése a RIM-nek, hogy az eszköz egy üzleti tablet lesz. Az utóbbi hetekben, hónapokban egyre-másra jelennek meg a jobbnál jobb játékok a rendszerre, ezek részben portolt, vagyis más platformról "áthozott" appok, részben PlayBook-exkluzívak.

Ez utóbbi kategóriába tartozik a héten megjelent Tunneltilt, mely két szempontból is érdekes: egyrészt ez az első játék a PlayBookra, melyet a RIM égisze alatt, illetve saját fejlesztésében adtak ki, másrészt ez az első olyan játék a kanadaiak tabletjére, melyet WebGL-ben fejlesztettek. Ami azt illeti elég sokáig, a Tunneltiltet ugyanis tavaly októberben demózták először a DevCon Americas-on, ami azért lássuk be, nem ma volt.

A játék egyébként nem túl bonyolult, de annál több türelmet és ügyességet igényel: egy golyót kell egy alagútban terelgetni, és kikerülni az akadályokat a PlayBook mozgatásával, döntögetésével.

Az egyesekben kemény függőséget, másokban durva frusztrációt keltő játék ingyenesen letölthető az App World storefrontból. A program egyébként játszható PC-ről is, ha a böngésző, illetve a számítógép támogatja a WebGL-t, kattintsatok az alábbi linkre a kipróbálásához!.

A RIM idén is megrendezi a floridai Orlandóban az általában május elején esedékes BlackBerry World konferenciát, mely talán nem annyira fejlesztőközpontú, mint a DevConok, de persze itt is szerepet kapnak a RIM platformjára dolgozó külsősök, meg úgy általában véve minden jelenlegi, valamint potenciális partner. Az idei BlackBerry World-ig alig több mint egy hónap van hátra, de Rory O'Neill termékmarketingért felelős alelnök már most igyekszik izgalmassá tenni az eseményt. Mert itt aztán mindent elmond a RIM.

"Elmondjuk, mit gondolunk a mobilitás és az internet jövőjéről, bemutatjuk a BlackBerry 10-et, és elmeséljük, merre tartunk, mi a jövőképünk..." - többek közt ezeket mondja el a cégvezető a fenti videóban, amiben meginvitál mindenkit a BlackBerry World-re. Itt egyébiránt minden bizonnyal az eddigieknél jóval többet tudhatunk meg az év második felében érkező BlackBerry 10 operációs rendszerről, illetve valószínű, hogy új termékekről is lerántják a leplet a kanadaiak.

Bárhogyan is lesz, a keynote-ról igyekszünk élőben tudósítani.

Címkék: world blackberry

A BerryBlogon korábban többször is nagy sikerrel zajlottak különféle nyereményjátékok, legutóbb éppen a blog egyéves születésnapján, ahol azt ígértük nektek, hogy a következő játék még nagyobb lesz, még több nyereménnyel. Jó hírünk van: nem kell mégegy évet várnotok rá.

Pénteken indul a Vodafone Magyarország és a BerryBlog közös játéka, melynek során a mobilszolgáltató Facebook-oldalán keresztül játszhattok értékes nyereményekért. Az április közepéig tartó játékban a blogon megjelenő posztok tartalmára vonatkozó kérdésekre kell helyesen válaszolnotok, és ha szerencsétek van nyerhettek.

A nyeremények a következők:

  • hetente egy darab BlackBerry 9900 okostelefon
  • hetente két BlackBerry ajándékcsomag

A pontos játékszabályokat megtaláljátok a nyereményjáték első posztjában, valamint a Vodafone Facebook-oldalán - olvassátok a BerryBlogot és válaszoljatok minél több kérdésre helyesen!

Sok sikert a játékhoz!


A nyereményjáték szervezője a 

süti beállítások módosítása