A mai híradóban két helyszínről is jelentkezünk az újdonságokkal: ott voltunk a Vodafone Be Bold eseményén, és a Telenor Android Workshop Life-on is!

weboldalunk | videóink | írj nekünk!





Frissült a Chrome for Android Napokon belül jöhet a magyar iTunes Match





Legyen minden mobil BlackBerry! Hamarosan érkezik a Viber WP7-re

A videót Polcz Péter készítette

Nagyjából másfél hét, és itt a BlackBerry World konferencia, mely valószínűleg az eddigi legemlékezetesebb, legfontosabb konferenciája lesz a RIM-nek. Egy olyan konferencia, mely után a világ talán kicsit máshogy fog tekinteni a cég jövőjére. Mindez az új operációs rendszer, a QNX-alapú BlackBerry 10-nek köszönhető, melyről nagyon sok minden kiderül majd a rendezvényen.

A BlackBerry Worldöt a RIM idén jórészt arra fogja használni, hogy bemutassa a fejlesztőknek a jövő mobilplatformjában rejlő lehetőségeket és utat mutasson nekik ahhoz, hogyan tudnak jobbnál-jobb alkalmazásokat készíteni a platformhoz. A fejlesztőknek szóló, úgynevezett Jam Session-ökről egyre több információ lát napvilágot, az olykor igen beszédes című előadások alapján a következőkre lehet számítani az új OS részéről:

  • Egy adott alkalmazás képes lesz más alkalmazások megnyitására akár úgy, hogy abba beágyazva fusson az adott app. Jöhetnek tehát az alkalmazáson belüli alkalmazások - érdekesnek hangzik?
  • Lesz külön előadássorozat szentelve a vadonatúj, Cascades fantázianevű kezelőfelületnek, melyet a svéd The Astonishing Tribe, a RIM által tavaly felvásárolt UX-tervező cég csinál. 
  • Olyan előadás is lesz a BlackBerry Worldön, mely valósidejű internetes hangátvitellel (VoIP) foglalkozik, illetve úgy általában a BlackBerry 10 VoIP-lehetőségeivel. Új szintre lép a BlackBerry Messenger? 
  • A fejlesztők ezen felül megismerkedhetnek az Android App Playerbe kerülő új lehetőségekkel, lesz Qt-s fejtágítás, valamint az új Adobe Air API rejtelmeibe is bevezetik a szervezők a résztvevőket.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a BlackBerry World résztvevői közül néhányan kapnak majd olyan fejlesztői hardvereket, melyeken a BlackBerry 10 egy korai változata fut, az operációs rendszer tesztelése tehát májustól külsősök bevonásával zajlik majd.

Összefoglalva, a jelenlegi mobil operációs rendszerekkel összehasonlítva a BlackBerry 10 a következő extrákat, pluszt nyújtja majd:

  • Robusztus, magas fokon integrált üzenetkezelő megoldás, ahol teljesen szétválasztható egymástól az üzleti és magánszféra (BlackBerry Balance),
  • Teljes HTML5- és Flash-támogatást nyújtó, villámgyors böngésző,
  • Erős multitasking-támogatás,
  • Tökéletesen gördülékeny, teljesen megújult kezelőfelület,
  • Fejlesztői oldalról sokrétű támogatás,
  • Androidos alkalmazások futtatási lehetősége.

Mi már nagyon várjuk a májust, és ti?

Címkék: blackberry 10

Hogy repül az idő, csak egy éve jelent meg, de olyan, mintha sokkal régebben velünk lenne a PlayBook, a RIM első tablete. Nem mondanám, hogy könnyű gyermekkora volt a készüléknek, kapott hideget, meleget, most pedig nemsokára egy kistesót is fog kapni maga mellé. 

A RIM-nek tehát a kezdeti nehézségek és az eleinte totálisan elhibázott marketing ellenére esze ágában sincs lemondani a PlayBook termékvonalról, annál is inkább, mivel a tablet már azt az operációs rendszert (pontosabban annak elődjét) hordozza a flashmemóriáján, mely az új generációs BlackBerrykre is felkerül idén év végén. 

A PlayBook éppen ezért felfogható akár egy bétateszter-eszköznek is, emellett persze azért ne feledjük, hogy számos olyan hasznos funkciót sikerült beleépíteni, amit a mai napig nem találni meg egyik rivális megoldásban sem. Az egyik ilyen funkció a legnagyobb kedvenceim közé tartozik, ez a BlackBerry Bridge, melyet minden nap előszeretettel használok, és amivel már sikerült ámulatba ejtenem néhány laikus(abb) felhasználót.

A PlayBook rendszerszoftverének fejlesztése részben a fentiek miatt egy év múlva sem állt le, hiszen éppen a héten érkezett meg a legújabb, 2.0.1-es rendszerfrissítés a tablethez, amire szükség is volt a finoman szólva nem túl tökéletes 2.0-s verzió után. Összességében áttekintve a PlayBook ma kis túlzással egy egészen más, jóval nagyobb tudású eszköz, mint volt a megjelenésekor. Persze ennek azok most biztos nem örülnek annyira, akik elsők közt rohantak megvenni.

A RIM első tabletje a kütyük gyorsan változó világában egyéves korával már szinte aggastyánnak számít, ezzel szemben míg néhány gyártó pár hónap után magára hagyja a hasonló termékét, termékeit, addig ez a PlayBookkal láthatóan nem történt meg. Az új, hamarosan érkező 3G-s modellel várhatóan még tovább tolódik ki a termékciklus, a PlayBook tehát - különösen egy BlackBerry mellé - meglepően értéktartó beruházásnak számít a mai napig. Kár, hogy itthon hivatalosan soha nem került forgalomba...

Boldog születésnapot, PlayBook!

Nem akarok különösebben nagy szavakkal élni, de a tegnapi nap estéjén valami olyasmit éreztem, hogy igen, ezért volt értelme létrehozni a BerryBlogot, ezzel valóra vált egy álom. A Vodafone Smart Store üzletében a szolgáltatóval és a RIM-mel karöltve megcsináltuk az első hazai BlackBerry fan eventet. 

Az eseményen részt vett Richard Sherwood, a Vodafone lakossági szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese, aki hosszan méltatta a BlackBerryket, valamint a Vodafone és a gyártó gyümölcsöző kapcsolatáról mesélt. Távol álljon tőlem, hogy bármelyik szolgáltatónak extra hírverést csapjak, ha ezt valamelyik versenytárs mobilcég csinálja meg, a BerryBlog ugyanúgy ott lett volna és örömmel számolt volna be a fejleményekről. De egyelőre nem csinálta meg más.

A Vodafone ezzel szemben valamikor év elején úgy döntött, odaáll a márka mellé, az már csak hab a tortán, hogy a RIM időközben meg arról határozott, hogy Kárpáti Zoltán személyében kinevez egy képviseletvezetőt Magyarországra, aki tulajdonképpen semmi mással nem foglalkozik, csak azzal, hogy a BlackBerryket népszerűbbé tegye itthon. Zoltánról biztos fogtok még hallani, ezúton is sok sikert a munkájához!

De visszatérve a rendezvényre, itt zártuk le a Vodafone-nal közös játékunkat a díjak átadásával - a nyertesek közül kettő szerencsére el tudott jönni és személyesen tudtunk nekik gratulálni. Ezúton itt is gratulálunk mégegyszer Nyitrai Melindának és Balázs Sándornak!

Persze Be Bold event nem lehet celeb nélkül, most Julia Carpenter, a tavalyi év DJ-felfedezettje jött el és beszélt arról, miért használ BlackBerryt. Julia számára a RIM tartogatott némi meglepetést: a sztár egy teljesen egyedi BlackBerry 9790-t kapott ajándékba, melynek hátlapja Svarowski-kristályokból volt kirakva.

Az este legjobb része számunkra csak ezután következett, volt időnk beszélgetni veletek, BlackBerry-rajongókkal, olvasókkal, ami hatalmas élmény volt a számunkra, köszönünk minden ötletet, javaslatot és bátorítást, igazán inspiráló volt a veletek töltött idő! Tényleg nagyon köszi mindenkinek, megtisztelő volt az érdeklődésetek.

Reméljük hamarosan újra találkozunk, addig is ne feledd, Be Bold!

(Az eseményen ott volt a SmartEast stábja is, ha kíváncsi vagy, milyen volt a rendezvény, nézd meg a következő, pénteken jelentkező híradónkat!)

A RIM-nél jól láthatóan nem csak a felsőkategóriás BlackBerry 10-es készülékekre tesznek fel mindent, hanem igyekeznek olyan modellekkel is jelentkezni, melyek olcsóbban, ennélfogva nagyobb mennyiségben adhatók el a világ olyan tájain, ahol ma még csak a legfelsőbb társadalmi réteg engedhet meg magának komolyabb okostelefont.

A BlackBerry Curve család két új tagjáról, a 9220-ról és a 9320-ról van szó, utóbbi létezésére és megjelenésére egyre több a bizonyíték. Most éppen itt van az angol T-Mobile értesítője a hamarosan kapható készülékekről - de várjunk csak! Angliában aztán mégis mi szükség van ezekre az olcsó modellekre? A kérdésre a tinik fognak válaszolni, akik alig várják már a dedikált BBM-gombbal ellátott újdonságokat.

A 9320 egyébként hozzánk is megérkezik hamarosan, jó hír, hogy a papíron meglehetősen gyengén festő paraméterek (2,44 hüvelykes, 320x240 pixeles kijelző, 3,2 megapixeles kamera, 512 MB RAM) ellenére az újdonság egészen más minőségi szintet képvisel, mint akár a 8520-as vagy 9300-as modell. Ja és lesz benne FM-rádió is, ami az előbbi két modellből hiányzik - lehet rajta hallgatni a Bartókot.

Az angol megjelenés tehát májusra datálható, bár egyelőre hivatalosan még egyik modellt sem jelentette be a RIM. Itthon sem kell majd rájuk sokkal tovább várni, hamarosan talán mi is megkaparintunk egyet, hogy bemutathassuk nektek.

A telefon kistesója, a 3G-s kapcsolat nélkül érkező BlackBerry 9220 (képet lásd fent) pedig holnap kerül forgalomba Indiában, többféle színben, padlóra nyomott áron. 

Tegnap a Bloomberg megszellőztette, hogy a RIM pénzügyi szakértők (egész pontosan konkrét bankok) közreműködését kérte nemrég pontosan meg nem határozott tevékenységhez, aminek lényege nagyjából annyi, hogy "megvizsgáljanak bizonyos lehetőségeket". A tőzsdének több se kellett, a RIM papírjainak értéke secpec 4 százalékot emelkedett, mivel újra híre ment, hogy eladhatják a céget. Na de ki lehet a potenciális vevő? Erről készítettünk nektek egy rövid összeállítást, pro-kontra érvekkel:

  • Barack Obama (elnök). Vagyona: ismeretlen

Az Egyesült Államok elnöke megrögzött BlackBerry-rajongó, ki tudja, talán annyira, hogy minden követ megmozgatna azért, hogy megszerezze magának a márkát. De bármennyire is ő a legbefolyásosabb ember a Földön, a RIM-re még neki sincs pénze, de talán kölcsön tudna kérni a nemzettől - persze ehhez az is kell, hogy idén újraválasszák.

  • Bill Gates (ex-Microsoft). Vagyona: ~61 mrd dollár

A Microsoft egykori géniuszának, egyben vezérigazgatójának bezzeg lenne elég pénze a RIM-re, tekintélyes, nagyjából 61 milliárd dollárra rúgó magánvagyonából. Kár, hogy Gates már csak tradícióból alighanem Windows-párti, úgyhogy ha meg is venné a RIM-et, a BlackBerry 10 biztosan menne a levesbe.

  • Mark Zuckerberg (Facebook). Vagyona: ~17 mrd dollár

Természetesen nem lehet kihagyni a számításból a Facebook fiatalon lett milliárdos atyját, Mark Zuckerberget sem, aki magánvagyonából most körülbelül két és fél RIM-et tudna vásárolni. A szándék már annál inkább kérdésesebb, mivel az ifjú milliárdos mostanában inkább fotómegosztó-szolgáltatásokra szereti rátenni a kezét cége által.

  • Roman Abramovics (Chelsea). Vagyona: ~12 mrd dollár

A RIM-re Roman Abramovics orosz milliárdosnak is lenne pénze, más kérdés, hogy ha technológiáról van szó, akkor Abramovics inkább jachtokra és repülőkre szórja a pénzét. Nem kizárt továbbá, hogy a RIM felvásárlása előtt el kéne adnia a Chelsea F.C futballcsapatot, amit 2003-ban vásárolt meg tulajdonosától hosszú évek kitartó munkája alatt összekuporgatott pénzén.

  • Kim Dzsongun (Észak-Korea vezetője, a Néphadsereg főparancsnoka, a Koreai Munkáspárt Központi Bizottságának főtitkára és Központi Katonai Bizottságának elnöke). Vagyona: ismeretlen

A népi Korea szeretett vezére tavaly decemberben vette át élemedett korban jobb létre szenderült apjától a stafétát. A kis Dzsongun már gyerekkorától kezdve a zárt rendszerekhez ragaszkodott, ráadásul a génjeibe van kódolva a paranoia, így egy olyan mobilgyártó biztosan jól jönne neki, melynek készülékei lehallgathatatlanok és kifürkészhetetlenek. 

  • A dalai láma (vallási, politikai vezető). Vagyona: nincs

A dalai láma megélt már kitaszítottságot, megvetést, szeretetet és őszinte, mély tiszteletet miközben bejárta az egész világot, ráadásul ő állítólag Avalokitesvara, az együttérzés bódhiszattvájának a megtestesülése, márpedig a RIM-nek most nagy szüksége van Avalokitesvara-ra. Csak az a gond, hogy Őszentsége tudvalevőleg kevéssé hisz a materiális javakban, így meg elég nehéz lenne rábeszélni a RIM megvásárlására.

Te a fentiek közül kinek adnád el a RIM-et? Vagy más tipped van? Küldd be, megvizsgáljuk a lehetőségeket!

süti beállítások módosítása