A 11. adásban a RIM öntanuló billentyűzetéről, az Apple saját térképszolgáltatásáról, a windowsos Nokiák magyarországi érkezéséről és az Android elsöprő sikeréről beszél nektek Ancsa.

weboldalunk | videóink | írj nekünk!





Hírhétfő Még idén érkezhet az Apple saját térképe
Nagyon nagyon piacvezető az iPad
Apple logót szopat az android robot





A régebbi OS-ekre is megjön a szülői felügyelet
Megtanulja a felhasználót a BlackBerry 10 virtuális billentyűzete
Hazánkba is érkezik a Lumia 900 és a Lumia 610
Bejelentették a Samsung Omnia M-et

A videót Polcz Péter készítette

Egyik olvasónk, Slash a múlt héten új telefont vásárolt, egy BlackBerry 9860-at, ám az öröm nem tartott túl sokáig: egy olyan készüléket kapott, amit nem elég, hogy nem erre a piacra lett szánva, de regisztrálni sem lehetett BIS-en, ami az egyik legfőbb jele annak, hogy a telefon vagy már közvetlenül a gyárból, vagy más úton-módon illetéktelen kezekből került az eladóhoz. Következzen a történet első kézből:

Nemrég új Blackberry telefon vàsàrlàsra szàntam el magam. Segitségül hivtam Google-t hol mennyibe fajna a telefon. Hamarosan megtaláltam azt a GSM boltot ahol elfogadhato árat találtam 2év gari bla bla bla.
Telón egyeztettem velük, ez volt szombaton, mondtam nekik, kedden mindenkepp kell a bleki. Okayy hétfőn futárnak adjuk, de a honlapon csináljam meg a rendelést. Annyit mondott a "kedves" eladó még, hogy a telefon doboza a másik üzletükben van, erre én, különösebben nem érdekel a doboz (majd elhozom ha pesten épp lesz egy kis idöm) dobjátok fel a telot a töltövel.

Szal kedden jön a futár, mondja mennyit kell fizetnem, 1500 Ft-al lett több mint a számla szerint a rendelési lapon. Ez volt az első meglepi, a következő akkor ért amikor kibontottam a csomagot. Egy olyan töltő vigyorgott rám amilyet életemben nem láttam. Háromágú villás tőltővel mèg nem randiztam. Na most már biztos lesz egy nem kellemes hangvételű telefon beszélgetésem a bolttal. Aztán BlackBerry kézbe , bekapcs......boot stb stb..... Ok.. Mondom átállitom magyar nyelvre, nini nincs magyar nyelv, hm semmigond, software update majd segit, aha, szerettem volna, bármit csináltam apploader, desktop manager, semmi. Na tegyük csak bele a sim kártyát, jajjajj , semmi nem történik, nem jön a reges sms, hjúzton baj van !!!!!!!!

Tárcsáztam a boltot, de ez mar este hét után volt, mondom sràcok ugy alakult holnap áruért kell mennem bemennék hozzátok van egy apró kis málör a BlackBerryvel. Jött a válasz, ok 10 kor nyitunk gyere és megcsináljuk a telót :)) Eljött a másnap, nem sokkal dél elött értem oda, elővettem a Torch-ot , na azonnal tudták mi a pálya, mondom szeretném ha zsir új fóliázott telót adnátok dobozostul mindenestül. Azonnal vették is elő szó nélkül, mondom uno momento, PlayBook elő , pin és imei number check, na akkor ez jónak tűnik... :) 

Slash kalandjai ezzel végül pozitív fordulatot vettek, reméljük sokáig fogja szolgálni a telefonja, és ha bármi baj lesz vele, az üzlet ezek után már korrektül intézni majd a jótállást. A fentieket röviden összefoglalva, ha nem mobilszolgáltatónál veszed a BlackBerrydet, a következőkre figyelj oda, és nem lehet nagy baj:

  • Soha ne vegyél át csomagolás/doboz nélküli telefont új áron! Ha lehet bontatlan csomagolást kérj, 
  • Még az üzletben ellenőrizd, hogy a telefonon, az akkumulátor fedele alatt lévő, vonalkódot tartalmazó matrica megvan-e, nincs-e részben feltépve, nem tűnik-e sérültnek, illetve a dobozon lévő IMEI és PIN egyezik-e a készüléken lévővel,
  • Az átvételkor ellenőrizd, hogy megvan-e minden tartozéka a telefonnak,
  • Töltesd ki a jótállási jegyet, és nézd meg, hogy annyi jótállást vállalnak-e a mobilra papíron, amennyit korábban személyesen vagy a telefonban, netán a weboldalon ígértek,
  • A legjobb, ha ott helyben bele tudsz tenni egy olyan SIM-et, amire van BlackBerry szolgáltatás aktiválva. Ha a telefon nem jelentkezik be a rendszerbe (nem jön meg a regisztrációs üzenet), az azt jelenti, hogy a  készülék ki van tiltva a hálózatról, úgyhogy semmiképpen ne vedd meg!

A fentiek az összes BlackBerry típusra egyaránt vonatkoznak, legyetek nagyon körültekintőek, egyes kereskedők sajnos előszeretettel élnek vissza azzal, hogy sokan anélkül vásárolnak BlackBerryket, hogy a fentieket ellenőriznék. Lehet, hogy ezeket a készülékeket csábító áron kapod, de gondolj arra, hogy ez soha nem véletlen, sok esetben nem azt a szolgáltatást, illetve nem azt a készüléket kapod (még ha ugyanaz is a típus), amit mások legális forrásból vesznek és használnak.

A magyar Vodafone tavaly ősszel, az OS7-es portfólió bizonyos tagjainak a bevezetésével bővítette utoljára BlackBerry-portfólióját, a BerryBloghoz eljutott híresztelések szerint a jövő héten azonban megérkezhet a következő, sokak által várt újdonság a kínálatba: Jön a BlackBerry 9790, vagyis az olcsóbbik és kisebbik érintőkijelzős Bold!

Azt csiripelik a verebek, hogy a BlackBerry 9790-tel egy időben a Curve széria is bővül, bár itt egyelőre nem teljesen világos, hogy a 9320-as modell érkezéséről van szó, vagy egyszerűen csak egy régebbi típus jön újabb színben (ez a valószínűbb).

Jövő héten remélhetőleg több részletről tudunk beszámolni az árakkal és elérhetőséggel kapcsolatban, szóval stay tuned, ahogy az angol mondaná!

Címkék: vodafone bold 9790

A BlackBerryk (nagy)vállalati felhasználásáról kevés szó esik itt a BerryBlogon, nem véletlenül. A téma igazán komoly mélységeiben csak keveseket érdekel, emellett ahhoz, hogy pontos és részletes információkkal lássunk el titeket, 24 helyett legalább 28 órából álló napra lenne szükségünk. Ettől függetlenül időnként próbálunk becsempészni ide hasonló témákat, most például a világ egyik legnagyobb szoftvercégének, az SAP-nak a  budapesti fejlesztőközpontjában jártunk, hogy egy kicsit a BlackBerrykről beszélgessünk.

Az SAP-ról röviden annyit érdemes említeni, hogy a cég komplex üzleti rendszereit használja szinte a világ összes multinacionális vállalata, kezdve az Auditól a Vodafone-on át a Tescóig bezárólag. A különböző modulokból összeálló környezethez mobiltelefonokkal is lehet csatlakozni, ezt a távmunkát segítő lehetőséget elég régóta bevezette az SAP, elsőként éppen BlackBerryken keresztül.

A magyarországi fejlesztőközpontban 2009-ben kezdődtek el BlackBerry okostelefonokra a fejlesztések, mondja el a találkozón a csapat három tagja, Sulyok Péter, Bánlaki Tibor és Dudás Péter. Mint mondják, az utóbbi időben az üzleti alkalmazások esetében is szemléletváltás következett be a cégnél, az alkalmazásoknak passzolniuk kell a modern környezetekbe, ezzel párhuzamosan a felhasználói elvárások is mások ma, mint akár csak pár évvel ezelőtt.

A központban összesen három BlackBerry-alkalmazás készül az egyébként nagyjából tíz elérhető appból - ezek egy része az App Worldben is megjelenik, hogy az ügyfelek könnyebben hozzáférjenek, működésükhöz azonban mindenképpen szükség van az SAP háttérrendszerekre. Nem kell különösebben bonyolult dolgokra gondolni, ám a végfelhasználó és a cég szempontjából hasznos kis appok ezek: itt készül például a egy szabadságkivételre használható app, illetve a tipikusan ehhez hasonló jóváhagyó appok, melyek a menedzserek munkáját könnyítik meg.

A fejlesztéssel foglalkozó szakemberek pontosan látják, hogy az ügyfelek körében a bring your own device jelenség ellenére továbbra is rendkívül erős arányban vannak jelen a BlackBerryk: az SAP-ügyfelek 80 százaléka ma is használja más eszközök mellett a RIM valamelyik készülékét. Fejlesztői szemmel nézve az SAP-nek többnyire könnyű dolga volt a RIM üzleti platformjával, hiszen ezeket a készülékeket eredetileg is üzleti célra tervezték, az egész ökoszisztéma erre lett kihegyezve, míg a végfelhasználói megoldások a háttérbe szorultak - mondja Sulyok Péter.

Az iOS és az Android esetében pont fordított a helyzet. Az Apple láthatóan nem volt felkészülve arra, hogy üzleti platformok jelenjenek meg az iPhone-on, a kezdetekkor sem az alkalmazásterjesztési modell, sem a jóváhagyási rendszer nem kedvezett az üzleti appok fejlesztőinek. Az Android esetében a készülékdiverzifikáció jelenti még most is a problémát, illetve az, hogy nincs egységes tesztkörnyezet - mondják az SAP Labs Hungary alkalmazásfejlesztői.

Ettől függetlenül a cég ma már a BlackBerry mellett iOS-re és Androidra is fejleszt alkalmazásokat, a kurrens platformok közül egyedül a Window Phone hiányzik a sorból. A szakértők szerint az új BlackBerry platform, a QNX-alapú BlackBerry 10 kapcsán az egész iparág várakozó álláspontont van. Mint mondják, a fejlesztés nem jelent technológiai kihívást, igaz a jelenlegi fejlesztői eszközök állapota a betonstabil környezetet igénylő üzleti rendszereknek nem kifejezetten kedvez.

Az üzleti alkalmazások megjelenése az új platformon ugyanakkor kulcsfontosságú a RIM számára, nem véletlen, hogy a május eleji BlackBerry World konferencián és a BlackBerry Jam-en aktívan részt vett az SAP, fentebb láthatjátok Pete Graham, az SAP üzleti mobil alkalmazásaiért felelő vezetőjének a bemutatóját.

Tegnap befutottak a Gartner becsléseken alapuló statisztikái a mobilpiac első negyedéves eredményéről. Ebben szerepel minden gyártó és minden platform, köztük értelemszerűen a RIM is. Nincs igazán mit szépíteni rajta, a kanadai cég számára ez a negyedév nem sikerült valami fényesen, a gyártó most már csak a piac hetedik legnagyobb volument értékesítő vállalata, igaz öt olyan cég előzi meg, mely nem kizárólag okostelefonokat gyárt (az egyetlen kivétel az Apple).

A számok nyelvén elmondva, a piacot a Samsung vezeti 86 millió eladott készülékkel, a második a Nokia 83 millió telefonnal, a harmadik pedig az Apple, 33 milliós volumennel. A RIM ehhez képest az első negyedévben eladott nagyjából tízmillió BlackBerryt, hárommillióval kevesebbet, mint egy évvel korábban. Azért ne feledjük, hogy ez még így is egy Magyarországnyi ember.

Az okostelefon-piacon kicsit jobb a helyzet, ott a RIM még a harmadik legnagyobb gyártó 7 százalékos részesedésével, előtte az Apple 23, majd a topon a Samsung következik 26 százalékkal. A koreaiak tehát láthatóan uraltak mindent az év elején, és ez valószínűleg még jó pár hónapig így is lesz.

Nem mellékesen a Samsung 38 millió eladott okostelefonjának nagy része androidos eszköz és az összes többi androidos gyártó egyenként ezt a mennyiséget meg sem képes közelíteni. Ebből számomra az látszik, hogy a Samsungtól a többi androidos gyártónak van leginkább félnivalója, bár a kínaiak (Huawei, ZTE) okozhatnak még kellemetlen meglepetéseket Android-fronton mindenkinek. 

Az Apple láthatóan szintén a Samsungot tartja elsődleges riválisának, ez onnan is jól látszik, hogy a két cég jól elszórakoztatja egymást mindenféle szabadalmi perekkel, ami olyan jó bulinak számít, hogy újabban a Nokia is beszállt. A két nagy gyártón és a két legnagyobb platformon kívül ott van még a piacon a Windows Phone, mely a Nokiával kart karba öltve próbálja megvetni a lábát a kulcspiacokon, adott a folyamatosan apadó Symbian, valamint a szintén a Samsunghoz kötődő Bada.

Ezen a térfélen már van mit keresnie a RIM-nek, mely ha a BlackBerry 10-zel jól sáfárkodik, a meglévő ügyfélkörére és hírnevére építve egy év múlva a mérleg nyelvét jelentheti majd. Ehhez persze több akadályt is sikeresen kell venni először Kanadában, így a BlackBerryknek újra vonzó alternatívává kell válniuk az iOS-szel és az Androiddal szemben, ehhez pedig három plusz egy dolog kell: látvány, látvány, látvány és Angry Birds.

És ha ez megvan, még mindig nincs meg a siker, hiszen meg kell nyerni újra a sajtót, mely az elmúlt hónapokban annyiszor és annyiféleképpen temette már el, állította földbe stb. a RIM-et, hogy már csak azért sem akar majd magának ellentmondani, ha netán fordulni látszik a szerencse.

És igen, a RIM-nek meg kell küzdenie néhány piaci riválissal, de leginkább a sajtó kegyeiért kell majd küzdenie, és ez hosszú és nehéz küzdelem lesz. Szerencsére Amerika van olyan nyálas hely, hogy ha valaki a földről feláll, annak mindenki állva tapsol, tudjuk ezt a Rocky filmek óta...

Márpedig ha Amerika tapsolni kezd, azt mindenhol meghallják a világban.

A BlackBerrykhez gyárilag csomagolt, vagy külön tartozékként megvásárolható bőrtokoknak, műanyag tokoknak van egy olyan jó tulajdonságuk, hogy egy beépített mágnescsíknak köszönhetően a telefon képes érzékelni, hogy a tokban van. Erről az egyedülálló és hasznos már írtunk korábban, most viszont úgy tűnik, ezt továbbfejlesztené a RIM.

A kanadaiak nemrég kaptak szabadalmi jóváhagyást egy olyan telefontokhoz, mely képes menet közben tölteni, de legalábbis árammal ellátni a készüléket, egy beépített, felxibilis akkumulátornak köszönhetően. A beépített akku teljesítménye nyilván nem lenne alkalmas a gyorstöltésre, de arra jó lehet, hogy a BlackBerry akkor egyáltalán, vagy az átlagnál jóval kisebb mértékben merüljön, ha a tokban van.

Hogy aztán ebből az egészből mikor lesz kereskedelmi termék, arról egyelőre nem szól a fáma, mindenesetre a koncepció érdekes, és a mai BlackBerryk akkumulátoros üzemidejét tekintve hasznos is lehet a jövőben... 

Feltéve, hogy addigra nem érkeznek meg az üzemanyagcellás akkumulátorok, melyek egy bizonyos típusára szintén szabadalmi kérvényt nyújtott be a RIM nemrég.

süti beállítások módosítása