A RIM új, BlackBerry 10-es portfóliójáról egyelőre nem tudni túl sokat, az azonban mostanra gyakorlatilag száz százalékosnak látszik, hogy mekkora lesz az újdonságok, illetve egész pontosan a két először megjelenő újdonság képaránya. Hát ilyen:

bb10_keparanyok.jpg

Az L-sorozatú érintőkijelzős változatnál az 1280x720 pixeles felbontás mondhatni most már a mobilok közt is egyre inkább terjedő 16:9-es képarány felé tendál, szóval itt semmi különösre ne számítsunk, jól mutatnak majd a videók meg a fotók a telefonon.

Roppant érdekes alakja lesz a QWERTY-billentyűzettel és érintőkijelzővel egyaránt ellátott N-szériának, ami 720x720 pixeles, vagyis 1:1 képarányú kijelzővel rendelkezik majd, ezzel szakítva a korábbi Boldok hagyományával is, meg úgy általában véve minden korábbi kijelzőformátummal.

Az 1:1 képarány az alkalmazásfejlesztők számára érdekes kihívásokat hozhat majd, mindenesetre reméljük nem lesz gond a különböző képarányok implementálásával, és nem lesznek olyan BB10-es appok, melyek csak az egyik vagy csak a másik készüléken használhatók...

Mert ez esetben kénytelenek lennénk mindkettőt beszerezni.

Via N4BB.

Még csak augusztus közepén járunk, de a kereskedelem már javában készül az év végi bevásárlási hajrára. Nincs ez másképp az elektronikai termékeket gyártó és forgalmazó cégek, úgy mint okostelefon-gyártóknál és mobilszolgáltatóknál sem. Azt már korábban tudni lehetett, hogy a RIM idén a karácsonyi bevásárlási szezonra nem dob piacra új BlackBerryt, de vajon tényleg akkora baj-e ez, mint ahogy sokan beállítják?

A karácsonyi, vagy nevezzük inkább ünnepi bevásárlási szezonnak kétségtelenül megvan az a jó tulajdonsága, hogy ilyenkor aztán tényleg minden szart el lehet adni a vásárlóknak, tegye mindenki a szívére a kezét, és pörgesse végig, hogy az elmúlt öt évben mennyi felesleges kacatot vásárolt magának vagy éppen a családtagjainak! A lényeg, hogy az ünnepi szezonról lemaradni első hallásra nem tűnik túl bölcs dolognak, kivéve, ha a portéka okostelefon és mobilszolgáltatók forgalmazzák.

christmas_gift.jpg

Az ünnepi szezonnak ugyanis megvan az a jellegzetessége, hogy a mobilszolgáltatóknál ilyenkor fogy a legtöbb pre-paid, vagyis feltöltőkártyás készülék, ami egyben azt is jelenti, hogy a legtöbb mobilba bele sem teszik a SIM-et, vagyis a készülék soha nem termel egyetlen fillér plusz bevételt sem a szolgáltatóknak, sem a gyártóknak - mivel a RIM elég jelentős részben a szolgáltatásokból él, máris érthető, miért maradt ki az ünnepi hajrából.

A másik ok, ami miatt utólag bebizonyosodhat, bölcs dolog volt távol maradni a karácsonyi őrülettől, az az irgalmatlan verseny, ilyenkor ugyanis aztán mindenki, minden gyártó és szolgáltató egymásra licitálva igyekszik megnyerni magának a vevőket. Aztán a vevő vagy vesz a végén egy iPhone-t, vagy egy Samsung Galaxy izét, a többiek meg osztoznak a maradékon.

Szerintünk mindebben van ráció (különben nem írnánk le), de a legnyomósabb érvet a karácsonyi launch ellen akárhogy szépítjük, úgy hívják, hogy iPhone. A RIM a januári, februári launch révén ettől a kíméletlen konkurenstől tartja magát távol amennyire csak lehet.

Remélhetőleg sikerül majd neki, és a 2013-as igazán boldog karácsony lesz Waterlooban.

Újabb, jelentős fázishoz ér a következő generációs BlackBerryk fejlesztése a jövő héten. A RIM ekkor küldi meg ugyanis az első BlackBerry 10-es okostelefon-prototípusokat a mobilszolgáltatók számára, akik aztán tesztelhetik, próbálgathatják az eszközöket, hogy minden működik-e rendben velük.

Ez mindjárt két dolgot is feltételez, egyrészt mind a hardver, mind a szoftver nagyon közel áll a végleges változathoz, ezek már nem a fejlesztői alfa-prototípusok, hanem azok a készülékek, melyek már csak minimálisan térnek el attól, ami a végfelhasználók kezébe kerül majd - várhatóan a jövő év elején. Az újdonságokról ettől függetlenül szinte semmit nem tudni, csak amit már számtalanszor megírtunk, vagyis lesz egy teljes érintőkijelzős és egy QWERTY-érintőkijelző hibrid.

Thorsten Heins a Wall Street Journalnek annyit még elárult, hogy összesen hat modellből áll majd a kezdeti BB10-kínálat, ez a termékvonal fele-fele arányban lesz QWERTY-s és teljes érintőkijelzős. Jó hír egyébként, hogy egyes szolgáltatók már láttak különböző előrehaladott állapotú szoftververziókról bemutatókat, és a visszajelzés eddig abszolút pozitív, kár, hogy a titoktartás miatt mindenkinek lakat van a száján.

Ha ismertek olyasvalakit, aki szolgáltatónál és/vagy gyártónál dolgozik, és szívesen eljárna a szája a BerryBlognak, szóljatok! ;)

Egy pillanatra sem áll meg a legnépszerűbb közösségi oldalhoz fejlesztett BB-s mobil kliens, a Facebook app fejlesztése. Az immár 3.2-es verziónál járó alkalmazás egyelőre csak a tesztelők számára érhető el, de egy-két bétaváltozat után jöhet a végleges kiadás - talán még a nyáron.

face32_b.jpg

A program új verziója most érkezett el az újabb bétaverzióhoz, a 3.2.0.8-as számozást viselő kiadásba egy csomó olyan funkciót beépítettek, amit régóta kért a közösség. Az újdonságok mind a központi fejlesztést jelentő eseménykezelés köré csoportosulnak, így mostantól több és részletesebb információ áll rendelkezésre a facebookos eseményekről (event), meg lehet nézni, ki és mit jelzett vissza, satöbbi. 

Aki úgy érzi, nem tudott eddig e nélkül élni, annak most már tényleg nem kell sokat várnia, és a csoportok kezelése után lesz végre eseménykezelés is a BB-s Facebook-kliensben. Lássuk, melyik szülinapi partit szervezitek meg vele először!

Az új Facebook app egyelőre a BlackBerry Beta Zone-ban érhető el.


Mutasd meg, mekkora rajongó vagy, küldj be pályaművet a BerryBlog rajongói pályázatára! Főnyeremény egy BlackBerry 9900, részletek az alábbi posztban.

Nagyon gyorsan elröppent a BerryBlog rajongói pályázatára szánt két hét, már csak egy nap van hátra a nevezési időszakból, aki holnap éjfélig beküldi a pályázatát, van esélye nyerni egy BlackBerry 9900-t, vagy a másik két BlackBerry (9790, 9360) egyikét! Az elmúlt időszakban érkezett néhány igazán értékes mű, de videót például még nem küldött senki - ne feledjétek, írott, valamint kép- és hanganyagot és videofelvételt egyaránt várunk! A cél, hogy alkalmas legyen arra, hogy a BlackBerryket reklámozza valamilyen direkt módon.

Már csak azért is érdemes pályázni, mivel itt senki nem megy haza üres kézzel, vagyis mindenki kap valamilyen ajándékot, aminek köze van a BlackBerrykhez - úgyhogy érdemes kifejezni a rajongásod a márka, illetve a BlackBerry okostelefonok iránt!

A részletes játékszabályokat megtalálod a korábbi posztunkban, illetve a pályázat kezdete óta minden hírünkhöz odarakjuk, biztos ami biztos, nehogy elkerülje valakinek a figyelmét.

Alkoss, és a BlackBerry fényre derül!


Mutasd meg, mekkora rajongó vagy, küldj be pályaművet a BerryBlog rajongói pályázatára! Főnyeremény egy BlackBerry 9900, részletek az alábbi posztban.

Címkék: játék berryblog

Nem kizárt, sőt igen valószínű, hogy a BlackBerry 10-es készülékek megjelenéséig fogunk még újabb BlackBerryket látni, egyik-másik típusról már minimális infót is tudni lehet. Itt van például az az állítólagos típus, amibe két SIM-et is lehet pakolni, bár erről még csak azt tudjuk, hogy jó eséllyel lesz, de hogy mikor, az még kérdéses.

vendorportal_9730.jpg

Az N4BB ellenben az App World fejlesztőknek szánt portálján szúrt ki egy új BlackBerry típusjelzést, ez a 9730, ami szintén a Bold családban láthat napvilágot - már ha nem félregépelésről van szó, és a típus ténylegesen egy létező modellt takar. 

De mi is állhat pontosan a számsor mögött? Elképzelhető, hogy ez lenne a 9790 CDMA-s verziója? Ennek a típusnak ugyanis egyelőre csak GSM-kompatibilis változata van - de mire ez a nagy különbség a típusjelzésben? Ami ráadásul azt sejteti, hogy a készülék a 9780-hoz képest gyengébb paraméterekkel rendelkezik és/vagy olcsóbb (a BlackBerryknél a számozás sokat elárul, vagy a tudást vagy a régiót takarja, ahová szánják)? Vagy ez egy olyan 9790, aminek nincs érintőkijelzője? Reméljük hamarosan kiderül, addig is osszátok meg, szerintetek mit takar az új típusjelzés?

Via N4BB.


Mutasd meg, mekkora rajongó vagy, küldj be pályaművet a BerryBlog rajongói pályázatára! Főnyeremény egy BlackBerry 9900, részletek az alábbi posztban.

Címkék: pletyka bold 9730
süti beállítások módosítása