A BlackBerry 10 operációs rendszer kezelőfelületének, logikájának egyik központi eleme lesz az üzeneteket és értesítéseket tartalmazó BlackBerry Hub, melyet mindig, mindenhonnan el lehet majd érni egy (pontosabban kettő) ujjmozdulattal. Kicsit a mostani Messages, vagy Üzenetek fiókhoz lesz ez hasonló, némi kiegészítéssel és persze modernizált külsővel.

A BlackBerry Hubról láthattatok már korábban sok képet és videót, a fenti egy friss-ropogós bemutatófilm a belsős Inside BlackBerry blog jóvoltából. Elég ütős koncepciónak tűnik, nemde?

Címkék: blackberry hub bb10

A PlayBook szinte feneketlen háttértárán rengeteg különféle állomány -- dokumentumok, fotók, videók stb. -- tárolhatók, a RIM viszont sajnos nem ad a felhasználó kezébe olyan alkalmazást, amivel ezt megfelelően lehet kezelni. Szerencsére a BlackBerry Worldben van néhány jó és kevésbé jó alternatíva, mind közül a legjobb a fantáziadús nevet viselő Files and Folders.

filesandfolders6.jpg

A program éppen most frissült a 6.0-s verzióra, ami egy rakás újdonsággal szolgál a fájlokat rendszerezni szerető, illetve a különböző online tárhelyeket használó usereknek. Mert a Files and Folders ezeket a szakszóval felhős tárhelyeket is képes kezelni, legyen szó Dropboxról, Boxról, Google Drive-ról vagy Skydrive-ról. Az egyik fő újdonsága a 6.0-s verziónak éppen ezeket érinti, mostantól a médiafájlokat, akár videókat ezekről a helyekről is le lehet játszani, tehát nem kell őket a PlayBook háttértárán tartogatni.

A Files and Folders 6.0 emellett most már médialejátszóként is működik, változott egy rakás dolog a menükben és a kezelőfelületen, emellett egy csomó hibát kijavítottak a fejlesztők. Aki kedvet kapott a program használatához, elérheti a BlackBerry Worldből, az alábbi linken. A program ára 2,25 euró, de ennyi pénzért ajándék és lehet hogy egyben megváltás is annak, aki szereti telepakolni mindenfélével a különféle eszközeinek a tárterületét.

Annyiszor leírtuk már ezen a blogon, hogy mennyire sok múlik a BlackBerry 10 rajtján, mely nem csak azt határozza meg akár évekre előre, hogy a RIM az egyéni felhasználók kegyeit is visszanyeri, hanem hogy a vállalatoknál is visszakerül-e a királykategóriába, ahonnan mint tudjuk nem azért került ki, mert nem volt a legjobb munkaeszköz (illetve nem az még ma is), hanem kis túlzással azért, mert nem volt rá Angry Birds.

A RIM mindenesetre mindent megtesz annak érdekében, hogy a vállalati flottákat visszaszerezze magának, és ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy BB10-re is lesz Angry Birds meg Instagram, hanem például abban, hogy a kanadaiak elindítottak egy olyan, migrációt elősegítő programot, mely páratlan az iparágban. A BlackBerry 10 Ready programmal a BlackBerry-flottával rendelkező vállalatok minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy áttereljék a flottájukat BB10-re, ráadásul mindezt ingyen és bérmentve.

BlackBerryBalance_1.jpg

A program része egy tök ingyenes képzési blokk, ahol a migrálás lépéseit tanulmányozhatják a vállalati rendszergazdák, emellett a korábbi BlackBerry Enterprise Server licenceket ingyen és bérmentve BlackBerry Enterprise Service 10-re cseréli a RIM. A programban részt vevő prémium ügyfelek (Advantage tech support szinten) még egy grátisz BB10-es okostelefont is kapnak! A BlackBerry 10 Ready kedvezményes lehetőségeit 2013. december 31-ig lehet igénybe venni, egyelőre csak az Egyesült Államokban, de várhatóan később több országban is elérhetővé válik a rendszer.

Mindez azt jelenti, hogy a RIM a fejlesztők után láthatóan a vállalati ügyfeleknek is minden szinten a kedvében próbál járni, hiszen ne feledkezzünk meg a 10k-s ajánlatról, ami szintén páratlan az iparban, senki, ismétlem SENKI nem kínál ma fejlesztőknek olyan egyszerű és kedvező feltételekkel járó piacbővítési lehetőséget, mint amit a RIM kínál. Remélhetőleg az egyszeri végfelhasználókat is el fogja csábítani a RIM január 30-án, amikor Thorsten Heins bemutatja a kanadai vállalat visszatérését megalapozó platformot és az arra épülő első okostelefonokat.

A program részletei megtalálhatók a BlackBerry 10 Ready weboldalon. A webcastok itt érhetők el.

Egy újszülött mobilplatform későbbi életét nagy mértékben meghatározhatja a kezdeti alkalmazásválaszték, ezt jól tudja a RIM és a Microsoft is, éppen ezért mindkét cég igyekszik az új mobilos operációs rendszer megjelenésére elkészíteni vagy elkészíttetni a kulcsfontosságú alkalmazásokat. A két cég közül utóbbi már túl van a platform rajtján, és láthatóan azért nem sikerült minden lécet megugrani, na de majd idővel. A BB10 esetében különösen a lokális tartalmak elkészítése jelenthet komoly kihívást, főleg azokban az országokban, ahol a RIM platformja korábban sem volt kifejezetten népszerű. Mint például hazánkban.

bb_world.png

Ettől függetlenül a BB10 rajtjára beígért 100 ezer alkalmazás közt lesz több magyar vonatkozású app is, legalábbis belsős forrásokból azokat az információkat kaptuk, hogy az egyik meghatározó hazai médiakiadó alkalmazásfejlesztő részlege, a Sanoma Mobilmédia már megkapta a megrendelést több magyar relevanciájú app elkészítésére. Hogy a platform rajtjára mi készül el, illetve a kisebb fejlesztők készítenek-e például androidról portolt appokat a platformra, az vélhetően csak jövő kora tavasszal derül ki, ekkor várható ugyanis a BlackBerry 10 hivatalos magyarországi rajtja.

A magunk részéről örülnénk neki, ha egyik-másik szolgáltató elkészítené saját mobilalkalmazását, vagy mobilalkalmazásait a platformra, így például a Magyar Telekom részéről is várjuk a Zenecenter vagy a Műsorújság, netán a Moziaréna BB10-es portját, de a Vodafone-nál is vannak olyan hasznos, saját fejlesztésű appok, melyeknek helye lenne a platformon. 

A Sanona szerepvállalása azt sejteti egyébként, hogy olyan jellegű tartalomfogyasztó appok is lesznek a platformon, mellyel egy adott lap online változatát lehet böngészni, igaz a BB10 csúcsnak ígérkező böngészője mellett nem biztos, hogy olyan nagy szükség van mondjuk hírolvasó programra, de persze adjuk meg a lehetőséget mindenkinek, hogy az appek egyedi funkcióit (már ha van ilyen) használhassa.

Az eredeti ígéretnek megfelelően a héten boltokba került Mexikóban a Nextel nevű szolgáltató választékában egy egészen fura szerzet BlackBerry, a 9620, mely már csak azért is különleges a maga nemében, mert nem kapott besorolást egyik kategóriába sem, szóval sem nem Curve, sem nem Bold a lelkem. Hogy ezzel mennyire vár rá nehéz sors, mennyire nem, az majd kiderül, mindenesetre itt van róla egy a korábbinál jobb kép, ami kicsit többet elárulhat a telefon felépítéséről.

BlackBerry9620.jpg

A 9620-ról tudni lehet többek közt, hogy ugyanolyan gyors, mint a 9900, de a kijelzője inkább a Curve-é, ráadásul nem is lehet taperolni, vagyis hát lehet, de viszonylag kevés eredménnyel. Emellett a billentyűzet is a Curve-től lett átörökítve, már csak az a kérdés, hogy akkor miért nem Curve-nek hívják, sokkal egyszerűbb lenne az egész.

Egyelőre továbbra sem világos, hogy Mexikón kívül lehet-e majd máshol kapni a telefont, de ha tippelnem kellene, azt mondanám, hogy egynémely ázsiai piacon hamarosan viszontlátható lesz, itthon azonban várhatóan soha nem fogja egyik szolgáltató sem árulni. Nektek hiányzik a választékból?

A BlackBerryk saját fejlesztésű Facebook-alkalmazása töretlenül fejlődik, újabb és újabb funkciók megjelenésével továbbra is az egyik legjobb platformalkalmazás a RIM palettáján. Lehet, hogy ennek az a nyitja, hogy nem is a Facebook fejleszti, hanem a kanadai cég programozói? 

invite_fb_friend_bbm.jpg

Így vagy úgy, itt a 3.3-as, végleges verzió, mely elsősorban még szorosabb BBM-integrációt kínál. Így például most már be lehet tenni az adatlapra a BBM PIN-t, meg lehet a Facebook-appon keresztül is BBM-chatet kezdeményezni azokkal az ismerősökkel, akiknek szintén BlackBerryjük van, és persze használnak BBM-et. 

Van még azért néhány újdonság, így például a 3.3-as app egy kevésbé barátságos funkciót, a barátok eltávolítását is támogatja, ezzel a Facebook névjegyzékből végre törölhetjük a tapló ismerősöket, spammereket vagy exbarátnőt/exbarátot. Emellett a fotónézegetés is átalakult, mostantól áttekinthetőbbek az alkalmazás által megjelenített albumok, illetve kis mértékben a kezelőfelület is megújult.

Vannak azért még mindig hiányosságok, így a BlackBerryre fejlesztett Facebook alkalmazással továbbra sem lehet oldalként posztolni, csak a személyes profilban, ami nekünk ugyan komoly hiányosság, de az átlagfelhasználó számára alighanem egy kevssé lényeges szempont. Hja, valamit a 4.0-s verzióra is tartogatni kell, nem igaz?

Ha használod az appot, a következő 24 órában várhatóan kapsz értesítést az új verzió elérhetőségéről.

Címkék: facebook rim