A BlackBerry 10 bizonyos szempontból a hagyományos, ikonvezérelt mobil operációs rendszerek leszármazottja, némi kiegészítéssel. Ez a kiegészítés a gesztusvezérlés, vagyis amikor az operációs rendszer általános működését mindenféle taperolós ujjmozdulatokkal befolyásolhatjuk. Ilyesmi alapgesztus a fotók vagy weboldalak zoomolása, vagy az oldalak lapozgatása, a BB10 esetében azonban ennél jóval többről lesz szó.

Az új operációs rendszer négy legfontosabb gesztusvezérelt műveletét Jeff Gadway, a RIM egyik marketingmenedzsere mutatja be a fenti videón. Az első, egyben legmenőbb gesztus a Hub betekintés, vagyis az a gesztus, amivel mindenhol, mindig elérhető az üzenetközpont egyetlen, fordított L-alakú ujjmozdulattal. Aztán van az alkalmazások háttérbe küldése, a tartalomfüggő menü előhívása, illetve az ikonpanelek közti váltás -- csupa-csupa olyan megoldás, amit más rendszereknél csak jóval bonyolultabban, vagy kevésbé intuitív módon lehet megoldani.

bb10_bedside.jpg

Bónuszként álljon itt két képernyőfotó a BB10 L-sorozat éjszakai üzemmódjáról, amit perszehogy gesztusokkal lehet kapcsolgatni.

Amúgy éjszakai üzemmódban az óra valami elképesztő dögösen néz ki.

süti beállítások módosítása