Folytatjuk a BlackBerry 10 operációs rendszer képességeit bemutató sorozatunkat, hiszen a szerdai eseményt még korántsem göngyölítettük fel teljes egészében, van még miről beszélni bőven. Itt van mindenekelőtt a BlackBerry Hub, az új operációs rendszer vadonatúj üzenetközpontja, ami teljesen megváltoztathatja a mobilos üzenetkezelésről eddig kialakult képet.

Hallottam már olyan véleményt ezzel kapcsolatban, hogy más platformokon is könnyen elérhetők az üzenetek, a felső státuszbárt Androidon és iOS-en is le lehet húzni egy ujjmozdulattal és lám, ott vannak az e-mailek, értesítések. Mégis milyen többletet ad, miben jobb akkor a BlackBerry Hub? Elég sok mindenben.

z10_white_blackberryhub.jpg

Kezdjük talán azzal, hogy a BlackBerry Hub egy a korábbi BlackBerryk üzenetkezelő rendszerének továbbfejlesztése, továbbgondolása révén létrejött masszív üzenet- és jelentésközpont. Vagyis az e-maileken, facebook- és twitter-üzeneteken kívül ide, erre a központi helyre érkeznek be például a naptárprogram értesítései is. De ez még nem minden (kattints a jobb oldali nyílra a részletekért)!

A BlackBerry Hub egy folyamatosan a háttérben futó alkalmazás, melyet ennélfogva nem lehet külön ikonnal elindítani, viszont kétféleképpen is elérhető. Vagy a főképernyőn a kijelző jobbra "húzásával", vagy bármilyen alkalmazásból a kijelzőkávától felfelé induló ujjmozdulat-gesztussal. Ekkor még csak egy betekintőablakot kap a felhasználó, ahol gyorsan átnézheti, van-e valamilyen sürgős üzenet, vagy ráér foglalkozni később is azokkal az e-mailekkel, chatekkel, amik éppen beérkeztek. Ha a felhasználó meg akar válaszolni ezekből valamit, a betekintő nézetből egy jobbra mutató ujjmozdulattal kvázi kihúzhatja a képből az aktív alkalmazást, és előtérbe hozhatja a Hub-ot.

A BlackBerry Hub-on belül lehetőség van a különféle üzenetek szűrésére, ha például valaki csak az e-mailjeit vagy SMS-eit szeretné látni, természetesen erre is lehetőség van, külön SMS és e-mail inbox ebből kifolyólag nincs BlackBerry 10-en, ellentétben a többi okostelefon-platformmal.

Ami végül ezt az egész rendszert nagyon kompletté, kerek egésszé, nem utolsósorban pedig hatékonnyá varázsolja, az az üzenetek kezelése (válasz, törlés, megjelölés) a Hub-on. Ezen a felületen bármilyen beérkező üzenetre lehet válaszolni, vagyis nem csak az SMS-ekre vagy e-mailekre reagálhatunk itt, hanem egy Facebook-kommentre vagy direkt Twitter-üzenetre is akár, anélkül, hogy a Facebook- vagy Twitter-alkalmazást meg kéne nyitni.

Ugye most már tudod mi a teendő, ha felvillan az új BlackBerryden a jó öreg piros LED-fény?

Címkék: blackberry hub bb10
süti beállítások módosítása