Ma pont egy hete mutatta be a BlackBerry a vadonatúj mobil platformját, a QNX-alapú BlackBerry 10-et, két új készülékkel, a teljes érintőkijelzős Z10-zel és a QWERTY-s Q10-zel egyetemben. A kettő közül az elsőt már másnap árulni kezdték a boltok Nagy-Britanniában, tegnap pedig a BlackBerry anyaországában, Kanadában is forgalomba került a kütyü. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés a befektetőkben, elemzőkben, rajongókban és persze a konkurens gyártókban is, hogy vajon mennyire nyitott erősen az újjászületett platform.

A Bloomberg által tegnap leközölt összeállítás szerint Kanadában minden eddigi BlackBerry modellhez képest is nagyobb az érdeklődés a BlackBerry Z10 iránt, míg Nagy-Britanniában egyes üzletekben január 31-én a nyitást követően alig egy óra alatt szétkapkodták a készletet. Közben a RIM-et korábban többször eléggé durván lehúzó elemzők is nyomozni kezdtek, és kénytelenek voltak elismerni, hogy a velük kapcsolatban álló disztribútorok és mobilszolgáltatók nagyon pozitív visszajelzést adtak az új telefon nyitó forgalmáról.

z10_shop.jpeg

Bár a gyártó eladási számokat nem közölt, Thorsten Heins tegnap egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy az eladások kifejezetten biztatóan alakulnak, és minden jel arra utal, hogy a BlackBerry 10 ütős rajtot vesz, illetve vett. Ehhez hozzátartozik, hogy Heins szerint csupán a vevők fele váltott régi BlackBerryjéről, a többiek máshonnan érkeztek. Ez egy nagyon fontos momentum. Persze olyan átütő hisztéria nyilvánvalóan és szerencsére nincs, mint az iPhone-ok rajtja esetén tapasztalható, de nem is az iPhone legyőzése most a cél. Meg azért azt is érdemes észben tartani, hogy a telefon egyelőre csak két országban kapható, és egyik sem az Egyesült Államok. És a Q10 még nincs is piacon.

Ha már itt tartunk, egyáltalán nem vagyok meglepve, hogy a BlackBerry éppen ebben a két országban indította útjára a telefonokat. Nagy-Britannia korábban legendás BlackBerry-nagyhatalom volt, aminek bizonyára megvannak még az alapjai, amit újra lehet építeni, Kanadának meg ugye a BlackBerry nemzeti ügy.

A kanadai siker másfelől megágyazhat az Egyesült Államokban márciusban induló telefonnak, melyhez feltételezhetően áprilisban csatlakozik a QWERTY-s testvér, teljessé téve a kínálatot.

A BlackBerry Z10 nálunk április elején jelenhet meg a szolgáltatók kínálatában.

Via Bloomberg.

süti beállítások módosítása