Múlt pénteken végre kikerült előrendelhető státuszba a T-Mobile-nál (amit most már inkább Telekomnak hívnak, szokjatok idővel hozzá) a BlackBerry Z10, bő két hónappal azután, hogy a telefont bejelentette a BlackBerry azon a bizonyos január végi eseményen. Mivel megvannak az árak is, adja magát a lehetőség, hogy kicsit összevessük a Z10 árát más, hasonló kategóriájú készülékek árával.

Mielőtt azonban nagyon elmélyednénk a számokban, leszögezem, hogy a fair összehasonlítás azért nehéz, mert az új típusok esetében rendszerint a szolgáltatók árazóinak ceruzája is kicsit vastagabban fog, illetve azért az árfolyamváltozások is bejátszanak. Másfelől viszont jó képet kaphatunk arról is, hogy a gyártó mennyire szeretné eladni itthon a típust, illetve kiknek.

A pénteki árakat böngészve az első, egyben legfeltűnőbb dolog, hogy egyáltalán nincs a Z10-nek dominós ára. Ez azonban szerintem a megjelenésig mindenképpen változni fog, hiszen még az iPhone-t is meg lehet venni feltöltőkártyásan (nem beszélve az összes korábbi BlackBerryről), szóval semmi okát nem látom, hogy ez a Z10-nél máshogy legyen. 

tmo_z10_elorendeles.jpg

A telefont listaáron is meg lehet venni, előfizetés nélkül, ekkor 165 ezer forintot kell kicsengetni érte (a webshopban csak 156 ezret). Ez szerintem alapvetően nem rossz ár a kategória többi tagjához viszonyítva, és bizonyára némi fejvakargatásra készteti majd azokat a sarki GSM-boltokat, melyek jelenleg szemrebbenés nélkül elkérnek 180-200 ezret (vagy ennél is többet) egy szürkeimportos Z10-ért. Hozzáteszem, emlékeim szerint a 9900 ennél valamivel olcsóbban indult a szolgáltatónál anno 2011 végén.

A havidíjas konstrukciók árait elnézve ezzel együtt jól látszik, hogy a Z10-et nem elsősorban a nagy forgalmat bonyolító előfizetőknek akarja eladni a T-Mobile, illetve a BlackBerry. Példál az egyik legdrágább tarifa, a Mozaik XXL mellé 60 ezer forintos vételár társul, ezzel a Z10 messze az egyik legdrágább telefon (például drágább gyakorlatilag az összes iPhone-nál) ebben a tarifaszegmensben a T-Mobile-nál. Az olcsóbb tarifákkal (Mozaik S, illetve Mozaik XS) már kedvezőbbnek tűnik a helyzet, főleg a nagy riválishoz, az iPhone-hoz hasonlítva, de azért a Z10 itt sem számít olcsó játékosnak -- nagyjából a Nokia Windows Phone-os kurrens nagyágyújával, a Lumia 920-szal mozog egy szinten.

Kicsit megkavarja a lapokat, hogy eddigi tudásunk szerint a T-Mobile-nál májustól bizonyos Mozaik díjcsomagokba beépítik a BlackBerry-szolgáltatást, ami tudomásom szerint egyedül a BBM és a Protect használatához lesz kötelező, míg az olcsóbb díjcsomagoknál ki kell fizetni érte havi 700 forintot -- persze ez még változhat, igyekszem a megjelenésig pontosan tájékozódni.

Tudom, most itt a poszt végén valamiféle konklúzió kéne, de bevallom őszintén nagyon okosabb nem lettem az árak tüzetesebb átböngészése után a hétvégén. A lényeg, hogy a Z10 ára szerencsére nem szállt el a szolgáltatóknál, de mint minden csúcskategóriás újdonságnak, úgy a BlackBerry új üdvöskéjének is megkérik az árát -- legalábbis eleinte.

Aki pedig a Q10-re vár, már most készüljön rá, hogy ennél várhatóan kicsit drágább lesz a QWERTY-s testvér, legalábbis a nyugati példák ezt mutatják.

süti beállítások módosítása