Május negyedikén vettem át a Q10-et a brit Carphone Warehouse brixtoni boltjában, miután április elején előrendeltem abban bízva, hogy még áprilisban megérkezik a telefon. Meg is érkezett, csak a kezdő szállítmányt nem az előrendelőknek, hanem a felhajtás kedvéért az Oxford Streeten, a Selfridgesnek adták – én meg nézhettem a hírekben szétvisznek kétezer Q10-et, az enyémről pedig semmi hír. Teljes tudatában vagyok annak, hogy ez mennyire first world problem, ugyanakkor nekem nem volt telefonom már, és utazás előtt álltam. Megérte egyáltalán heteket várni és jól megszívatni magam?

Hatékonyság, hatékonyság, hatékonyság

Meg. A Q10-et nekem találták ki. Az okostelefon-felhasználónak két archetípusa van. Az egyik, akinek az okostelefon az időtöltés egy formája, videót néz, játszik, olvas, appokat próbál ki gyarkan. A másik, aki az okostelefonnal valamit hatékonyabban akar elvégezni, mint előtte, vagyis időt takarít meg akkor is, ha állandóan a telefonon lóg. Természetesen a két alaptípusnak van közös metszete és mindenkiben megtalálható mindkettő.

q10_press2.jpg

A Q10 azoknak készült, akik határozottan a második csoportba tartoznak, mint például én – soha egyetlen játékot sem töltöttem le telefonra, úgy általában kevés appot használok. A kritikus funkció számomra a kommunikáció, bármilyen formában: email, chat, sms, Skype, Foursquare, Facebook vagy ne adj isten ’rendes’ telefon, szerencsére egyre ritkábban. Másodsorban szerveznem kell magamat, például naptárral, jegyzetekkel. Harmadsorban sokszor gyorsan információt kell szereznem ha az utcán, utazás közben eszembe jut valami, vagy át akarok nézni egy prezentációt.

Erre való a Q10. A Q10 egy command and control center. Az életed parancsnoki központja: rajta keresztül tartod a kapcsolatot a külvilággal, összesíted a beérkező információkat, és reagálsz rájuk. És ha néha meg kell nézni vagy hallgatni valami vicceset Youtube-on, azt is lehet, de közben nem kell minden mást felfüggeszteni, ahogyan más platformokon kényszerülünk.

A folytatáshoz kattints a jobb oldali nyílra!

Nem, nem csak a billentyűzetről beszélek, nem mintha nem lehetne róla sokáig beszélni. A billentyűzet egyszerűen hibátlan. Ami a Thinkpad billentyűzet a notebookoknak, az a BlackBerry az okostelefonoknak. Legjobb. Pont. Kellemes, gyors, pontos. De lendüljünk ezen túl, ha Q10-ben gondolkodsz, úgy is tudod, hogy nincs jobb fizikai billentyűzet terén, és azt is, hogy bár érintőképernyőn is meg lehet tanulni a gyors és pontos gépelést, főleg a prediktív és javító rásegítésekkel, de ergonómiailag nem ugyanaz.

Több mint billentyűzet

Szóval nem, nem csak a billentyűzetről beszélek. A Hubról beszélek. A gesztusokról. A multitaskingról. A pont kézreálló méretéről, a jó fogásáról, semlegesnek ható tömegéről és robusztus megépítettségéről – a kiváló anyagokról. A Q10-ben nincs semmi gagyi, minden részletében kidolgozott.

q10_billentyuzet.jpg

Ez így együtt adja ki a csomagot. Hiba volna egyesével vizsgálni ezeket az elemeket, és egyesével elbírálni őket, hogy na vajon ez önmagában mennyire fontos. A teljes csomag egyben adja ki azt a használhatóságot és használati élményt, amitől a Q10 más, amitől a Q10-el lehet pörögni, amitől kialakul az ’ez azért nagyon fasza’ gondolat a fejben, ahogyan váltogatunk a párhuzamosan futó ablakok közt. Tényleg van flow, vagyis a gondolataink folyamát le tudja követni a rendszer, ahogyan cikázunk az ablakok, feladatok közt.

Tom és Berry már vesézte eleget a BB10 operációs rendszert, így nem sok értelmét látom annak, hogy erre hosszú sorokat pazaroljak. Annyit jegyeznék meg, ami talán nem magától értetődő, hogy a Q10-en nem volt az az érzésem, hogy ezt az oprendszert Z10-re tervezték volna, és nekem emiatt kompromisszumokat kell kötnöm.

Az egyértelmű, hogy lényegében kizárólag érintéses vezérlésre tervezték, és ez az a pont, ahol lerovom azt a kötelezettségem, hogy kiegyensúlyozottabbá tegyem a cikket. A hard-core BlackBerry felhasználóknak, úgy értem, az igazán megrögzött BB-seknek, akik ma is billentyűzetes-trackpades BB-vel tolják az ipart, azoknak van egy rossz hírem: a hot-key kombók száma erősen lecsökkent, míg a trackpad vezérlés pontossága és sebessége bizony csorbát szenvedett.

q10_textselection.jpg

Számomra a legbosszantóbb mozzanat, legalábbis nem tudom, mi rá a jó megoldás, mikor szövegen belül kell pozicionálnom. Erre a BlackBerry ugyan kitalálta az érintős karikás huzigálást, amikor egy nagy karika veszi körbe a kurzort, hogy meg tudjuk fogni, ez azonban közelébe sem ér sajnos a trackpades időknek. Ugyanígy érthetetlen, hogy email olvasás közben nincs már U vagyis a következő olvasatlan emailre ugrás, miközben megmaradt a (T)op, (B)ottom, (S)earch, (C)ompose. Szerencsére a backspace gombbal lehet emailt törölni. További hülyeség, hogy multi-touch módon nem lehet egyszerre sok emailt kijelölni, hanem előbb aktiválni kell a többszörös kijelölést, majd egyesével pötyögni az összes kiválasztani kívánt emailen/elemen.

Hogy ez mennyire rontotta le a hatékonyságot? Valamennyire biztosan, és főleg úgy bosszantó, hogy ezek implementálása valószínűleg nem volna túl nagy feladat. Ugyanakkor a BB10-Q10 kombó még mindig a legjobb platform az emaileink és egyéb üzenetek áttekintésére és menedzselésér, beleértve a PC-t vagy tableteket is.

Hogy mi erre a legjobb bizonyíték? Az irodában, mikor éppen a Thinkpaden dolgozom, és mellettem egy tablet is, azt veszem észre, hogy a Q10-en követem a történéseket, és sokszor hirtelen ott válaszolok emailekre, vagy Facebook üzenetre. Miért? Mert gyorsan és egyszerűbb annál is, minthogy elkezdjek válogatni a böngésző ablakok meg az Outlook közt, hogy megnézzem az összes fiókomat, meg a Facebookot, a Foursquare-t, a Linkedint. Az lehet, hogy valamit már a PC-n nyitok meg, mert egy képet akarok megnézni, vagy nagyon cirkalmasan kell valakit leoltani, és jobb azt PC-n szerkeszteni, de a lényeg, hogy a Q10 tovább tudta vinni a BlackBerry örökséget. Jelenleg 3 email fiókot (2 Gmail, egy Exchange), Facebookot, Foursquare-t, LinkedIn-t, BBM-et és Skype-ot összesítek a Hubon, de ez bővíthető Whatsappal is még ki tudja mivel.

Lássuk csak, mi is fontos még egy okostelefonnál. Nem, még nem az appok. Fényképezőgép, videokamera. Tudja, amit tudnia kell, szerintem elég színvonalasan ahhoz, hogy megosszuk bárkivel. Autofókuszos, gyors. Az, hogy be lehet állítani 1:1 arányú fényképeket (kivágja a széleket), külön poén, és valójában ideális a webes megosztáshoz. Van néhány alapvető beépített szűrő is, ha ez valakit érdekel. A tesztképek alapján mindenki döntse el maga, hogy mennyire elégedett vagy sem – nem előhívatni való minőség, az biztos, de nem is volt célja. A videó minősége egyébként szerintem meglepően jó.

>>> Tesztfotók erre <<<


Nagy poénnak tűnt a time shiftes portrékészítés, vagyis mikor gyors egymásutáni felvételekkel a utólag megkereshetjük, hogy kinek mikor volt ideális az arca (nem pislogott éppen, vagy másfelé nézett, és még mosolygott is esetleg), de soha nem használtam, bevallom. Azért jól jöhet még.

A legjobb böngésző

A böngésző zseniálisan jó. Ez is inkább a BB10-hez tartozik, mint a Q10-hez, de valójában szoros része az egész koncepciónak, és a legfontosabb egyben legjobb app egy Blackberryn (a Hubon túl) a böngésző. Mint már az első tapasztalatok megosztásakor utaltam rá, a böngésző gyors hálózattal elképesztően gyors, erőteljes, és rendkívül pontosan rendereli a weboldalakat, akár a desktop verziókat is.

q10_browser.jpg

Ez azért fontos, mert 2013-ban még mindig sok oldalnak nincs igazán mobil optimalizált változata, miközben a fejlesztőeszközök és a mobilok már rég eljutottak arra a szintre, hogy valójában a legtöbb natív appra nem is volna szükség, mert a böngészők motorjai, főleg a BlackBerry-é, összetett funkciókat meg tud oldani és jeleníteni, és teljesen appszerű hatást kelteni – lokáció meghatázása, térkép beágyazás, navigációs gombok rögzítése a képernyőn. Szerencsére erre is van példa, és talán egyre több lesz, ahogyan a különféle platformokra történő párhuzamos fejlesztéssel tele lesz sokak töke. A böngészés talán a leglátványosabb előrelépés az előző generációs BlackBerrykhez képest, amelyek megszenvedték a komplex weboldalakat, és bár igyekeztek pontosak lenni, a sebességük nehezen elfogadható már, sajnos. Nyugodtan kockáztassuk meg társaságban, hogy a BB10-es böngészők ma a legjobbak a piacon, legfeljebb vitatják majd a többiek.

Appok. Ez kétségtelenül a rendszer leggyengébb pontja jelenleg. Mint már mi is írtuk, van Skype, de az például androidos port, vagyis Android ’konténerben’ fut, nem igazán integrálódik a rendszerrel (például hangprofilok), és a teljesítményével is néha gondok akadnak, nem válaszol gyorsan. Ugyanakkor működik, videohívást is sikerült felépítenem többször is, a hanghívással pedig sosem volt még gondom. Ebben a formájában is rendkívül hasznos. Térkép. Nos a BlackBerry térkép rendkívül fapados jelenleg, és Google Maps sincsen. Utóbbi nem lenne akkora gond, ha a böngészőben a vezérlőgombok működnének többnyire, mint például a keresés, de nekem néha működik, néha nem. A térkép maga jól megjelenik, gyors is, de valami kompatibilitási gond lehet, mert a vezérlés közben nem tökéletes. Így is hasznos, csak frusztráló tud lenni, hogy nem tudunk néha keresni a térképen.

Úgy általában hiányoznak olyan appokat, amelyeket máshol vagy akár az előző BB platformon megszoktunk, így csak azt tudom mondani, hogy akár ősi BB-felhasználó vagy és testileg-lelkileg egybeépültél a BlackBerryddel, akár Androidról vagy méginkább iPhone-ról váltanál, nem kell elsietned, mert minél később váltasz, annál több app lesz a platformra, annál jobb minőségben, és annál jobban kicsiszolt lesz az oprendszer is.

Mutasd, csináld!

Az alapokkal most sincs probléma, a rendszer folyékony, gyors, hatékony. A gesztusokról még nem beszéltem, mert nem igazán lehet róluk beszélni, csinálni kell őket. Vagy egy kevés alapmozdulat, amelyet be kell gyakorolni, hogy aztán természetesnek hasson. Nagyjából 1-2 hét után ez már nem lesz probléma, olyannyira, hogy ha más platformon kell valamit csinálunk, azonnal bele fogunk futni abba, hogy gesztusokkal akarjuk vezérelni a rendszert, és nem értjük egy pillanatra, miért nem reagál rá az Android vagy az iOS – ez egy újabb hatalmas győzelem a BlackBerry részéről, tudott újat mutatni az érintővezérlés világában, amely jobb és több, mint amit eddig láttunk. A négyzet alakú AMOLED kijelző nagyon kontrasztos, jó betekintési szögekkel, szép képet ad.

ACC-53785-201.jpg

Majdnem elfelejtettem, akkumulátoros üzemidő. Remélem mindenki érti, miért nehéz erre pontos adatot mondani, hiszen annyi mindentől függ, sztenderd tesztek pedig nem léteznek. A Q10 egy 2100 mAh-s akkumulátorral érkezik, amely cserélhető is az én már nem is tudom milyen anyagú, de leginkább kompozit karbonszálra emlékeztető rendkívül merev, de könnyű és gumis hatású hátlap mögött. Nekem 3 email fiókkal és jelentős aktivitással, néhány izzasztó Skype-olással egy 8-10 órás napot bír ki, ha kevesebb használom kicsit, akkor 12 órát is könnyen (azért ez igen intenzív használat, ráadásul az sem mellékes, hogy Londonban élsz, ahol az egyik legszarabb, legterheltebb hálózatot üzemeltetik a szolgáltatók -- Tom és Berry).

Ezek talán riasztók sokaknak, nem mintha más okostelefon platformok jobbak volnának. Nem, nem kell 9360-szerű kóros jelenségre gondolni, annál sokkal jobb. Nem, nincs az az érzésed, hogy óvatoskodnod kell. A titok, hogy mindig legyen teljesen feltöltve reggel, ha tudsz, használj wifit, valamint mindig legyen nálad egy USB kábel vagy töltő is (nagyon pici), ha tudod, hogy egész nap mész. A Thinkpademen van always on powered USB, vagyis tudok rátölteni a telefonra vész esetén, ha a laptopban van még energia. Akinek ez nem elég, még mindig tud második akkumulátort vinni magával, és kicseréli. A bootolási idő egyáltalán nem olyan súlyos, mint a régi BlackBerryk esetében – nem mértem le, talán 1-2 perc.

Fejlődőképes szoftver, tökéletes hardver

A Q10 nem tökéletes, de ez leginkább attól van, hogy a BB10 még fiatal. Maga a hardver tökéletes, de legalábbis nagyon nehéz volna belekötnöm. A BlackBerry gőzerővel dolgozik az újabb és újabb kiadásokon, és a fejlesztői közösség is megmozdult láthatóan. Vannak csiszolni való dolgok, és remélhetőleg a BlackBerrynél is tudják, hogy most az elmaradt alfunkciókat, apró trükköket kell lefejleszteniük, és a gesztusos vezérlést minél univerzálisabbá tenni – mindig mindenkor működjön. Olyan apróságokra gondolok, minthogy ha aktív a keresés a Hubban, akkor nem tudjuk a Hub oldalsávot visszahozni, és nem biztos, hogy tudatában vagyunk annak, hogy aktív a keresőmező. Vagy például a Q10 nagy kijelzőjén kevés sor email jelenik meg akkor is, ha nagyon picire vesszük a beállításokban a betűméretet – egyszerűen nem nagyon hat rá.

Az alapok nagyon erősek, a Q10 rendkívül jól sikerült darab, az irány nagyon jó. Kicsit kár, hogy a BlackBerry kifutott az időből a BB10 fejlesztéseivel, és nem tudott gyorsabban haladni ezekkel az apróságokkal, mert akkor tényleg totális győzelmet arathatott volna. A Q10 így ’csak’ egy nagyon jó telefon és a világ legjobb QWERTY-s készüléke lett, amelynek nem nagyon van a maga nemében alternatívája.

süti beállítások módosítása