A tajvani Digitimes, elektronikai ipari szaklap, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a BlackBerry 10 iránti erős kereslet hatására a BlackBerry megemelte megrendeléseit tajvani beszállítóinál. A cég többek közt tajvanról szerzi be a BlackBerryk kijelzői, amelyeket az AU Optronics és az Innolux gyártanak. Ugyanezek a források arra számítanak bizakodva, hogy ha a BlackBerry sikeresen bővíti tovább piacait Ázsiában és jelent be új középkategóriás modelleket, akkor akár 30-40 millió okostelefont is eladhat év végére. Ezek az értesülések természetesen nem hivatalosak, és egyik cég sem kommentálta. A Digitimes viszont már többször bizonyította, hogy közel a tűzhöz mindig meg lehet tudni később valósnak bizonyult híreket. Reméljük, most is beletaláltak.

Tegnap betértem egy brit Three üzletbe, hogy egy Xperia szervizelését intézzem (nem az enyém!), de ez most mellékes. A pultra letettem a Q10-et, mire a srácnak feltűnt, és rákérdezett, hogy ez az-e. Mondom, igen. Kérdezte, hogy és milyennek találom - mert hogy ő még nem is látott működőt. Mire visszakérdeztem, hogy de ott van kiállítva, folytatta is, hogy nekik csak dummy-k, vagyis fröccsöntött műanyag van. Megmutattam neki 30 másodpercben, mit tud a Q10 (jó billentyűzet, multitasking, hub), tetszett neki.

Ezen az eseten utólag azért elgondolkoztam. Gondoljatok bele, hogyan lehet így bárkinek, aki nem ismeri a platformot, megmutatni, hogy mit tud. Hogyan lehet így bárkit meggyőzni arról, hogy vegyen valamit, amely teljesen új az iPhone és az Android, de még a Windows Phone mellett is? Értem én, hogy sokezer üzlet van, ahova drága lenne mindenhova demo modelleket kiállítani, de nem hiszem, hogy ennek van alternatívája, vagy hogy igazán fájna ez a költség a BlackBerrynek. Különösen nem akkor, amikor a brit piac az egyik kiemelt piacuk, rajtpiacuk, tehát az itt generált érdeklődés és eladások nagyban meghatározzák, hogy milyen lesz a médiavisszhang és a sikeresség percepciója. Az biztos, hogy így a hardcore BlackBerry fanokon, valamint a kísérletező korai váltókon túl nehéz lesz másokat is meggyőzni.

Q10-et minden boltba, baszki!

Szerintem az igazán hatásos az volna, ha minden telefonüzletben egy egész alakos Thorsten Heins kartonbábú ezzel az arckifejezéssel fogadná a betérő vevőket, kezében a Q10-zel. Szerintem meggyőző!

thorsten-bloomberg_0_1.png

Címkék: blackberry q10 bb10

Ha emlékeim nem csalnak, a BlackBerry 10 operációs rendszer január 30-i rajtja során a BlackBerry tett egy olyan ígéretet, hogy a méltán népszerű, bár manapság már kicsit olykor lesajnált Angry Birds franchise elkészül az új OS-re. A premiert követően a sorozat legújabb tagjának számító Angry Birds Star Wars azonnal megjelent a BlackBerry Worldben (ráadásul ingyenesen), most pedig egy újabb rész, a szintén űrben játszódó Angry Birds Space vált elérhetővé a platformra.

angrybirds_space.jpg

Az Angry Birds Space kétségtelenül nem mai játék, tavaly márciusi megjelenése azonban új szint vitt a sorozatba. Később az app elkészült a PlayBookra is, a BB10-es verzióban pedig annyi különlegesség mindenképpen van, hogy akárcsak a Star Wars, ez is flottul működik a Q10 kocka kijelzőjén, ami már önmagában egy vicces látvány.

Szóval ha valakit még érdekel az Angry Birds Space, nos hajrá, irány a BlackBerry World, ahol potom 0,89 euróért lehet hozzájutni a játékhoz (ahogy eddig nem volt, úgy most sincs ingyenes verzió belőle).

Az Angry Birds Space BB10-es verziója letölthető erről a linkről.

Nemrég volt egy poszt itt a BerryBlogon, amelyben leírtam, hogy a BlackBerry fejlesztésért felelős alelnöke, a mindig laza Alec Saunders egy interjúban közölte, a BlackBerry 10-es készülékek tulajdonosai többségében utálják az androidos portokat. A visszajelzések alapján akkor többen nem értettétek, mi is a probléma az eredetileg Androidra fejlesztett, majd BB10-re átportolt appokkal. Hát lássuk csak...

...többek közt ez:

waze_adnroidport.jpg

A fenti kép a méltán népszerű közösségi térképalkalmazás, a Waze BB10-es változatáról készült. Az Androidról portolt app sokak örömére nemrég jelent meg a BlackBerry Worldben. A program amúgy a tapasztalatok alapján jól működik, a BB10 remekül elhiteti vele, hogy valójában androidos környezetben fut. Annyira remekül, hogy a Facebook-megosztás beállításakor mindjárt fel is ajánlja, hogy a felhasználó telepítse a Facebook Androidra fejlesztett kliensét a "gyorsabb böngészés" érdekében.

Gyorsan hozzáteszem, a Waze tényleg a jobban sikerült androidos portok közé tartozik BB10-en, a fenti kis baki viszont nem az egyetlen dolog, ami szétidegeli a BB-tulajokat amellett, hogy persze a Skype meg a Deezer jó, hogy ott van legalább így a platformon. Előbbi egyébként történetesen meglehetősen hadilábon áll az értesítésekkel, míg utóbbi hajlamos a memóriakártya tartalmát teljesen hazavágni. Persze lehet ezeknek a problémáknak egy része egyedi eset, és remélhetőleg sok minden megoldódik majd az újabb Android runtime bevezetésével, de addig is az androidos portokkal bizony lesznek furcsaságok.

Ami egyébként félreértés ne essék, nem az Android hibája.

Kösz a tippet Gergőnek!

Címkék: android waze bb10

Nem kenyerem kárörvendeni a BlackBerry versenytársain, meg játszani az eszem, hogy bezzeg én megmondtam, ez a bring your own device (BYOD) világ nem mindenhol csak játék és mese, öröm és bódottá. De azért én megmondtam...

A BYOD kapcsán arról van szó ugye nagy vonalakban, hogy a nagyvállalatok és állami szervek dolgozói megveszik az iPhone-jukat meg az androidos csodákat, majd kikövetelik maguknak, hogy munkahelyi környezetben is használhassák. Meg van, amikor a munkahely oszt ki a dolgozóknak telefonokat céges flottában -- ilyenkor az utóbbi időben egyre többen kérnek iPhone-t, vagy valamilyen divatos Samsung Galaxy modellt maguknak, csak néhol a dolgozók nem azt kapják, amit várnak. Mint például az Amerikai Védelmi Minisztérium munkatársai.

the_pentagon.jpg

A Pentagon illetékes hivatala által megszabott szigorú használati kritériumok miatt az iPhone és iPad tulajok sok mindenről kénytelenek lemondani, ha az eszközöket a Pentagon hálózatán is használni kívánják, vagyis például meg akarják rá kapni a "céges" (CÉGes, érted) dokumentumaikat, e-mailjeiket.

Így a hivatal szigorú előírásainak megfelelően az iOS-eszközöket használóknak a következő funkciókról kell lemondaniuk:

  • Safari böngésző használata
  • iMessage használata
  • iTunes használata
  • App Store használata
  • A gyári e-mail kliens használata
  • Wi-Fi elérés a Védelmi Minisztérium által üzemeltetett hotspotokon

Vagyis a Pentagon lényegében kiherélte az összes dolgozói kézben lévő iPhone-t és iPadet. Oh and one more thing, az eszközöket még így is csak akkor lehet használni a belső hálón, ha valamilyen jóváhagyott mobilmenedzsment-megoldás kezeli őket. Mit tesz a véletlen, a Pentagon jelenleg egyetlen mobilmenedzsment-rendszert ismer el biztonságosnak, a BlackBerry Enterprise Service-t (ami egyébként a közhiedelemmel ellentétben gond nélkül kezeli az iPhone-t és az androidos telefonokat).

A Védelmi Minisztérium ezzel egyidőben a BlackBerry Balance kapcsán semmiféle további előírást nem tesz, vagyis a szeparált munka- és privát környezet a hivatal szerint úgy jó, ahogy van.

Via Berryreview.

Az utóbbi időben egyre komolyabb support-tevékenységet folytat a BerryBlog, az új BB10-es telefonok működésével kapcsolatban egyre többen keresnek meg minket mindenféle ügyes-bajos problémával. Ami nem baj, hiszen felvállaltan részben ezért vagyunk, más kérdés, hogy bizonyos problémák kapcsán azért illene az operátoroknak is segíteniük. Az egyik jellemző probléma a T-Mobile-nál vásárolt Z10-ek esete a mobilnettel, pontosabban a nem működő mobilnettel.

Egyre több olvasó keres fel minket olyan problémával, hogy megvette a telefont a magasságos T-nél, de az csak Wi-Fi-n hajlandó csatlakozni az internethez. Szerencsére viszonylag egyszerű a megoldás a problémára, melyet többnyire a rossz APN (Acces Point Name) beállítás okoz.  Konkrétan a T-s Z10 alapesetben a BlackBerry APN-jére akar csatlakozni, ez azonban csak akkor lehetséges, ha a SIM-edre aktiváltál BlackBerry szolgáltatást, vagy régi nevén BIS-t, egyébként hiába van akár havi több gigabájtos kerettel mobilnet-hozzáférésed, ezt az APN-t nem tudod használni. Vagyis lényegében az alapbeállításokkal nem lesz mobilnet-hozzáférésed.

Az APN átállításához végezd el a következő lépéseket (figyelem, csak T-Mobile-os előfizetésekre vonatkozik!):

  • Lépj be a Rendszerbeállítások/Hálózati kapcsolatok/Mobilhálózatok menüpontba
  • Bökj rá az alsó (szürke) sávban található APN jelre

    apn.jpg

  • A hozzáférési pont (APN) nevét írd át "internet"-re (idézőjelek nélkül), a felhasználói nevet és a jelszót hagyd üresen
  • Bökj rá a jobb felső sarokban lévő Mentés gombra!

Gratulálok, ezzel kész is vagy, a telefonod mostantól a normál telekomos internet APN-t használja, pont mint az összes többi okostelefon. Ha később mégis úgy döntesz, hogy előfizetsz a BlackBerry szolgáltatásra (elég jó deal, hiszen havi 690 forintért kapsz 1 GB adatforgalmat, plusz BBM hang- és videohívás lehetőséget), az APN nevet változtasd meg blackberry.net -re!

süti beállítások módosítása