Aki követi a Formula 1-es világbajnokság alakulását, egyben netán BlackBerry-felhasználó annak bizonyára még akkor is megdobban a szíve a Mercedes AMG Petronas ezüst nyilai láttán, ha történetesen egy másik csapatnak drukkol. Holnaptól kezdődően egész hétvégén Magyarországra, pontosabban Mogyoródra összpontosul az autósport királykategóriájával kapcsolatos minden figyelem, a magyar pályán száguldozik majd Hamilton, Alonso, Vettel és Kimi is.

mercedes_bb.jpeg

Ez lesz az első olyan Magyar Nagydíj, amin csapatszponzorként ott lesz a BlackBerry is, mely év elején kötött szerződést Hamilton és Rosberg csapatával. Mondanom sem kell, hogy ez a szponzori megállapodás páratlan lehetőség a kanadai gyártó számára, hogy egy olyan országban (is) népszerűsítse termékeit, ahol a BlackBerry márkanév talán kevesebb vásárlót érintett eddig meg, mint Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban. A hétvégi futam ezért szerintem összességében az egyik legjobb hazai reklámja lesz a márkának -- már csak abban kell reménykedni, hogy a Mercedes csapat jól teljesít majd szombaton, de legfőképpen vasárnap (ne feledjétek, hogy Hamilton már háromszor nyert nálunk).

Ne feledd, az MTVA péntektől vasárnapig a teljes versenyhétvége összes eseményét megmutatja, az első közvetítés már pénteken 9:35-kor megkezdődik az első szabadedzéssel. Időmérő szombaton 13:30-tól, verseny vasárnap 13:15-től!

Azon szerencséseknek sok kitartást, akik a helyszínről szurkolnak, állítólag irgalmatlan meleg lesz, de biztos vagyok benne, hogy így is megéri majd kilátogatni a Hungaroringre.

Hajrá Mercedes, hajrá BlackBerry!

A BlackBerry az előző negyedéves üzleti jelentés alkalmával azt hiszem mindenki számára világossá tette, hogy nem kíván a jövőben túl sok, sőt konkrétan semennyi energiát fektetni a PlayBook termékvonalba, vagy ha úgy tetszik a tabletek életben tartására. Tetszik vagy nem, a BlackBerry történelmében a tabletet egy szebb sorsra érdemes kitérőként jegyzik majd fel utólag -- nem csoda, hogy a termékért felelős alelnök végül otthagyta a céget.

playbook_laid.jpg

David Smith alelnökhöz tartozott a PlayBookon kívül a mobile computing részleg, bármit is takarjon ez pontosan -- a tag egyébként nyolc éve volt BlackBerry-alkalmazott, szóval még bőven részesedett a kanadai társaság aranykorából. 

Mielőtt még valaki a vészharangot kongatná, természetesen szó sincs süllyedő hajóról, a BlackBerry vezetése korábban többször kinyilvánította, hogy mostantól gőzerővel a BlackBerry 10 termékvonal fejlesztésére fókuszál, emellett a cég komoly átszervezés alatt áll, aminek egyes menedzsmentpozíciók látják a kárát. Smith alighanem ezen a ponton döntött úgy, hogy ideje új kihívások elé néznie, meg aztán lássuk be, a PlayBook termékvonallal kapcsolatos további tervek sem lehettek különösebben inspirálóak a vezető számára.

Via CrackBerry.

Az iménti posztban a BlackBerry új belépőszintű készülékéről, a BlackBerry 9720-ról mutattam nektek két videót, úgyhogy úgy illik, hogy az új csúcs-BlackBerryre vágyó olvasókat is felcsigázzam valamivel, aminek természetesen köze van a BlackBerry phabletjéhez, vagy megafonjához (ja, az más), az Aristóhoz, típusnevén A10-hez. Tekintve, hogy egyre több ilyen készülék van tesztelés alatt a szolgáltatóknál, ezért egyre több embernek jár el a szája, vagyis inkább a keze, és fotózza le vele a várhatóan év végén érkező újdonságot.

a10_front.jpg
a10_front2.jpg

Egyelőre sokkal több dolog nem derült ki az Aristóról ezek alapján a képek alapján, mint amit eddig is tudtunk, vagyis egy jó nagy telefon lesz, mely nyomokban a Z10-et idézi, de mégsem teljesen ugyanaz a két telefon külseje (kár, szerintem a Z10 jól nézett volna ki nagyobban is). 

a10_back2.jpg

Szerintem most már nem fog eltelni hét az A10 nélkül itt a BerryBlogon, legfeljebb amikor szabadságra megyünk, de utána cserébe mindent bepótolok, ígérem!

Közben egy hands-on videó is befutott a telefonról, lám csak honnan, hát nem Vietnamból?

Via Twitter. Tinhthe.vn

Címkék: a10 leak aristo bb10

Azt gondolná az ember, hogy a BlackBerry 10-re épülő okostelefonok idején semmi keresnivalója nincs a boltokban egy olyan új készüléknek, mely a régi BlackBerry OS platformra épül. A BlackBerry viszont máshogy gondolja, de legalábbis egyre több jel utal arra, hogy a BlackBerry 9720 megjelenése nem kamu. Ráadásul a telefon nem csak külsőre hasonlít eléggé a Q5-höz (leszámítva a híváskezelő gombokat), hanem van egy-két elem az operációs rendszerben, melyet a BlackBerry 10-től lopott a gyártó -- már ha valaki tud saját magától lopni.

Ilyen a fenti videón látható zárolási képernyő, melyet éppúgy felfelé mutató gesztussal lehet "nyitni", mint az új készülékeknél, más kérdés, hogy itt előtte meg kell nyomni egy gombot, legalábbis a videón a feloldás előtt láthatóan megnyomja a felvétel készítője a menügombot. A zárolási képernyőről ráadásul elindítható a kamera alkalmazás, amiben új funkció a megosztás gomb (legalábbis én nem emlékszem ilyenre a 9900-ról), ami az exponálógomb mellett található közvetlenül.

Aki tovább akarja nézegetni a BlackBerry 9720-at, az megteheti a lenti videó elindításával, már ha nem zavarja az orosz narráció. Ha a videókat időközben nem lehet lejátszani, akkor sajnos a BlackBerry éber jogi osztaga eltávolíttatta a YouTube-ról őket.

Meg itt van közben egy vietnami videó is:

Via CrackBerry.

A BlackBerrykhez járó aktív tokokban többek közt az a jó, hogy egy bennük lévő aprócska kis mágnes és a telefonban lévő érzékelő segítségével a mobil pontosan tudja, mikor helyeztük a tokba és mikor vettük ki belőle. Ez a funkció számtalan hasznos és kevésbé hasznos dologra felhasználható, ezek közül azonban sajnos éppen az egyik legfontosabbat nem támogatja -- egyelőre -- a BlackBerry 10 operációs rendszer.

tokban.jpg

A korábbi BlackBerry telefonoknál minden további nélkül megoldott volt, hogy a készülék a tokba téve automatikusan profilt tudott váltani, vagyis például be lehetett úgy állítani a telefont, hogy a tokba téve csak rezgett, a tokból kivéve pedig csak hangot játszott le bejövő hívások vagy SMS-et, illetve bármilyen más üzenet esetén. Mondanom sem kell, hogy ez a régi BlackBerryk egyik legmenőbb és legjobban kitalált kényelmi extrája, hiszen ha a tokban van a telefon, feltétezhetően a zsebünkben vagy a táskánkban hordjuk, ahol a rezgésen kívül mást úgysem érzékelünk, míg ha kivesszük belőle, akkor meg jó eséllyel úgyis ott van vagy előttünk az asztalon, vagy a kezünkben, szóval minek rezegjen?

A BB10-es telefonoknál ez a funkció a profilkezelésnél sajnos teljesen kimaradt, pedig az összes bőrtok és mikroszálas tok a Z10-hez és a Q10-hez aktív tok, szóval támogatja a mágneses érzékelőrendszert. A magam részéről nagyon hiányolom ezt a képességet a Z10-emnél (a Q10-et tok nélkül használom), szóval kedves BlackBerry, a magam, és más BB-hívők nevében hadd kérjem meg, hogy a 10.2-es OS-től ténylegesen lepjetek meg minket az aktív profillal (újra!). Köszi!

Emlékszem azokra az időkre, amikor egy mobiltelefon akkor számított igazán menőnek, ha ismert a Bluetooth kommunikációs szabványt -- bár használni akkortájt többnyire csak az elhíresül, mára kissé cikinek számító "James Bond" headsettel, netán autós kihangosítóval lehetett.

A Bluetooth mára sikeresen túllépett önmagán, olyannyira, hogy ma már egyáltalán nem számít extrának, ha egy telefonba beépítik ezt a képességet. A technológia fejlődése ráadásul nem állt meg az idők során, a BlackBerry és a Bluetooth szabvány gondozásáért felelős Bluetooth Special Interest Grop (SIG) például éppen tegnap jelentette be, hogy a BB10-es BlackBerryk támogatják a Bluetooth Smart funkciót.

mini_stereo_speaker.jpgBluetooth-szos külső hangszóró BlackBerryhez

Ez a bejelentés ha nem is komoly mérföldkő, mindenesetre a Bluetooth-eszközöket gyakorta használók számára kifejezetten jó hír lehet, különösen mivel a technológia manapság a reneszánszát éli. Mindez elsősorban az olyan, energiatakarékossági funkciók megjelenésének köszönhető, melyeket az idők során szedett magára a szabvány, mely most már a 4.0-s verziónál tart.

A Smart Ready támogatásnak köszönhetően a BlackBerry 10-es telefonok mindenféle okos eszközökkel képesek kommunikálni, melyek szintén ismerik ezt a szabványt -- például fitneszezközökkel, netán autók fedélzeti számítógépeivel. Mindezt tehetik úgy, hogy közben alig fogyasztanak áramot. A fejlesztők számára pedig mindezen funkciók kihasználásához lehetőséget biztosít a BlackBerry Native Development Kit, vagyis a fejlesztői készlet.

Úgyhogy nincs más hátra, mint előre egy szebb és jobb vezeték nélküli világért!