A BlackBerry 10 operációs rendszer szerves része a kezdetek óta két szoftveres modul, az Adobe Flash Player és az AIR (Adobe Air Runtime), előbbi többek közt azért felel, hogy a böngészőben minden internetes oldal pont úgy nézzen ki, mint a PC böngészőjében, utóbbira pedig mobilos appokat lehet építeni többek közt, elméletileg egyszerűen, meg azzal a nyilvánvaló hozadékkal, hogy az így elkészített alkalmazás platformfüggetlenül futtatható, illetve könnyen konvertálható egyik platformról a másikra. A BlackBerry 10 operációs rendszer hamarosan érkező, 10.3.1-es verziója kapcsán eddig sok minden szóba került már, csak éppen az nem, hogy mi lesz ennek a két modulnak a sorsa. Nos, nyomtalanul eltűnnek.

adobe_air_flash.jpg

Hogy pontosan mi állhat a döntés hátterében, azt nem tudni, de nagyon úgy tűnik, hogy a 10.3.1-es OS-ben sem Flash Player, sem Adobe AIR-támogatás nem lesz - mindkettő rossz hír, mindkettő más okból. A Flash Player elhagyása azt jelentheti, hogy BB10 böngészője elveszti az egyik legvonzóbb képességét, nevezetesen azt, hogy a flashes oldalak pont úgy jelennek meg egy telefon böngészőjében, mint mondjuk egy Firefoxban vagy egy Chrome-ban a PC-n. Bár a webes világ állítólag már túllépet a Flashen, azért jócskán akadnak még oldalak az interneten, melyek az Adobe technológiáját használják annak minden hátránya ellenére - a frissítést követően ezek az oldalak nem, vagy nem megfelelően fognak megjelenni a BB10-es BlackBerryk böngészőjében.

Nem tudom hirtelenjében eldönteni, mennyire nagy érvágás ez, hiszen azért ne feledjük, hogy a Flash-támogatás alapesetben be sincs kapcsolva a böngészőben, a felhasználók 90 százaléka pedig lehet, hogy azt sem tudja, hogy ilyen funkció egyáltalán létezik. 

Az Adobe AIR komplett legyilkolása már annál fájdalmasabb, mind a fejlesztők, mind a felhasználók számára. Az AIR-ről tudni kell, hogy a BB10 megjelenésekor a BlackBerry még arra biztatta az alkalmazásfejlesztőket, hogy építsenek az Adobe platformjára appokat, ehhez képest a futtatókörnyezet teljes kigyomlálása elég szokatlannak tűnő döntés.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az AIR-ben fejlesztett appok a 10.3.1-es rendszerfrissítést követően nem fognak elindulni többet - hogy hány ilyen alkalmazás található jelenleg a BlackBerry Worldben (az egyik kedvencem közülük a Stocks), azt még megtippelni is nehéz, de bizonyára akad szép számmal, köztük olyan is, amiért egyébként eredetileg fizetni kellett. Főleg ezeknél az appoknál kerülhet patthelyzetbe fejlesztő és felhasználó, hiszen utóbbi joggal várja el, hogy a kifizetett szoftvert használni tudja az új rendszeren is, előbbi pedig kénytelen plusz erőforrásokat fordítani az alkalmazás teljes átírására.

Címkék: flash adobe air bb10
süti beállítások módosítása