Bevallom őszintén, nem vagyok túl jó a logikai feladványokban, egyszer próbáltam kirakni egy Rubik-kockát, de évek múltán feladtam, és azóta inkább távol tartom magam ezektől az ördögi szerkezetektől, illetve újabban mobilos appoktól. Viszont tömegközlekedvén nem tudom nem észrevenni, hogy manapság egyre többen egy új őrületnek szentelik az idejüket a buszon, vagy a metrón: ez a 2048, az egyik legnépszerűbb mobilos logikai játék, ami immár BlackBerry 10-re is elérhető.

2048.jpg

Hogy mi a játék lényege, azt egyelőre nem nagyon tudtam megfejteni, de mint említettem nem feltétlenül én vagyok a célcsoportja: számokkal ellátott kockákat kell tologatni a kijelzőn, aztán ha egymás mellé kerül két egyforma szám, akkor két kockából lesz egy, a számok pedig belül összeadódnak. Vagyis én próbáltam, de szerintem nem mindig jön össze, vagy csal ez a rohadék. A lényeg, hogy minél több ilyen összeolvadás legyen, mert akkor több pontod van, vagyis ügyesebb vagy. Szóval értitek, tessék kipróbálni, ennél jobban ha beledöglök sem tudom elmagyarázni.

A 2048 című logikai játék elérhető BB10-re a BlackBerry Worldből erre a linkre kattintva. A program letöltése ingyenes.

Tegnap volt egy vitám BBIO-val arról, hogy márpedig a BerryBlogon nem kell flamelni, meg bántani a BlackBerry versenytársait, mert az nagyon csúnya dolog. Most kicsit pofán köpöm magam (bocs, BoBi), mert a Nokia az angol hivatalos blogjában ezúttal kissé elrúgta a pöttyöst.

nokia_trollface.jpg

A blogposztban, melyet egyébként - ha érdekel - itt találsz meg, elsősorban arra próbálja felhívni a figyelmet az egykor szebb napokat élt gyártó, hogy milyen könnyű BlackBerryről Windows Phone-ra migrálni, többek közt ilyen magas röptű kijelentésekkel kísérve: 

A legszebb készülékek és a legjobban felszerelt operációs rendszer, a Windows Phone 8 mellett a BlackBerry öregnek és lassúnak tűnik...

Most az egy dolog, hogy ha már vállalati szinten trollkodunk, akkor legalább addig jussunk el, hogy helyesen le tudjuk írni a versenytárs nevét (a poszt felében Blackberry, a másik felében BlackBerry szerepel), de hogy pont a Nokia ragadtatja magát erre, és pont most, az kiváltképpen vicces.

Az ugye mindenkinek megvan, hogy holnaptól a Nokia, mint telefongyártó végleg megszűnik létezni?

Ha a BlackBerry10-es telefonodon, vagy a Playbookodon csak villog a vörös fény, ahelyett, hogy tenné a dolgát rendesen és elindulna, az sosem jelent jót. Ilyenkor jó eséllyel a készülék operációs rendszere valamiért megsérült. Pánikra azonban semmi ok, ritka hardverhibákat leszámítva szinte mindig újra lehet telepíteni a rendszert és vissza lehet állítani az eredeti gyári állapotot.

Figyelmeztetés: A következő eljárás törli az összes adatot és alkalmazást a BlackBerry készülékről. Ha lehetséges, készíts biztonsági másolatot az adatokról az művelet elindítása előtt.

Mielőtt folytatnád, töltsd le és telepítsd (vagy frissítsd) a BlackBerry Link-et!

A BlackBerry 10 operációs rendszerű telefon, vagy PlayBook OS, újratöltéséhez kövesd az alábbi lépéseket (Windows BlackBerry Link verzió 1.2.3.23):

2014-04-23_151734.jpg

  1. Nyisd meg a BlackBerry linket
  2. Ellenőrizd, hogy a számítógép csatlakozik az internethez
  3. Kapcsold ki a BlackBerry 10 okostelefont vagy a PlayBookot
  4. Csatlakoztasd a készüléket a számítógéphez, az USB-kábellel
  5. Mikor az eszközt felismeri a BB Link, kattints az eszköz nevére
  6. Ha a Link feldob egy ablakot, amiben közli, hogy nem lehet adatátvitelt folytatni a készülékkel, akkor nyomj Újratöltést, majd a "Gyári beállítások visszaállítása" ablakban igent
  7. Ha nem ez történik, akkor kattints a Linkben a Beállítások gombra a jobb felső sarokban
  8. A bal oldalon kattints az Készülékszoftver Újratöltésére
  9. Kattints az Újratöltés gombra
  10. Kattints az OK gombra

2014-04-23_152535.png

Ez a folyamat letölti és újratelepíti a készülék szoftverét, ami lehet akár több mint egy óra is. Közben a készüléken folyamatos zöld fény fog világítani. Ne húzd ki a BlackBerryt az USB csatlakozóból, amíg az eljárás be nem fejeződik. Utána egyszerűen újra állítsd be a készüléket, és állítsd vissza a korábbi biztonsági másolatot.

Ha már többször tövig rágtad az összes körmödet azon izgulva, hogy mi lesz a Viberrel BB10-en, és hogyan fogsz chatelni az ismikkel, barinőkkel, barikkal meg tök ismeretlenekkel, akkor itt az ideje mély levegőt venni és hátradőlni, valamint izzítani az ujjaidat: most már NAGYON HAMAR megérkezhet a Viber BlackBerry 10-re is, ráadásul nem csak chatelni fogsz tudni vele, hanem telefonálni is, mint minden rendes okostelefonos platformon!

viber_z10.png

A Viberre a BlackBerry 10 operációs rendszer megjelenése óta, tehát nagyon régóta nagyon sokan várnak, és bár tavaly októberben úgy tűnt, minden remény tovaszállt, idén márciusban a Viber üzemeltetőinek nyilatkozatából már arra lehetett következtetni, hogy meggondolta magát a cég, ki tudja, talán egyfajta válaszként a BlackBerry Messenger elég erőteljes -- bár nem minden régióra kiterjedő -- térnyerésére.

Most pedig maga a vezérigazgató nyilatkozta, hogy már tényleg csak napok (talán órák?) kérdése, és jön a Viber BB10-es verziója, hogy androidos portként, vagy natív appként, azt egyelőre nem tudni, de nem lennék azon sem meglepve, ha az utóbbi helyzet állna elő. Ami a funkciókat illeti: a BB10-es Viberrel mindent el lehet érni, amit az androidos és iOS-es verzióval, lesz tehát szöveges chat, HD-s hanghívás, matricák, megosztások és egyéb nyalánkságok, ráadásul mindez 34 nyelven, amelyek közt jó eséllyel ott lesz a magyar is.

Figyeljétek a BlackBerry Worldöt, és persze a BerryBlog különböző csatornáit, azonnal szólunk, amint elérhetővé vált az alkalmazás!

Via CrackBerry. 

Címkék: viber bb10

Pár hete indított sorozatomban azt a célt tűztem ki magam elé, hogy megmutatom nektek mi mindenben hatékonyabb egy BlackBerry, mint a konkurens készülékek többsége.

Tudsz telefonálni és mobilinternetezni egyszerre?

Erre a kérdésre minden okostelefon-tulaj zsigerből rávágja: persze! Biztos ez? Azért tegyél egy próbát, amikor nem az otthoni vagy munkahelyi Wi-Fi hálózaton lógsz éppen!

Az általam megkért iPhone tulajok egyikének sem sikerült a feladat. Mint kiderült nem véletlenül, hiszen még a „forradalmi” 5S sem képes rá.
Androidos telefonoknál kicsit árnyaltabb a kép, mert néhány készülék tényleg tudja, de sok esetében teljesíthetetlen a feladat. Az LG G2 volt, ami felhívta a figyelmem a problémára, ugyanis ismerősöm út közben kihangosítva próbálta megbeszélni a webszerkesztőjével a honlapon történt változásokat, amire esélye sem volt, mert beszélgetés közben egyszerűen nincs net a telefonján, így nem látta a produktumot. Első meglepetésem után kipróbáltam egy régebbi Motorolát, HTC one X-et és HTC Desire-t, azokon szintén nem volt net beszélgetés közben. A Nexus 3 és a Nexus 5 + Cyanogen mod esetében, tapasztalatom szerint semmi problémát nem okozott a párhuzamos használat.

A BlackBerry készülékeknél már-már unalmas a helyzet, ugyanis minden kezem ügyébe kerülő modellt teszteltem OS6-tól felfelé és természetesen hiba nélkül vették az akadályt. A BlackBerryk esetében, viszont nem elégedtem meg azzal, hogy hozzák a minimumot és egyből magasabbra tettem a lécet.:

Legyen egy hívás
és legyen, még egy
legyen, konferencia is
és legyen egy kis mobilnet
legyen egyszerre
és legyen kapcsolgatva, össze-vissza

És természetesen ne a Z30-as zászlóshajó, hanem a BlackBerry jelenlegi alapmodellje, a Q5 szenvedje el mindezt. A tesztről csináltam is egy kis összefoglaló videót.:

Zárszóként szeretném nyomatékosítani, hogy nem tartom csodának, vagy hatalmas teljesítménynek a Q5 videón látott produkcióját, sőt, szerintem ezt minden telefonnak minimum kellene hoznia. Egyszóval a BlackBerry, ebben az esetben, nem azért jobb a többieknél, mert nagyot alkotott ezzel a funkcióval, hanem, mert a konkurencia teljesít mélyen BlackBerry és az elvárható szint alatt!

Címkék: teszt video q5 bb10

Classic.

Jobb lesz, ha ízlelgetitek magatokban kicsit ezt a nevet, nagyon úgy néz ki ugyanis, hogy így fogják hívni azt a BB10-es BlackBerryt, ami amolyan most vagy soha alapon kirángathatja a kátyúból a kanadai gyártót. A készülék rászolgálva a nevére igazi klasszikus BlackBerry-jegyeket hordoz majd magán, lesz rajta bitang jó QWERTY-billentyűzet, érintőkijelző és fizikai hívásgombok, no meg trackapd. Ez lesz kvázi az új Bold, a QWERTY-s okostelefonok koronázott királya. Csak az a kár, hogy november előtt nem kerül a boltokba.

classic_koncepcio.jpgA fotó csak illusztráció!

Pedig a Classic története olyan jól indult, a telefont február 25-én jelentette be a BlackBerry Barcelonában, a Mobile World Congress alkalmával, a Z3-mal egyetemben. Akkor még Q20 néven futott az újdonság, ma már szinte bizonyos, hogy nem így fogja a világ megismerni a telefont, hiszen John Chen, a BlackBerry első embere többször is kijavította a vele interjút készítő újságírókat, amikor a QWERTY-s nagyágyúról kérdezték, hiába van a BlackBerry sajtóközleményében feketén-fehéren ott, hogy Q20-nak hívják a telefont (a Classic név itt még fel sem merült).

Akárhogyan is szépítjük, ez azért nem feltétlenül jó előjel. Pontosabban azt jelenti, hogy a Classic februárban egy sajtóközleményt leszámítva gyakorlatilag nem létezett, sem a neve nem volt még fix akkor, sem pedig az, hogy fog pontosan kinézni (a telefonról máig nem láthattunk nemhogy fotót, de még egy renderelt képet sem). A szaknyelv ezt hívja egyébként paper launchnak, de a Classic februári bejelentése még ennek is harmatos. A novemberi megjelenés pedig a Classicot gyártó cég, a Foxconn irgalmatlan gyártási és tervezési kapacitásait ismerve csak megerősít ebben.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a BlackBerry Classic nem üthet nagyot, sőt, a BES12 szintén novemberre várható megjelenésével kifejezetten ütőképes csomagot rakhat össze a BlackBerry, most más kérdés, hogy a BES12-vel vígan lehet majd üzemeltetni Androidos és iOS-es, illetve akkor már Windows Phone-os készülékekből álló flottát is.

Ami az árat és az itthoni megjelenést illeti, én nem tennék rá komolyabb tétet, hogy a Classic még idén a boltokba kerül itthon, ami nagy kár, hiszen remek karácsonyi ajándék lehetne belőle mondjuk egy céges fenyőfa alatt. Az ár kapcsán pedig egyelőre a dolláros összeget sem ismerjük, tippelni meg nem akarnék, de a korábbi mondások alapján a Classic prémiumkategóriás készülék lesz, szóval senki ne számítson dömpingárra.

Via USA Today.