Menjünk vissza az időben körülbelül három évet, vagyis 2012 nyarát írjuk, azt az időszakot, amikor a Thorsten Heins vezette BlackBerry gőzerővel fejlesztette a QNX-alapokon nyugvó BlackBerry 10 operációs rendszert. Aminek kapcsán egyébként Heins korábban úgy nyilatkozott, hogy a cég berkein belül készülő mobilos OS a létező legjobb, sőt, egyetlen irány a BlackBerry számára a megkülönböztetéshez, illetve a komplex (mobil)biztonsági platform nyújtásához. De már akkor is voltak, akik kételkedtek benne, hogy ez jó ötlet lenne.

Szóval 2012 nyara van, amikor az addigra már meglehetősen megtépázott RIM-et (akkor még ugye így hívták a céget) megkereste egy potenciális vevő, aki készíttetett anno egy átfogó elemzést arról, hogy a BlackBerry hogyan fordíthatná meg a szerencséjét, illetve hogyan válhatna -- értelemszerűen a befektető által -- újra meghatározó tényezővé a mobilpiacon, azon belül is a vállalati szegmensben. Heinsék végül nem adták el a céget, a csak Project BBX-nek nevezett terv egyes, platformstratégiai javaslatai azonban azóta megjelentek a John Chen által lebonyolított átalakítási folyamat részeként, illetve gyaníthatóan még a jövő is hoz néhány, félig-meddig beteljesülő jóslatot a lenti lista alapján:

project-bbx-turnaround-plan-for-blackberry-summer-2012-31-638.jpg

Először is, a tanácsadók 2012-ben láthatóan arról igyekeztek meggyőzni a BlackBerry vezetését, hogy hagyni kéne a BlackBerry 10 fejlesztését a fenébe, és inkább Androidot kéne tenni a BlackBerrykre. A vízió arról szólt, hogy a BlackBerry egy a már lefejlesztett, illetve meglévő BlackBerry-szolgáltatásokat is integráló android-verziót alakítana ki magának (forkolna), nagyjából úgy, ahogy azt az Amazon is tette saját okostelefonjával és tabletjével. 

A javaslatok közt szerepelt az is, hogy ezt a forkolt Androidot minden, már megjelent és megjelenés előtt álló BB10-es BlackBerryre elérhetővé kell tenni, illetve az, hogy Android és iOS platformra letölthető formában elérhetővé kell tenni a BlackBerry mobilmenedzsment megoldásait, klienseit. Ez utóbbi stratégiai irány tulajdonképpen azóta egy az egyben megvalósult, már a BES10 megjelenésével, később pedig tovább tökéletesedett, fejlődött a BES12-vel, olyannyira, hogy most már nem csak iOS és Android eszközöket lehet menedzselni a BlackBerry platformjával, hanem Windows Phone-os mobilokat is.

A Project BBX emellett a platformstratégiában hangsúlyt helyezett arra is, hogy a BB10-hez fejlesztett, produktivitást növelő funkciókat is át kellene ültetni más platformokra, amire szintén kísértetiesen rímel a BlackBerry Experience Suite, melynek megjelenését az év második felére ígérték Chenék. Nyakamat tenném rá egyébként, hogy ennek köze lesz ahhoz, hogy minden jel szerint lesznek olyan BlackBerryk, melyek teljes értékű androidos okostelefonként (is) működnek majd, talán úgy, hogy közben megőrzik eredeti identitásukat is, vagyis BB10 is futtatható lesz rajtuk.

Ez amúgy egy lényeges különbség a 2012-ben felvázolt platformstratégia, és a BlackBerry, egész pontosan Chen által választott irány közt: a cég jelenlegi vezetése ugyanis többször is hangoztatta, hogy eltökélt a BlackBerry 10 fejlesztése iránt, vagyis egyelőre szó sincs arról, hogy a 2013-ban megjelent rendszert kukába kívánná dobni a vállalat.

(A posztba ágyazott kép egy prezentációból származik, mely teljes terjedelmében megtekinthető itt. A prezentáció nem belső BlackBerry-dokumentáció, a rajta látható BlackBerry logó ellenére!)

Via SlideShare.net

süti beállítások módosítása