Ismét kapott némi reflektorfényt a BlackBerry a múlt hét végén, miután kikerült a netre az a videó, mely a cég első androidos okostelefonját, a Venice-t, vagy annak inkább egy prototípusát mutatja be röviden működés közben. A kanadaiak minden korábbi tervet és stratégiát felrúgni látszó lépése úgy tűnik, mindenkinél alaposan felkorbácsolta a kedélyeket, legyen szó rajongókról, ex-rajongókról vagy akár közömbösnek tűnő felhasználókról. Mindezt úgy, hogy hivatalos bejelentés még nem történt, azt sem tudni, mikor és mennyiért kerül piacra a mobil, meg egyáltalán, mit fog tudni a vas és a rendszer.

Na jó, ez utóbbi kapcsán az egyik legkarakteresebb pont, a kicsúsztatható billentyűzet már régóta megmutatta magát, csakhogy amikor a BlackBerry először mutogatta a Venice-t idén márciusban a Mobile World Congressen, még szó sem volt róla, hogy a telefonra Android kerül majd. 

venice_kb.jpg

Ez az egy "aprócska" változtatás azonban merőben új helyzetet teremtett minden szempontból: Én is meglepődtem rajta, hogy a keményvonalas BlackBerry-hívőket mennyire kirázza a hideg pusztán attól a gondolattól, hogy androidos BlackBerry kerülhet forgalomba. Szakmai érvet viszonylag keveset látok a kontra oldalon, emocionális töltetű megjegyzéseket annál inkább, amit hosszú évek óta BlackBerry-felhasználó, magam is tökéletesen megértek. Sőt, John Chen is megérti:

"Az okostelefonok elképesztően emocionális tárgyak - lehet, hogy még az ágyba is magukkal viszik őket. Na jó, igazából tudom, hogy magukkal viszik. Utazás közben én is többet alszom a telefonommal, mint a feleségemmel."

-vicceli el szokásosan Chen a témát, de azt alighanem ő is tudja, hogy a BlackBerrynek ezen túl kell lépnie. Pontosabban a BlackBerry felhasználóinak. Mégpedig annak érdekében, hogy a cég okostelefonjai még évekig színesíthessék az egyre szürkülő palettát.

Szóval első körben be kell látni, hogy a BlackBerry nem a BlackBerry 10-től lett BlackBerry, és az Androidtól nem válik egycsapásra valami egészen mássá. A BlackBerry az iparágban semmihez sem mérhető mobilbiztonság és a mobilkommunikáció ikonja, márpedig ha ezt az örökséget sikerül jól átültetni Androidra, azzal mindenki jól jár.

Számos rajongótól hallottam vissza az elmúlt hetekben, hogy ez volt az utolsó csepp a pohárban, most aztán azonnal megy iPhone-t venni. Ezt egyszerűen akkora badarságnak tartom, hogy nem is tudok hirtelenjében mit kezdeni vele. Pedig semmi bajom az Apple-lel, meg a termékeivel, sőt. Csakhogy iPhone-on soha nem lesz BlackBerry Hub, meg fizikai billentyűzet. Ja, hogy igazából eddig sem használtad ezeket? Akkor oké, állj be Te is szépen a sorba, jó lesz az az iPhone.

Plusz nagyon úgy tűnik, hogy Android ide, Android oda, a Venice nagyon nem lesz tucattelefon. Én legalábbis nem nagyon látok olyan androidos mobilt a piacon, amelyiknek teszemazt kapacitív fizikai QWERTY-billentyűzete lenne. Ez amúgy a jelek szerint teljesen felcsigázta az androidos oldalt is, elég csak ezt a cikket elolvasni, vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a BlackBerrynek sikerülhet valami olyan egyedit alkotnia ebben a rendkívül sok gyártóval tarkított mezőnyben, amit eddig senki nem tudott prezentálni. 

Pont egy BlackBerrynek!

Pedig igazán nem kellett hozzá sok, mégis, ez a kissé múltba révedő, ám modern formában megvalósított funkció (aka fizikai QWERTY) hasznosabb, különlegesebb az elmúlt három évben látott okostelefonos "fejlesztések" 95%-ánál. A Venice zseniálisan képezi le John Chen cinizmusát, minden ott van benne, amivel a BlackBerry végleg fricskát mutathat az iparágnak, melynek éppen ő az egyik "nagy öregje".

Ne értsetek félre, azt azért így sem állítom, hogy a Venice 180 fokot fordít a BlackBerry szerencséjén, de jó ideje tudni, hogy szükséges és elkerülhetetlen lépés volt valamilyen irányváltás a kanadaiak telefon üzletágánál. Amihez mint többször is elhangzott, ragaszkodik Chen, hiszen csak így biztosítható egy olyan megoldáscsomag, mely páratlan mobilbiztonságot garantál a piacon.

John Chen idén év elején azt ígérte, hogy abban az esetben gyárt majd androidos telefont a BlackBerry, ha képes azt biztonságossá tenni. Ha a Venice csakugyan megjelenik Androiddal, az a számomra azt jelenti, hogy Chenék sikerrel jártak, és én a magam részéről egész biztosan bizalmat is fogok szavazni nekik.

És Te?

süti beállítások módosítása