Folyatótodott a BlackBerry stabilizációja, annak ellenére, hogy a telefonok továbbra sem fogynak jobban. A kanadai cég 660 millió dollárs árbevételről számolt be a február végével lezárt három hónapban, ami közel harmadával alacsonyabb az egy évvel korábbinál, és jócskán elmarad az elemzői várakozásoktól. Ennek legfőbb oka, hogy mindössze 1,3 millió telefont adott el a BlackBerry annak ellenére, hogy nemrég dobta piacra a Classicot és a Passportot is, miközben elvileg immár jó sok országban kapható a Z3 is.

z3_dobozok.jpg

Jó hír a telefonokkal kapcsolatban, hogy az átlagos átadási ár emelkedni tudott 210 dollárra. John Chen elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a fókusz a nyereségességen, nem pedig a volumenen van, bár ez még mindig nem teljes magyarázat az alacsony értékesítésre. Chen mindenesetre növekedést vár a következő negyedévek valamelyikétől, ahogyan elmondása szerint egyre több szolgáltató és bolt rak kínálatába új BlackBerryket. A Classic és a Passport például 86 ország 160 szolgáltatójánál és 7 ezer üzletben kapható jelenleg. (Emlékeztetőül: Chen korábban azt mondta, hogy évi 10 millió BlackBerry eladása a cél belátható időn belül, ez alatt nem nagyon van értelme az egész hardverbiznisznek - Tom és Berry)

Pozitív elem, hogy a szoftverekből származó bevétel 20 százalékkal nőtt egy év alatt, ám így is csak a bevételek mintegy 10 százalékára rúgtak, vagyis egyelőre nem tudják ellensúlyozni a telefonokból és szolgáltatásokból kieső bevételt. Chen arról számolt be, hogy egyre több telekommunikációs partner és szoftverdisztribútor veszi fel kínálatába a BlackBerry mobilmenedzsment és biztonsági szoftvereit, amitől a megrendelések további erős növekedését várják. Chen hosszasan beszélt az egészségügyi szektor számára kialakított szoftvermegoldásokról, az autós fedélzeti számítógépekben aratott sikerekről, valamint arról, hogy a BlackBerry okos berendezések tízmillióit akarja felvértezni QNX-alapú programozható környezettel.

A BlackBerry mindezek mellett nyereséget ért el, ami meglepte a befektetőket. A szigorú költséggazdálkodásnak köszönhetően a cég 28 millió dollárros pluszban zárta a negyedévet, valamint készpénzforgalma is pozitívban zárt. Ezzel a cég likvid tartalékai 3,3 milliárd dollárra emelkedtek, ami bőséges tartalékot jelent a közeljövőre nézve. A cég életképessége tehát továbbá már nem kérdéses, sem az, hogy menedzsment szoftverekben és beágyazott rendszerekben egyre sikeresebb. A kérdés továbbra is az, mikor fognak megindulni a BlackBerry telefonok eladásai...

Én a magam részéről hamarosan besegítek egy Passporttal.

A Mobile World Congressen két olyan csúcskészülék is bemutatkozott, aminek íves peremű kijelzője van, az egyik óriási visszhangot kapott, a másik meg szinte semmit. Igaz, öt másodpercnél tovább nem is nagyon láthatta a nagyérdemű. Előbbi, a Samsung Galaxy S6 Edge rövidesen a boltokba kerül, utóbbi, egy egyelőre meg nem nevezett BlackBerry pedig valamikor az év második felében jelenhet meg a kínálatban.

Egyes, magukat jól értesültnek vélő források szerint a meg nem nevezett BlackBerry-modellhez is a Samsung adja majd a kijelzőt (meg talán a kamerát is), ami egyébként 5,1 hüvelykes képátlójú, 1440x2560 pixeles felbontású OLED-panel, brutális, 577 ppi-s pixelsűrűséggel. Éppen az imént volt szerencsém megtekinteni egy ilyen kijelzővel ellátott telefont, a nagy pixelsűrűségnek hála valóban lenyűgözően penge a képe a Galaxy S6 Edge-nek, az OLED-technológia egyetlen hátránya talán az IPS-panelekhez képest kissé gyengécskének tűnő fényerő.

Egyelőre vannak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy ez az egész hajlítósdi bír-e bármilyen értelemmel a nyilvánvaló esztétikai előnyökön túl, mindenesetre a Samsung vadul próbál a TouchWiz-zel súlyosbított Androidból kihozni olyan trükköket, aminél jól jöhet egy ilyen kijelző. Egyelőre nem túl átütő sikerrel.

A BlackBerry által mutogatott szétcsúsztatható típus kapcsán pont az az egyik legnagyobb kérdés, hogy John Chen csapata mit tud kihozni ugyanebből a panelből - a már a kezdetektől a gesztusos vezérlésre támaszkodó BB10-nél mondhatni tálcán kínálják magukat a jobbnál-jobb lehetőségek, de jókat lehetne zsonglőrködni például az értesítésekkel is egy ilyen panelen.

Chen mindenesetre a barcelonai bemutatót követően azt mondta, jó trükköket tud majd az új CsúszkaBerry, de egyelőre még egyik sincs olyan fejlesztési stádiumban, amit szívesen mutogatna a cég a nagyközönségnek. 

Kösz a gyors próbalehetőséget a HWSW-nek!

Nem marad el a tavasz új BlackBerry nélkül, ezt nagyjából a barcelonai Mobile World Congress (MWC) óta tudja mindenki, aki újabb készülékek megjelenésére vár a kanadai gyártó háza tájáról. Jön ugyanis a BlackBerry Leap, ami egyszerre lesz utódja három típusnak, az eddigi talán legsikeresebb BB10-es készüléknek, a Z10-nek, a Z30-nak, valamint a feltörekvő piacok meghódítására létrehozott Z3-nak. A Leap tehát jön, méghozzá április végén, legalábbis Nagy-Britanniában.

A helyi nagy készülékforgalmazó hálózatok, illetve üzletek közül némelyik már ki is rakta a webshopjába a készüléket, melyet szolgáltatófüggetlenül olyan 205-215 angol font környékén lehet beszerezni -- ez átszámítva olyan 83-85 ezer forint, persze nem elfelejtve, hogy az ottani adókkal. Vagyis a Leap kapcsán mintha meghallgatta volna az árazást előszeretettel bíráló kritikusokat a BlackBerry, az újdonság ugyanis egyáltalán nem elszállt áron kerül a boltokba, más kérdés, hogy sokan úgy vélik, hogy ezekkel a paraméterekkel sokkal drágábban esélye sem lenne. Én meg erre azt mondom, hogy rakjunk majd egymás mellé egy Leapet és egy 85 ezer forintos, prémium brandes androidos gépet, és hasonlítsuk össze szubjektív felhasználói szempontok alapján, milyen felhasználói élményt nyújt a két telefon.

leap_specs.jpg

Emlékeztetőül itt vannak a Leap hivatalos technikai specifikációi azoknak, akiket ez érdekel:

  • Kétmagos, 1,5 GHz-es processzor
  • 2 GB rendszermemória, 16 GB háttértár
  • 8/2 megapixeles kamera (hátlapi/előlapi)
  • 2800 mAh-s akkumulátor (nem eltávolítható)
  • 4G/LTE, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11b/g/n
  • 9,5 mm-es vastagság

Érdekességképpen megjegyezném, hogy február 24-én kiment egy poszt a készülékről a BerryBlogra, aminek a végén volt egy szavazás azzal a kérdéssel, hogy te megvennéd-e a telefont. Akkor több százan szavaztatok (köszi!), 62,8% tört pálcát a Leap mellett, 37,2% pedig ellene.

A BlackBerry Leap hivatalos hazai rajtjára alighanem május elejéig kell majd várni, addig jobbára csak magánimportból kerülhetnek be az országba a telefonok. Egyelőre semmi jele annak, hogy a Leapet, vagy bármelyik másik BlackBerryt bármelyik mobilszolgáltató felvenné a kínálatába.

Címkék: rio leap

Mindenféle túlzás nélkül állíthatom, hogy a BerryBlog a világon elsőként számolt be arról a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3.1-es frissítéséhez köthető súlyos hibáról, mely olyan lelkesen aratott a Z30-ak körében, mint a kolera a legjobb napjaiban. Aki nem emlékezne, arról volt ugye szó konkrétan, hogy a frissítés után a kijelző szépen elhalálozott, vagyis a telefon működött, csak éppen használni nem lehetett. Most a BlackBerry igyekszik korrigálni, bár sokan úgy vannak vele, hogy ez a minimum.

z30_logo.jpg

A cég egy mai tudásbázis-cikkben nagyvonalúan a jótállási időszak kiterjesztését ajánlja fel azoknak, akiknél a készülék a fent leírt módon jobb létre szenderült. A jótállási igényt április 12-ig lehet benyújtani, a már eleve sokat mondó BlackBerryZ30RepairRequest@blackberry.com e-mail címen, mindössze a készülék PIN-jének (ami nem egyenlő a SIM PIN-nel!) megadásával.

A "gáláns" gesztus leginkább az észak-amerikai vevőkön segít, arrafelé ugyanis a legjobb esetben egy év jótállás vonatkozik az elektronikai cikkekre, köztük az okostelefonokra is, míg Európában a BlackBerry 1+1 év gyári jótállást vállat a készülékekre. Ettől függetlenül aki netán pórul járt a frissítést követően, és 1 év "bolti" jótállással vette több mint egy éve a Z30-asát (szigorúan nulla perces, használt készülékként), az szerencsét próbálhat a fenti e-mail címen.

Via CrackBerry.

Ahány nyelv, annyiféle írás, ez a trivialitás természetesen a mobilkommunikációs szokásainkra is rányomja a bélyegét. A tapicskolós okostelefonoknál és tableteknél a billentyűzetkiosztás kevéssé jelent dilemmát, hiszen szoftveresen bármikor átállítható, hogy hova kerüljenek a betűk a panelen, a fizikai billentyűs típusoknál azonban nincs kegyelem, a gombok ott maradnak, ahová eredetileg beforrasztotta őket a gép.

q10_billentyuzet.jpg

Különösen kacifántos a helyzet hazánkban, ahol a hagyományos, PC-s kiosztás a QWERTZ, ami nem valami elmés rövidítés, vagy titkos jel, hanem egyszerűen arra utal, hogy a felső betűsorban hogyan követik egymás a gombok. Tudja a bánat, miért alakult ez így, mindenesetre Európában rajtunk, és néhány német ajkú országon kívül mindenhol az "angolos" QWERTY a sztenderd, ami okoz egy kis zavart a fejekben a BlackBerryk esetében. Legalábbis több helyről hallottam már, hogy a QWERTY-s modelleket valójában nem is Európába szánta a BlackBerry. Dehogynem, csak nem számolt a folyton renitenskedő magyarokkal. 

Szemfülesebbek, illetve régi motorosok azt is észrevehették, hogy korábban a szolgáltatók is árultak QWERTZ-es BlackBerryket, vagyis inkább csak a Telekom, mely többnyire az anyacégén keresztül, Németországból szerezte be a telefonokat, ami ebből a szempontból kapóra is jött neki, illetve nekünk. És most is található egyes GSM-boltok kínálatában QWERTZ-es modell, melyeket a legtöbbször egy-egy kellemes bécsi vagy berlini kirándulással egybekötve szereznek be az eladók (jobb esetben).

qwertz_qwerty.jpg

Szerencsére azért a BlackBerry 10 ad egy nem különösebben elegáns, de azért járható menekülőutat annak, aki megrögzött QWERTZ-használó, de QWERTY-s készülék használatára kárhoztatott (és persze ez igaz fordítva is). Ehhez navigálj a telefon menüjében a Nyelv és bevitel menüpont Beviteli nyelv opciójára. Itt legalul a magyar nyelvet kiválasztva megjelenik az alapértelmezett elrendezés, amit QWERTY-re, QWERTZ-re és AZERTY-re is állíthatsz kedved szerint. 

És hogy a végén a meccselés se maradjon ki:

Sokan még fel sem ocsúdtak a BlackBerry 10 operációs rendszer februári frissítését követő megrázkódtatásokból (legyen szó negatív vagy pozitív sokkról), de mindez nem jelenti azt, hogy a BlackBerrynél a fejlesztők ne dolgoznának már most gőzerővel a rendszer következő, várhatóan 10.3.2-es verziószámot viselő kiadásán - amellett, hogy a mostani kiadásban lévő szokatlanul nagy számú bugok okozta sorjákat reszelgetik.

blackberry_10.jpg

Általában a fejlesztés viszonylag kezdeti állapotában szokott előfordulni, hogy kikerülnek a belső körökből az első, fejlesztői ROM-ok, melyeket -- természetesen saját szakállára -- elkezdhet próbálgatni a verziófetisiszta, egyben kellően geek beállítottságú (ebből kifolyólag meglehetősen szűk körű) keménymag. 

Ez történt most is a 10.3.2-es verzióval, melynek megjelenése legkorábban az év közepére várható, és amellett, hogy értelemszerűen javít sok-sok korábban felfedezett, javítatlan hibát, megjelenik benne számos újdonság is. Ezek közül szedett csokorba néhányat (mondjuk úgy, az eddig felfedezetteket) a BlackBerrycentral.

  • S/MIME támogatás ActiveSync esetén
  • teljesítményjavítások BES12.2 platformon
  • megújult BlackBerry Protect
  • általános teljesítményjavítások
  • továbbfejlesztett böngésző
  • továbbfejlesztett Hub
  • továbbfejlesztett naptár app
  • új zárolási képernyő animáció
  • LDAP szerver támogatás
  • PGP kulcsok integrálása

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, engem elsőre nem hozott különösebben lázba ez a lista, bár a verziószám ugrása nem is igazán sejtet komoly előrelépést. Ettől függetlenül a 10.3.2-es kiadás véglegesítéséig még sok minden történhet, megjelenhetnek olyan új funkciók, melyek a most kiszivárgott kiadásba nem kerültek bele, vagy akár ki is kerülhetnek belőle bizonyos újítások. 

Via BlackBerrycentral.

Címkék: frissítés os bb10
süti beállítások módosítása