KIFUTOTT AKCIÓ!

Sokan közületek bizonyára jól tudják, hogy a BlackBerry hogyan kötődik a Formula 1 világához: a gyártó a Mercedes AMG Petronas csapat egyik legfontosabb szponzora, illetve kommunikációs megoldásszállítója. Ez által természetesen a BerryBlog és a BerryBolt is kapcsolatba kerül időről-időre a száguldó cirkusszal, rendszeresen szerepel itt Lewis Hamilton, Nico Rosberg vagy éppen Toto Wolff, illetve a tavalyi - sorrendben 29. - Magyar Nagydíjon egy kuponakcióval is készült a BerryBolt. És ez idén sem lesz másként.

ham_2013_hungaroring.jpg

Lehet, hogy nem mindig hozza a legizgalmasabb küzdelmet, de a a Gödöllői-dombságban elterülő versenypálya ennek ellenére mégis harmincadik alkalommal látja vendégül a csapatokat, versenyzőket és a több tíz-, illetve százezer nézőt a helyszínen. Ennyi F1-es versenyt egyhuzamban a jelenleg is a naptárban lévő pályák közül csak kettő, Monaco és Monza láthatott vendégül, ez tehát nem kis teljesítmény, amit mindenképpen meg kell ünnepelni: A 30. Magyar Nagydíj tiszteletére a BerryBolt legújabb kuponakciójában 

30 százalék kedvezményt biztosít minden, eredeti, gyári BlackBerry-tartozék árából*, ha beírod a "HUNGARORING30" kuponkódot (idézőjelek nélkül, csupa nagybetűvel) a vásárlásnál a kuponmezőbe, majd ráböksz a mentés gombra.

Ám jobb lesz, ha te is villámgyorsan döntesz, pont mint a pilóták, hiszen a kuponkedvezményt csak a verseny napján, azaz 2015. 07. 26-án, a rajt pillanatától, 14:00-tól két órán keresztül, azaz 16:00-ig veheted igénybe. Ezen időkereten túl - versenyzői szakkifejezéssel élve - mindenki limitidőn kívül kerül és automatikusan diszkvalifikálódik. 

*A kuponkód kizárólag gyári, BlackBerry márkájú kiegészítőkre vehető igénybe (az akcióban nem vesznek részt a PDair, StilGut, TYLT, Kingston, Jabra, Case-Mate, uUnique London, xPRO, Delock és StarTech márkájú termékek), illetve nem használható fel BlackBerry telefonok vásárlására, valamint a szállítási költségek csökkentésére. A kupon kizárólag 2015. 07. 26-án 14:00-tól 16:00-ig érvényes, közép-európai időzóna szerint. A kuponkód kizárólag háztartásban használatos mennyiségű termékre váltható be.


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Lefekvés előtt jó éjszakát kívánni éppen olyan udvariassági formula, mint ebéd előtt azt mondani, hogy jó étvágyat, de persze ki-ki ízlése és lehetősége szerint ezt fűszerezheti még jóéjt puszikával, a műfogsor pohárba helyezésével és a többi. Az alvás előtti szeánsznak emellett manapság már az is része, hogy hű társunkat, a mobiltelefont is aludni küldjük. Ezt azonban ma már csak az amatőrök végzik a kőkorszaki módszerrel, a kikapcsológomb lenyomásával.

A BlackBerryk (legyen szó régi, vagy új generációs változatról) szokás szerint meglehetős eleganciával oldják meg ezt az éjszakai alvós dolgot is, amikor senki nem szereti, ha SMS-ek zengenek a fülébe a hajnali banknyitáskor, vagy éppen valami szomorúbb sorsra érdemes telefonos zaklató hívogatja az embert. A BB10-es készülékeknél az "Éjszakai üzemmód" ráadásul nem csak az értesítéseket kapcsolhatja ki részben vagy teljes egészében, hanem a telefon processzorát is pihenni küldi úgy, hogy a mobil közben végig bekapcsolva marad, vagyis az e-mailek és más üzenetek megjönnek - csak éppen értesítést nem küld róluk a rendszer.

bedside_classic.jpg

Az éjszakai üzemmódot két ponton, az óraalkalmazásból, valamint a lezárt nyitóképernyőről lehet bekapcsolni, mindkét esetben a kijelző tetejéről egy lefelé irányuló ujjmozdulat a záloga a dolognak. Az óraalkalmazás beállításainál emellett szépen meg lehet mondani a telefonnak, hogy pontosan hogyan viselkedjen, ha aktív az éjszakai üzemmód. Itt lehet megadni például azt, hogy ilyenkor aktív legyen-e az akkukímélő mód (mivel ez idő alatt úgysem fogjuk használni a BlackBerrynket, ez erősen ajánlott beállítás), vagy egyáltalán be legyen-e kapcsolva a vezeték nélküli adatátvitel (ha ezt az opciót kikapcsolod, semmilyen értesítés vagy hívás nem jön a telefonra, amíg ki nem lépsz az éjszakai módból).

A leghasznosabb funkció talán mindezek közül az, hogy részletesen meg lehet akár azt is mondani a rendszernek, hogy mely üzenetekről milyen értesítések érkezzenek a telefonra (bekapcsolt adatátvitel esetén). Erre szolgál az "Éjszakai Profil", mely automatikusan aktív lesz éjszakai üzemmódban és vigyáz arra, hogy tényleg csak az zavarhasson meg alvás közben, amit nagyon fontosnak érzünk - ha például szeretnéd, hogy ilyenkor is kicsöngjön a telefonod, de csak csöngjön, SMS-t például ne jelezzen, azt itt beállíthatod ezt a működést.

A BlackBerry alig egy nappal az újabb leépítésekről szóló hírek után vastagon rácáfolt arra, hogy a cég pusztán az elbocsátásokból következtethetően a végnapjait élné: A kanadai vállalat ma bejelentette, hogy újabb akvizíciót, vagyis felvásárlást tervez végrehajtani. A célpont ezúttal az automatizált hálózati kríziskommunikációs megoldásokban utazó amerikai AtHoc.

Azt hiszem, ez az automatizált hálózati kríziskommunikáció dolog némi kifejtést igényel, legalábbis nem tűnik olyan triviálisnak, mintha mondjuk operációs rendszert fejlesztő céget vett volna meg a BlackBerry (ahogy tette 2010-ben a QNX-szel). Röviden és tömören az AtHoc célja, hogy krízis (természeti katasztrófa, háború, zombitámadás stb.) esetén előre tervezett forgatókönyvek szerint, részben automatizáltan riasztást küldjön az összes érintettnek, és ez alatt értjük a döntéshozókat, a végrehajtókat, az egyszeri embereket és a gépeket is. 

Igen, a gépeket is, hiszen amellett, hogy az AtHoc PC-s és okostelefonos/tabletes környezetben is használható, és ezekre az eszközökre figyelmeztetéseket tud küldeni, a rendszer vezérelhet akár légvédelmi szirénákat, hangosbemondókat, tűzvédelmi és tűzjelző berendezéseket. Ebből következik, hogy elsősorban olyan szervezetek számára lehet kifejezetten hasznos a platform, melyek krízis esetén közbeavatkozhatnak, illetve segédkezhetnek a mentésben.

Az AtHocnak éppen ezért jelen pillanatban is olyan nevenincs ügyfelei vannak, mint az Amerikai Védelmi Minisztréium, valamint annak belbiztonsági részlege, az Amerikai Egészségügyi Minisztérium és az Amerikai Vöröskereszt. 

A felvásárlási folyamat a BlackBerry 2016-os harmadik pénzügyi negyedévében jöhet létre, a tranzakció összegét nem hozták nyilvánosságra a felek.

Ha egy cég kénytelen összehúzni a nadrágszíjat, az általában sosem jelent jót az ott dolgozó alkalmazottaknak, gondolom ezzel kevés újdonságot árulok el, pláne azoknak, akik kénytelenek voltak már korábban valamilyen leépítési hullám keretében megválni egykori munkahelyüktől. Ez a folyamat természetesen a BlackBerryre is kihat, különösen a 2013. végén kinevezett hongkongi származású elnök-vezérigazgató, John Chen vezetése alatt. A kanadai gyártónál most újabb leépítés kezdődik.

office_bb.jpg

Chen nyilván nem jókedvében tesz lapátra ennyi embert (hogy egyébként konkrétan mennyit, azt nem köti a nyilvánosság orrára a BlackBerry), hanem mondjuk úgy, a cég túlélése érdekében elvégzett, kőkemény átalakítások részeként. A BlackBerry számára a munkaerő átsrtuktúrálása a nagyobb profitot ígérő üzletágak, tehát jellemzően a szoftver/szolgáltatások részlegen dolgozó alkalmazottaknak kedvezhet, míg a hardverekkel, tehát jellemzően a készülékekkel foglalkozó kollégák egy részének búcsút intenek. Főként őket érintette a vállalat idén májusi létszámleépítése is, ám akárcsak most, akkor sem derült ki, hogy pontosan hány embernek kellett távoznia a cégtől (egy biztos, tavaly szeptemberben mintegy 7000-en dolgoztak világszerte a BlackBerrynél).

A munkaerő átcsoportosítása azonban még mindig nem jelenti automatikusan azt, hogy a BlackBerry lemondott volna a készülékértékesítésről, ahogy erre Chen korábban többször is utalt már. Egyszerűen arról van szó, hogy a gyártási és fejlesztési folyamat ma már szinte teljes mértékben kiszervezhető, pláne ha egy cég olyan volumenben ad el hardvert, mint a BlackBerry. A szó szoros értelmében a vállalat még a fénykorában sem minősült gyártónak, hiszen már akkor bérgyártókkal dolgoztatott (többek közt Magyarországon), vagyis összeszerelő-üzemekben a gyártósorok mellett soha nem dolgoztak BlackBerry-alkalmazottak - ettől függetlenül a bérgyártóknál dolgozó munkásokat is fájdalmasan érintette a cég mélyrepülése.

Via Bloomberg.

Most már tényleg nagyon hamarosan a te telefonodon is megjelenhet a BlackBerry 10 legújabb frissítése, mely a rendszer verziószámát 10.3.2-re módosítja. Az új frissítéssel az előzőekhez képest viszonylag kevés kézzelfogható újdonság érkezik majd, egy nagyon fontos változás azonban mindenképpen lesz: a lopott, elvesztett készülék deaktiválása - ehhez azonban először gondold végig, vajon emlékszel a BlackBerry ID-d jelszavára?

Az új rendszer telepítését követően ugyanis a BlackBerry ID-hez kapcsolódóan életbe lép a BlackBerry Protect új biztonsági funkciója, melynek köszönhetően hiába törlöd a telefont, ha az aktív ID-det nem ismered, nem fogod tudni újra használatba venni. Bár ez a funkció elsősorban a tolvajok életét hivatott megkeseríteni, mondanom sem kell, hogy neked is okozhat kellemetlen perceket abban az esetben, ha mondjuk el akarod adni a telefonodat, és előtte még gyorsan végzel egy teljes rendszertörlést az eszközön.

bbid.jpg

Mivel ez a törlés a frissítést követően a BlackBerry ID-det nem üti ki a memóriából, ezért a következő induláskor a telefon fogja kérni a felhasználói nevet és a jelszót - ha pedig nem tudod, akkor lesz egy kétségtelenül elegáns QWERTY-s (vagy éppen full érintős) levélnehezéked.

Tehát a BlackBerry 10 rövidesen érkező frissítése előtt NAGYON FONTOS, hogy végrehajtsd az alábbiakat:

  • Először is, ha még nincs jelszó a telefonodon, bármit is csinálsz most, tedd félre, és kapcsold be a jelszózárat a készüléken. Ezt csak úgy biztos ami biztos alapon.
  • Ellenőrizd, hogy a BlackBerry ID azonosítódhoz tartozó jelszavadra emlékszel-e, illetve meg van-e erősítve a rendszerben a BBID szolgáltatáshoz tartozó e-mail cím (ezt a legegyszerűbben ezen az oldalon tudod leellenőrizni, vagy a telefonod BlackBerry ID menüpontjában).

Ha nem vagy biztos a jelszóban, vagy nem tudod, milyen e-mail címet adtál meg az emlékeztetőhöz, még most hozz létre egy új BlackBerry ID-t, és rendeld hozzá a telefonodhoz. Ez a telefon adatainak teljes törlésével jár, valamint így elveszíted az összes letöltött alkalmazást és BBM-kontaktot, de még mindig inkább ez, mint hogy kizárd magad a saját telefonodról. Én szóltam.

süti beállítások módosítása