Egész pontosan egy PRIV by BlackBerry-vel, ha ragaszkodni akarok a hivatalos terminus technicushoz. Szóval az történt, hogy tegnap egészen váratlanul lehetőségem nyílt arra, hogy megnyomkodjam a BlackBerry első androidos telefonját, a csúszkás PRIV-et, melyet már bejelentettek, de mégsem, illetve mely legkorábban csak november tájékán kerülhet forgalomba. Gyorsan leszögezem, hogy sem a hardver, sem a rajta lévő szoftver nem volt végleges, kereskedelmi verzió, de azért elég jó bepillantást adott így is a készülék a BlackBerry kártyáiba. De inkább leírom gyorsan, pontokba szedve a tapasztalataimat (fotókat sajnos nem készíthettem, de az eddigiek alapján úgyis nagyjából mindent láttatok már -- a lentebb beszúrt fotók a Redditről származnak):

Minőség, anyagfelhasználás

Béta hardver ide-, béta hardver oda, a PRIV hozza a BlackBerrytől elvárt minőségi szintet, a csúszka mechanika már így is mint a kés a vajban jár, és ami még fontosabb: akárcsak a Torch esetében, egy ujjal nyitható és zárható a telefon. A mechanika egyébként állítólag a bétás modellhez képest a véglegesen még jobb lesz, illetve teljesen fémből készül majd, ami jót tesz a tartósságnak, hiszen biztosan lesz, aki naponta több tucatszor, sőt, akár TÖBB SZÁZSZOR nyitogatja majd, szóval állnia kell a sarat.

A készülék hátlapjáról volt már korábban itt több fotó is, valóban a Z30 és a Q10 karbonszálas, selymes tapintású hátlapját kapja a PRIV, a burkolat nem levehető, valószínűleg a készülék belsejéhez csak a kijelző leszerelése után lehet csak hozzáférni, szóval a jövőre vonatkozóan jobb, ha senki nem adja házi akkucserére a fejét.

Kijelző

A PRIV egyik legfigyelemreméltóbb része a kijelző, ami az összes eddigi BlackBerrynek a kijelzőjét durván leiskolázza, mind felbontásban, mind színekben és kontrasztban. Furcsa mód a lekerekített szélek is teljesen természetesnek hatnak, magam sem gondoltam volna, de kábé két perc után fel sem tűnik, hogy valami nem stimmel vele. Egyelőre túl sok haszna mondjuk nincs azért ezeknek a lekerekített éleknek, de gondolom ezen majd változtatnak a későbbi szoftverek.

Billentyűzet

A másik kulcspontja a PRIV-nek a kijelző után egyértelműen a billentyűzet. Őszintén szólva számomra egy kissé csalódás volt a CsúszkaBerry klaviatúrája, legalábbis a Classichoz viszonyítva mind a gombok mérete, mind a nyomáspontjuk kevéssé tekinthető ideálisnak. Utóbbi még a végleges hardverben akár változhat is, a méret azonban alighanem marad ekkora, bár jobban belegondolva ezt a kompromisszumot évekkel ezelőtt a Torch esetében is meg kellett kötni.

priv-reddit.jpg

Amúgy meg kárpótol a kapacitív érintőpanel funkciója a klaviatúrának, ami pont úgy használható, mint a Passportnál, és tökéletesen összecsiszolták az androidos felülettel, vagyis mindenhol, mindenféle képtartalmat lehet mozgatni (görgetni) vele.

Ergonómia

A három fenti pontot mintegy összefoglalva, kiegészítve adja magát az ergonómia kérdése, vagyis hogy úgy összességében mennyire esik kézre a telefon, mennyire jó érzés használni. A képek nem hazudnak, a PRIV valóban jó nagy batár telefon, de ennek ellenére nekem mégsem tűnt sem túlzottan nagynak, sem túlzottan nehéznek, e tekintetben a Passport sokkal nagyobb szélsőséget képvisel, legalábbis a számomra. Kinyitott állapotban fülhöz tartva azért már kicsit túlzás a hossz, de például kinyitva is teljesen kényelmesen használható a PRIV egy kézzel, nincs semmi baj az egyensúllyal, nem akart kiesni a kezemből folyton a telefon.

Droid, droid, droid

Roppant mód furcsa volt egy BlackBerry logóval ellátott telefonon Androidot látni, ez elsőre még úgy is elég bizarr látvány, hogy a kiszivárgott videók és képek már elég sok mindent láttatni engedtek. Ahogy azt sejteni (vagy inkább tudni) lehetett, a PRIV teljes Google Play Services támogatást nyújt, vagyis ott van a rajta a Play Store a teljes választékkal egyetemben, gondolom nem kell ragozni, hogy ez milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.

A BB10-es gesztusok egy részéről le kell sajnos mondani, de azért nyomokban ez-az megmarad Androidon is belőlük, legfeljebb kissé máshogy működik. Például az alulról felfelé simítós trükköt felejtsétek el, de a főképernyőn hasonló gesztussal lehet előhívni három, egyedileg előre programozott funkciót (pl. Hub, BBM), meg a gyorsmenüket is a BB10-hez hasonlóan lehet előcsalogatni - de ez ugyebár standard Android-ficsőr.

A Hubról eddig nem sok mindent lehetett tudni, nos a jó hír az, hogy lesz BlackBerry Hub a PRIV-en, méghozzá minimális, vagy nulla kompromisszummal. Sokáig kérdés volt például, hogy miként kezeli majd az Android a Hub-ba épülő, külső alkalmazás által vezérelt kommunikációs, üzenetkezelési funkciókat, ám azt kell mondjam, a BlackBerry itt remek munkát végzett, vagyis például egy BBM-chatre válaszolva nem lép ki a felületről a PRIV, és vált át a BBM app használatára, hanem szépen beúszik a chatablak a Hub-ból, pont mint a BB10 esetében. Azt egyelőre nem láttam, hogy ez a többi, integrált alkalmazásnál (pl. Facebook vagy Skype) is így lesz-e, gyanítom némelyiknél igen, némelyiknél nem.

Pár poszttal korábban volt szó a BlackBerry Safeguradrdól is, ami szintén alapfelszereltsége a rendszernek, ennek a belső neve amúgy az orosz bloggerek által kiszúrt DTEK, így egy rejtéllyel máris kevesebb. A Safeguard egyik legmenőbb, leghasznosabb funkciója, hogy mindent (minden alkalmazást) figyel, és mindenről figyelmeztet, lehetőleg előre, nem pedig akkor, amikor már megtörtént a baj. A program egyebek mellett naplózza, hogy adott időszakban egy alkalmazás hányszor kért hozzáférést valamilyen rendszererőforráshoz, vagy komponenshez, például a Facebook hányszor kérte le a készülék tartózkodási helyét.

A PRIV teljes biztonsági védvonalának kihasználásához persze menedzselt környezet (BES12) szükséges, itt aztán minden szabályozható, az Android for Work integrációnak hála van céges Google Play, egymástól teljesen elkülönülten, konténerizáltan futó alkalmazások és felhasználói fiókok, ami csak szem- szájnak ingere. 

Ár, megjelenés

Itt nincs sok új mondani való, a BlackBerry új androidos csúcskészüléke valamikor novemberben kerülhet piacra, csúcskategóriás okostelefonokhoz mérhető áron, ahogy ezt John Chen is megerősítette tegnap a Code/Mobile konferencián. Ha mázlink van, a PRIV itthon is kapható lesz még az év vége előtt, de ennél biztosabbat csak a hivatalos megjelenést követően fogok tudni mondani.

Ennyit előzetesen a PRIV-ről, a részletesebb beszámolót a megjelenés után olvashatjátok majd ugyanitt. 

Címkék: priv handson

Azt hiszem a BlackBerry-logóval ellátott (aktív) bőrtokok ma már legalább annyira ikonikus részeivé váltak egy BlackBerry okostelefonnak, mint a QWERTY-billentyűzet, ezt jelzi legalábbis, hogy mióta világ a világ, a kanadai gyártó összes típusához (leszámítva a Passportot) lehetett kapni ilyen kiegészítőt. Ha lehet hinni a híreszteléseknek, a PRIV-hez is lesz majd ilyen bőrtok, méghozzá két színben is, ami ismerve a telefon várható fogyasztói árát, felér egy kisebb életbiztosítással.

leather_pocket.jpg

Bár a PRIV még sehol nem kapható, néhány disztribútor megkezdte a gyári kiegészítők belistázását, egyelőre árak nélkül, így mindenki megnyugodhat, lesz mivel védeni a méregdrága befektetését. A telefonhoz persze nem csak a hagyományos, felülről bebújtatható bőrtok lesz elérhető, hanem például övcsipeszes bőrtok, kemény tok (fekete, kék és zöld színben), valamint "okos" flip tok (fekete és barna színben). Hogy utóbbi pontosan mit takar (ezt vehetitek szó szerint is akár), arra roppant kíváncsi vagyok, annál is inkább, mivel a csúszka-kialakítás miatt a telefon magassága nem fix. Meg egyébként is, mitől lesz vajon okos az a tok?

A tokok mellett előreláthatóan lehet majd vásárolni a PRIV mellé olyasmi asztali bölcsőt, amit a Passport és Classic modellekhez is árul a BlackBerry, hiszen az újdonságnak éppúgy az alján lesz a töltőcsatlakozója, mint az említett két típusnak. 

Talán nemsokára a telefon további részleteivel együtt fény derül a kiegészítők rejtélyére is, mindenesetre számítsatok rá, hogy a PRIV mellé bármilyen védelmi megoldás szinte kötelező tartozék lesz, hacsak nem akarsz spontán szívleállást, amikor a betonra ejted a majd 300 ezer forintba kerülő telefonodat.

Via CrackBerry.

A BlackBerry Messenger az egyik első mobilos azonnali üzenetküldő alkalmazás volt a megjelenésekor (ez amúgy több, mint tíz éve volt, amikor a Viber és Whatsapp csapat nagy része valószínűleg még középsulis volt), mostanra azonban inkább a sereghajtók közé tartozik, mint az élmezőnybe, legalábbis az aktív felhasználók számát tekintve. A BlackBerry egy ideje nem is nagyon kommunikálja, hogy hányan is használják rendszeresen a BBM-et, egyéb mutatók azonban azt vetítik előre, hogy a BBM-stratégia bevételi oldalon kezd lassan pénzt termelni -- mert hát lássuk be, ez a cél a szolgáltatással.

your_ad.jpg

Tegnap például az jelent meg az Inside BlackBerry Blog üzleti szekciójában, hogy a BBM októberre újabb mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy az iOS, Android és BB10-es verzió felhasználói számára naponta egymilliárd hirdetéslekérést szolgál ki a rendszer. Ez már azért egy egész szép piacnak tekinthető, különösen annak fényében, hogy ez az egész hirdetősdi nem is olyan régi történet a BlackBerry-nél, konkrétan idén jelentek meg az első reklámok a közösségi appban. 

A BlackBerry a legkülönfélébb hirdetőknek igyekszik többféle lehetőséget biztosítani a megjelenésre, így a szponzorált posztok és meghívók mellett már vannak szponzorált matricagyűjtemények, sőt, a legújabb trendeknek megfelelően lesz nemsokára lesz 15, vagy akár 30 másodperc hosszúságú videohirdetés is. 

A BBM-en keresztül a BlackBerrynek azért nem csak a hirdetésekből származik bevétele, hanem az olyan, extra funkciókból, mint a Privát Chat, vagy az egyedi PIN, na meg az újonnan indult, PayPal-lel közösen gründolt pénzküldési lehetőség révén is. Bár John Chen a szeptember végi, negyedéves eredményeket firtató konferenciabeszélgetésen még azt mondta, hogy a BBM-ből származó bevételek kissé alulmúlják a cég várakozásait, a lassan csordogáló csap idővel jobban megnyílhat bár nem kizárt, hogy ehhez magának a BBM-nek is szüksége lenne némi extra hirdetésre, vagy legalábbis valami jóféle buzzmarketingre.

Via Inside BlackBerry Blog.

A PRIV-ről sok mindent nem tudunk még, azt viszont már lehet tudni, legalábbis a BlackBerry előrevetítette, hogy a cég a legbiztonságosabb androidos mobilt kívánta megalkotni, és ez alighanem sikerült is neki -- jóllehet erre a posztra, sőt, a világ legbiztonságosabb okostelefonja szerepére pályáznak többen is, egyebek mellett a megtévesztő hirdetésekben oly profi Silent Circle is.

Bár arról még egy szót sem szólt hivatalosan a BlackBerry, hogy mégis mitől lesz olyan biztonságos a PRIV, nem nehéz kitalálni, hogy több komponens együtthatójáról lehet szó.

priv_safeguard.jpg

Ezen komponensek egyike a BlackBerry Safeguard nevű felület lesz, melyről az N4BB tett közzé először képernyőfotókat. Ez a program segít összegezni a készülék biztonságspecifikus beállításait, így például egy felületen megmutatja a felhasználónak, hogy milyen jelszóvédelem van a készüléken, vagy éppen be van-e kapcsolva az adattitkosítást. A Safeguardból emellett ezek az opciók könnyűszerrel elérhetők, megváltoztathatók lesznek, vagyis egy komplett biztonsági központról van szó, melyet egyébként más platformokon, sőt, PC-ken is látni. Egyes spekulációk szerint a Safeguard nem is a BlackBerry terméke valójában, hanem egy külső fejlesztő, tippre a kanadaiakkal évek óta partneri viszonyban lévő Trend Micro műhelyéből származik.

Az N4BB volt olyan kedves, és a Safeguard mellett közzé tett még néhány screenshotot a PRIV-ről, ha lúd legyen kövér alapon, így többek közt megbizonyosodhatunk arról, hogy a telefon 18 megapixeles kamerája 4K-s videofelvételek készítésére is alkalmas lesz, CPU pedig 64 bites üzemmódban működik majd, ami mondjuk nem különösebb meglepetés, tekintve hogy a Snapdragon 808-as lapkánál ez alapfunkció.

priv_back.jpg

Végül még itt van két kép, az egyik a hátlapról, a másik a hajlított kijelzőről: a PRIV most már szinte biztos, hogy ugyanazt a selymes felületű, amúgy karbonszálas mintázatú hátlapot kapja majd, mint a Z30, vagy éppen a Q10.

priv_charging.jpg

A hajlított oldalú kijelző kapcsán az egyik legfontosabb kérdés, hogy amellett, hogy ez a kialakítás elég egyedi külsőt kölcsönöz a telefonnak (és jó drága), van-e bármi praktikus értelme. A fenti fotón erre látszik egy kísérlet, töltés közben fut felfelé egy csík a kijelző oldalán, így a telefonra oldalról rápillantva is látszik a töltöttségi szint ilyen helyzetben. Mit mondjak, nem valószínű, hogy ez lesz az a képesség, amitől tömegek rohannak majd a boltokba, de jó kiegészítője lehet az összképnek, pláne ha még további extrákat is lehet majd rá építeni.

Via N4BB.

Múlt héten az egyik legnagyobb, évekre kiterjedő európai üzletét ütötte nyélbe a BlackBerry: a cég megállapodott az Airbus Csoporttal, így az elsősorban polgári légiforgalom számára fejlesztett és gyártott repülőgépeiről ismert multi továbbra is a BlackBerry mobilmenedzsment-megoldását használja majd a globális mobilflotta kezelésére. Hogy kicsit kontextusba helyezzük a bejelentést, az Airbus Csoportnak jelenleg kb. 140 ezer munkavállalója van világszerte.

a380.JPG

A cégek közös, múlt heti bejelentése alapján az Airbus fokozatosan migrál BES12-re, ami a kliensek óriási számát tekintve meglehetősen izzasztó feladat lesz, de hát mit lehet tenni, ha a biztonsági előírásoknak és egyéb szempontoknak egyetlen MDM-platform felel csak meg? 

Az Airbusnál egyébiránt az is szempont volt, hogy a cég a teljes mobilflottáját menedzselni kellene, vagyis nem csak BlackBerryket, hanem iOS-es, androidos és Windows Phone-os is kezelnie kell a rendszernek -- ezt egyébként mindegyik fejlett mobilmenedzsment-platform tudja mostanra, a BlackBerry felé alighanem a kommunikációs és kollaborációs háttérszolgáltatások komplex kínálata, valamint nem utolsósorban az évtizedes tapasztalat billenthette a mérleget.  

Az Airbus-flotta mobilmenedzsment-beszállítójaként a BlackBerry tehát elképesztő nagy gólt rúgott, még akkor is, ha a 140 ezer munkavállalónak csak egy része használ menedzselt céges mobilt, a deal egyben valószínűleg hosszú évekig ellátja munkával a cég szoftver-szolgáltatás üzletágát munkával.

Címkék: emm airbus mdm bes12

Mindenkinek, tehát BlackBerry-felhasználóknak is. Felár nélkül. 

A Vodafone eddig 4G-ben mondhatni nem pallérozott különösebben, a szolgáltató lefedettségi térképe a versenytársakkal összehasonlítva legalábbis lyukas, mint az ementáli sajt, de ha minden igaz ezek a lyukak hamarosan teljesen eltűnnek, hiszen a szolgáltató a Balaton-környéke, valamint a főváros teljes 4G-ellátottsága után országosság bővíti a hálózatot, méghozzá idén év végéig. 

vodafone_markabolt.png

Ez volt talán a legfontosabb üzenete a szolgáltató mai sajtótájékoztatójának, melyet kivételes helyszínen, egy metrómegállóban tartott a Vodafone, nem véletlenül, mostanra a teljes budapesti metróhálózatot 4G-vel burkolta a szolgáltató (a teljes képhez azért hozzátartozik, hogy ezt a lécet a két versenytárs már hosszú hónapokkal, sőt évekkel ezelőtt megugrotta).

A vodás 4G-ben amúgy az a jóság, hogy a használata semmilyen szinten nem kerül extra pénzbe, annyi az egyetlen feltétele, hogy 4G-képes okostelefonnal rendelkezz, mindegy, hogy az egy iPhone, vagy éppen BlackBerry. Tehát a végén így találkozik márkafüggetlenül mindenki egy csodálatos, új, 4G-s világban.

További részletek a HWSW cikkében.