Az Androidnak kétségtelenül megvan az az előnye, hogy az okostelefon funkciói a rendszer moduláris felépítése révén akár egyenként is frissíthetők, a Google Play Store-on keresztül. Vagyis ha egy gyártó mondjuk fejleszti a kameraalkalmazást, elég csak azt az egy komponenst frissítenie a felhasználónak, nem kell várnia arra, hogy az egész operációs rendszer frissüljön.

A BlackBerry tegnap három ilyen gyári alkalmazást is frissített, a kamera, a billentyűzet és a launcher mind új funkciókat kapott, ezzel teljesebbé téve az androidos BlackBerryk (vagyis egyelőre csak a PRIV) képességeit.

priv_camera.png

Így a kamera alkalmazás frissítése után immár a PRIV 18 megapixeles érzékelővel és Schneider-Kreuznach optikával ellátott kamerája is kapott lassított felvétel opciót, amit úgy ér el a rendszer, hogy másodpercenként 120 képkockát rögzít, amit 30 másodperc/képkocka sebességgel játszik le. Ilyenkor a kamera a hagyományos videofelvétellel ellentétben nem rögzít hangot. A lassított felvételt a kameraalkalmazás bekapcsolását követően a "Mode" ikonra bökve lehet aktiválni. A kamera app javítása emellett kisebb hibajavításokat is tartalmaz, melyeket nem részletezett a BlackBerry.

android_hub_keyboard_cursos.png

Szintén frissült a BlackBerry billentyűzet app, mely elsősorban jobb szójavaslatokat és megnövelt pontosságot ígér. Előbbit az alapján, hogy a rendszer mostantól az általunk küldött e-mailek és egyéb üzenetek szövegeit analizálva már az első használatba vétel során pontosabban próbálja megtippelni a felhasználó szóhasználatát. Mostantól a prediktív tanulási funkció számokat tartalmazó szavakat is képes megtanulni, e-mail írásakor szójavaslatként tünteti fel a lehetséges kontaktokat, valamint a fizikai billentyűzeten pontosabbá vált a kurzorelhelyezés, és könnyebben, szavanként lehet törölni a beírt szöveget, a törlés gomb 2 másodpercig tartó lenyomásával.

blackberry_launcher_new.png

Gyakorlatilag a PRIV megjelenése óta meglévő egyik legrégebbi, a felhasználói felülethez kötődő adósságát törleszti a BlackBerry azzal, hogy az új BlackBerry Launchernek köszönhetően mostantól tetszőlegesen törölhető bármelyik ikon/widget panel, valamint ugyanígy bármelyik panelt ki lehet nevezni kezdőképernyőnek. A Launcher emellett néhány kisebb kiegészítéssel bővült, ezek nagy része néhány apróbb kozmetikai változás, de változott például az alkalmazásindító ikonok felsorolása is alapnézetben.

Update!: A Launcher frissítésébe úgy fest egy elég csúnya hiba csúszott, bizonyos esetekben a program összeomolhat, elég komoly kalamajkát okozva. A BlackBerry dolgozik a javításon, egyelőre várjatok pár napot a telepítéssel. A problémás verzió számozása 1.0.0.4490.

A három frissített appról automatikusan letöltési értesítőt küld a Google Play, de aki ezt nem akarja megvárni, frissítheti az appokat külön-külön is ezekről a linkekről:

BlackBerry Camera

BlackBerry Keyboard

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása