Bámulatos, hogy hirtelenjében mekkora pálforduláson ment át a chatkilens-iparág, már ha létezik ilyen: Egyszercsak, mintegy varázsütésre mindenkinek fontos lett a felhasználói adatok, meg a privát szféra védelme, és bár ez a tendencia kétségtelenül kedvező több milliárd felhasználóra nézve, felveti a kérdést, hogy azok, akik most ülnek fel erre a vonatra, mégis mi a fészkes fenét csináltak az elmúlt fél-egy évtizedben. Pár hete a WhatsApp, most pedig éppen a Viber jött rá, hogy az adatvédelem mindig is a DNS-ében volt.

Az a Viber, aminek világszerte már több mint 700 millió felhasználója van mostanára, illetve Magyarországon az egyik legnépszerűbb csevegőprogramnak számít (számított, amíg nem jöttek rá egyre többen, hogy a kliens egy hulladék, és kezdték el helyette használni a Facebook Messengert). Illetve az a Viber, ami azzal kezd az első telepítést követően, hogy beszkenneli a telefon névjegyzékét és azzal a lendülettel felküldi a saját szerverére - persze mindezt a felhasználó érdekében.
viber_hidden.jpg

Szóval a Viber is nyújt mostantól végponti titkosítást - derül ki a cég most kiadott sajtóközleményéből, ami egyébként azért is nagy szám, mert nem emlékszem, hogy a cég valaha adott volna ki korábban magyar nyelvű közleményt. Ehhez a felhasználóknak a legújabb, ma megjelent 6.0-s verziót kell telepíteniük, a végponti titkosítás pedig a következő hetekben aktiválódik mindenkinél, aki az új verziót használja - gondolom ennyi ideig tart, míg a szervereken frissítik a profilokat. Egyébként a Viber eddig is titkosította az adatfolyamot, de csak a szerver és a végpont között, az új rendszerben viszont már a fejlettebb topológiának számító, két végpont közti titkosítás is működik.

A Viber (többek közt a WhatsAppel ellentétben) egyébként nem részletezi, hogy pontosan milyen technológiával titkosítja a párbeszédeket, vagy a hanghívásokat, ami annyira talán nem is lényeges a felhasználói kör nagy része számára, a lényeg helyette az, hogy mostantól a chatklienssel elvileg biztonságosabban lehet kommunikálni.

Jön egyébként néhány új funkció is a 6.0-s verzióba, így lesz például a BBM-es privát chathez nagyon hasonló rejtett csevegés, illetve a BBM-es üzenetvisszahívás viberes megfelelője is megjelenik majd a kliensben, lényegében ugyanabban a formában. Mondjuk nem lennék meglepve, ha ezekből a fejlesztésekből a BlackBerry korábban megszagolt volna egy, s mást, vagy ha nem, hát elképesztő jó időérzékkel tette ingyenessé a cég a BBM Privacy and Control kiegészítő csomagját pár hete, amiben mit tesz a véletlen ott van a már fent is említett üzenetvisszahívás, vagy a privát csevegés.

De a lényeg, hogy ha te is viber-felhasználó vagy, akkor keresd a szürke vagy a zöld lakatot a csevegéseknél, de ha piros lakatot látsz, akkor se ess pánikba, hiszen akkor szimplán csak úgy működik a program, ahogy eddig is megszoktad.

Fotó: Venturebeat

süti beállítások módosítása