A BlackBerry gyári bőrtokjai szinte a kezdetek óta rendelkeztek bizonyos "okos" funkciókkal, melyek eleinte leginkább a telefonokba épített mágneses szenzorra épültek, és amelyeket időközben az iparág széles körben előszeretettel alkalmaz. Nekem legalábbis az elejétől kezdve a kedvencem volt, hogy a BlackBerryjeim a bőrtokba helyezve azonnal alvó módba váltottak, hogy be lehetett állítani a rendszerben, hogy mi történjen, ha bejövő hívásnál kiveszem a készüléket a tokból - mindezt már akkor, amikor Android és iOS még hírből sem létezett. Az androidos termékvonalnál ezeknek a funkcióknak egy része lecserélődött, megjelentek az új generációs okos tokok, melyekből összesen három változat érhető el a PRIV-hez és a DTEK50-hez.

Ezeknek a tokoknak a közös jellemzőjük, hogy egy nagy ablak van vágva az előlapra, melyen keresztül a kijelző egy része mindig szabadon van. Mégpedig jó okkal: Az ablakon keresztül bekapcsolt telefon esetén alapesetben nem látszik semmi, ám ha kétszer koppintasz a csupasz részre, vagy megnyomod a bekapcsológombot, azonnal megjelenik a pontos idő, a különböző státuszértesítések (térerő, Wi-Fi stb), illetve az operációs rendszer értesítései. 

Az egészben az a legjobb, hogy ez nem egy passzív felület, hanem például arra is jó, hogy az értesítéseket gyorsan áttekintsd, ehhez alulról felfelé kell simítani az ablakban. Ha valamelyik értesítés nem érdekes többé, egy jobbra vagy balra söprő mozdulattal el lehet tüntetni, ha pedig "nagyban" is meg akarsz nézni egy adott üzenetet, elég csak kinyitni a flip tokot (vagy a DTEK50 Smart Pocketből kivenni a telefont), és máris megnyílik a Hub, a BBM vagy éppen a Messenger.

Az okos tokok az értesítések böngészése mellett a telefonbeszélgetések kezelésére, vagyis a hívások fogadására és bontására is alkalmasak, azaz ki sem kell nyitni a tokot ahhoz, hogy fogadj egy hívást a telefonon. A hívás időtartama és a hívó fél neve mindeközben végig megjelenik a kis ablakban. Ez a típusú tok emellett alkalmas az ébresztők kikapcsolására vagy a "szundiztatásra" is, a hívások kezelésénél látott gesztusokhoz hasonló módon.

Végül, de nem utolsósorban a zenekedvelők vehetik a hasznát a zeneszám megállítás és léptetés funkciónak, mely szintén elérhető a legtöbb népszerű zenelejátszó esetén az okos tokokon keresztül. 

A BlackBerry eredeti, gyári okos tokjai a következő termékekből állnak:

BlackBerry DTEK50 flip bőrtok - fekete

BlackBerry DTEK50 Smart Pocket - barna/szürke

BlackBerry DTEK50 Smart Pocket - fekete/szürke

BlackBerry PRIV flip bőrtok - barna

BlackBerry PRIV flip bőrtok - fekete

süti beállítások módosítása