A szolgáltatás magyarországi elterjedtségét (sőt, egyáltalán ismertségét) tekintve valószínűleg senki nem gondolná, hogy van a világon egy olyan ország, ahol nem a Facebook Messenger, nem a Viber és nem is a WhatsApp, hanem a BlackBerry Messenger a legnépszerűbb mobilos csevegőplatform. Méghozzá nem is olyan kis ország ez: a cirka 25 Magyarországnyi lakossal rendelkező Indonézia, ahol a BlackBerryk legalább olyan menők, mint az iPhone-ok és ahol rövidesen saját BlackBerryket gyárt majd az ország.

Eközben a nyugati világban a BBM ha nem is vegetál, de távolról sem olyan népszerű, mint lehetne. Ennek az egyik legfőbb oka szerintem egyértelműen az, hogy a BBM-mel nem lehet PC-n keresztül csevegni, hacsak nem a már nem támogatott Blend segítségével. Ez a helyzet szerencsére rövidesen változhat.

win_bbm.jpeg

A PC-s BBM-kliensen már javában dolgozik a BlackBerry, ezt maga a szolgáltatás fejlesztését irányító vezető, Matthew Talbot árulta el egy indonéz szakportálnak, a Selular.ID-nek. A PC-s BBM a tervek szerint éppúgy webalapú lesz, mint eleinte a WhatsApp volt, vagyis böngészőben lehet majd futtatni, nem készül hozzá saját windowsos alkalmazás.

Bizonyára néhányan emlékeztek rá, hogy a BlackBerry már korábban is készített windowsos BBM-prototípust -- lásd a fenti képen --, ez azonban most egy teljesen másik, vélhetően már megvalósuló projekt.

Ennek amúgy megvannak a maga előnyei és hátrányai is, például a Blendnek sosem készült linuxos verziója, ezzel a megoldással viszont mindegy, hogy a felhasználó Windows vagy Linux alatt kíván BBM-ezni. Hátrányt jelenthet viszont az értesítések kezelése (bár ez ma már megoldható), meg ugye így mindig nyitva kell legyen a böngészőablak -- bár azt hiszem ez kevesek számára jelent problémát.

Sajnos arról semmit nem árult el Talbot, hogy a webes BBM mikor indulhat, de azt gondolom, hogy a BlackBerrynek nem érdemes túl sokat késlekednie a rajttal, hacsak nem kizárólag azokra a felhasználókra akarja építeni a szolgáltatást, akik számára a PC egyenlő az okostelefonnal.

Via Selular.ID

süti beállítások módosítása