A BBM platform talán eddigi legjelentősebb fejlesztésével búcsúztatta az októbert a BlackBerry, megjelent ugyanis végre-valahára a PC-s és macOS-es kliens, amivel immár nem csak mobiltelefonról küldhetők és fogadhatók üzenetek. Mielőtt még őrjöngve keresnéd a letöltési linket, le kell kicsit hűtselek: a BlackBerry kezében lévő BBM Enterprise platform frissült tegnapelőtt, ami valójában egy fizetős, ámde szuperbiztonságos, cégeknek (innen a neve is) szánt szolgáltatás.

desktop-and-phone.png

*A "fogyasztói" BBM ugyanis már egy ideje Indonézia második legnagyobb médiacsoportjának, az Emteknek a kezében van -- ők fejlesztik az iOS-es és androidos klienseket, leginkább persze az utóbbit. Ez utóbbi platform esetén továbbra is marad a korábbi limitáció, vagyis ha úgy tetszik az ingyenes BBM-et kizárólag egy eszközön lehet használni, számítógépes felületről pedig egyelőre szó sincs.

És ha tippelnem kéne, egy darabig nem is lesz, ám ennek nem feltétlenül az az oka, hogy az Emteknél csupa gonosz indonéz manager ül, vagy képtelenek lennének megugrani ezt a fejlesztési lécet. Sokkal inkább az, hogy a célcsoport elsődleges kommunikációs eszköze az okostelefon, és nem rendelkeznek PC-vel, Mac-ckel meg aztán pláne.

Meg aztán az ingyenes BBM e nélkül éli másodvirágzását, a kliensbe egyre több csilli-villi funkció kerül, az appot pedig csak a Google Play Áruházból eddig több százmilliószor töltötték le -- vagyis a platform jóval népszerűbb, mint néhány agyonhájpolt azonnali üzenetküldő app (nem mintha ez a minőségre nézve bármilyen következtetést eredményezne).

A BBM Enterprise amúgy a PC-s kliens megjelenésén túl egy csomó újdonsággal frissült, többek közt olyanokkal, melyek korábban csak az ingyenes verzióban voltak elérhetők (pl. Glympse helymegosztó szolgáltatás). A kliens elérhető erre a hivatkozásra kattintva.

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása