Az NFC-ről, vagyis a Near Field Communications-ról az utóbbi időben egyre többet hallani, és vélhetően most már nagyon hamar eljutunk oda, hogy a csapból is ez fog folyni. És persze a RIM kapcsán is egyre több lesz az NFC-hez kapcsolódó híradás, a cég ugyanis most komoly előnyt kovácsolhat abból, hogy a világ legbiztonságosabb mobilplatformjának birtokosa.

A rövid hatósugarú rádiós kommunikációval működő NFC-vel többnyire mindenki a mobiltelefonos fizetést azonosítja, pedig a technológia jóval több ennél. Valójában mindenféle klubkártya- és beléptetőrendszer ráépíthető, így például könnyen elképzelhető, hogy hamarosan a telefonunkkal tudunk majd belépni a metró területére (nyilván nem Budapesten), vagy éppen a lakásunkba.

A RIM és a Telefónica (aki nem ismerné, ez egy spanyol gyökerű multinacionális mobilszolgáltató, az O2 brand tulajdonosa) tegnap bejelentették együttműködésüket az első európai telefonos NFC pilot projekt kapcsán, melynek keretében 350 dolgozó kap NFC-s BlackBerryt (a jelenlegi választékból a 9900, a 9360 és a 9380 NFC-s), amivel részben a környékbeli shhopokban fizethetnek majd, illetve használhatják a telefonjukat az irodaházi beléptetésre. A rendszer működéséhez a telefonon kívül egy NFC-támogatással rendelkező SIM is szükséges, ezt értelemszerűen a Telefónica, vagyis a munkáltató biztosítja.

Úgy tudjuk, hogy a Deutsche Telekomnál, illetve hazai leányvállalatánál, a Magyar Telekomnál hasonló pilot projekt indulásáról határoznak nemsokára, vagy az is lehet, hogy már meg is született a döntés, így a BlackBerryket itthon is elkezdhetik tesztelni először a szűkebb, belsős csoportok, majd remélhetőleg egy nagyobb közönség (ezt hívják friendly user tesztnek), majd végül kereskedelmi termék lesz belőle - talán már jövőre.

Ha indul valami itthon is, a BerryBlog ott lesz az elsők közt, hogy kipróbálja.

süti beállítások módosítása