Úgy látszik a PlayBookkal kapcsolatban egyre-másra érik egymást a pletykák, majd azok cáfolatai. Most éppen a megjelenési idő kapcsán alakult ki kisebb vita, konkrétan arról, hogy a kanadaiak tabletje megjelenik-e időben, vagy nem. A BGR nemrég saját forrásaira hivatkozva állította, lesz egy kis csúszás, így az eredetileg tervezett, márciusi időpont helyett április 10-én rajtol a PlayBook, ami lássuk be, már csak azért is furcsa időpont, tekintve, hogy vasárnapi dátumról van szó.

A RIM angol vezetője, Steven Bates tegnap cáfolta a BGR értesüléseit, kijelentve, hogy a PlayBook időben, azaz márciusban a boltokba kerül az Egyesült Államokban, a második negyedévben pedig Európában is. Bates hozzátette, hogy Anglia speciális helyzetben lévén az európai piacok közül elsőként kapja majd meg a PlayBookot. Konkrét megjelenési időpont persze most sincs, sem az USA-ra, sem Európára, ráadásul az árak sem ismertek még, a következő hetekben minden bizonnyal érkezik erről bejelentés a RIM-től.

Az időzítés és az ár meglehetősen fontos tényező lehet, a legnagyobb riválisnak számító iPad 2 március végére ugyanis már több tucatnyi piacon kapható lesz, ráadásul jönnek fel az androidos riválisok - ezt kell a RIM-nek ellensúlyoznia valahogy a tabletjével. Lényeg, hogy a következő egy-két hónap rendkívül izgalmas lesz, remélhetőleg mi is meg tudunk kaparintani egy PlayBookot az európai megjelenést követően nem sokkal.

Via Pocket-lint.

Címkék: rim playbook tablet

Az N4BB szokás szerint ismét jól informáltságáról tett tanúbizonyságot tegnapelőtt, igaz kicsit összekeverték a dátumokat és a szolgáltatásokat, de tegnapra szerencsére tisztáztak minden félreértést. Lényeg, hogy rövidesen indul a BlackBerry Protect nyílt bétafázisa - Európában a tervek szerint március 19-től lehet majd elérni az őrző-védő szolgáltatást, amiről korábban írtunk már egyszer. Az amerikaiak valamivel előbb (már holnap), Ázsia pedig csak áprilisban csatlakozik a bétaprogramhoz.

Ezzel együtt jó hír, hogy szintén rövidesen - április 1-én - startol Európában a BlackBerry Internet Services új, 4.0-s verziója, mely az előzetesen kiszivárgott információk szerint egyebek mellett BlackBerry ID integrációt, javul az automatikus login process, valamint a Google naptárszolgáltatásával való együttműködés. Semmi komoly, de mindig jó, ha fejlesztenek valamit egy olyan szolgáltatáson, amit nap mint nap felhasználók milliói használnak.

Via N4BB.

Érdekes, exkluzív hírrel szolgált ma a Boy Genius Report, mely állítja, több, RIM-hez közeli forrásból is megerősítették számukra, hogy a kanadai gyártó keresztplatformossá kívánja tenni a jelenleg kizárólag csak BlackBerryken elérhető BlackBerry Messenger azonnali üzenetküldő szolgáltatást. Mindez azt jelentené, hogy a cég kész kiadni a BBM-kliens Android és iOS-platformra fejlesztett változatát.

A lap szerint a stratégiai fontosságú lépés részletei még nem körvonalazódtak teljesen, elképzelhető ezzel együtt, hogy a BBM használatáért más platformokon valamilyen módon díjat (vagy egyszeri, vagy rendszeres) fog szedni a RIM. Egyelőre úgy tűnik, hogy az androidos, illetve az iOS-es kiadás nem is tud majd mindent, amit a BlackBerryken használható alkalmazás tud, így a funkció a csevegésre fog korlátozódni elsősorban, annak viszont semmi akadálya, hogy egy androidos készüléket használó user egy BlackBerry-tulajjal beszélgessen a kliensen keresztül.

A BGR forrásai szerint az androidos port szinte biztosan elkészül, vélhetően még az idén, tekintve, hogy a Google operációs rendszerére a nyílt(abb) platform miatt jóval könnyebb fejleszteni, illetve a funkciókat könnyebb integrálni, mint az iOS esetében.

Hogy pontosan mi lenne a célja a RIM-nek ezzel a lépéssel, az egyelőre nem teljesen tiszta, tény ugyanakkor, hogy a vállalatoknál egyre népszerűbb a két vezető okostelefon-platform, a kanadaiak így viszont legalább a szolgáltatások és a kommunikációs háttérrendszert tekintve megtarthatnának ügyfeleket, ha már a telefonokat másoktól veszik meg a cégek.

A BBM-nek egyébként több tízmillió felhasználója van világszerte, az alkalmazást a BlackBerry Internet Services, vagy az erre feljogosított Enterprise Server ügyfelek használhatják.

Tegnap minden titokra fény derült az Apple háza táján, Steve Jobs leleplezte a második generációs iPadet, mely többé-kevésbé olyan fejlesztéseket és újításokat hozott, amikre számítani lehetett. Félretéve minden előítéletet és márkafetisizmust, az iPad 2 nagyon jóra sikerült, a legnagyobb meglepetés azonban mégsem a specifikációkban rejlik, hanem abban, hogy még márciusban piacra kerül - elméletileg nálunk is.

Kétmagos processzor ide, vékonyabb kialakítás oda, ez a létező legrosszabb hír a RIM-nek, melynek így alaposan fel kell kötnie a gatyát ahhoz, hogy versenyre tudjon kelni egy olyan konkurenssel, mely ennyi piacon és ilyen gyorsan elérhetővé válik.

Nagyon nem mindegy az árfaktor sem. Az iPad 2 belépőszintű változata ugyanannyiba fog kerülni, mint amennyire a kezdeti PlayBookot várják. Ráadásul míg az iPadből lesz olyan változat már a legelején, amivel mobilhálózatokhoz lehet csatlakozni, addig az ilyen PlayBookok megjelenése nem várható az első félévben. Kérdéses, hogy a kanadaiak ezek után meddig tudják vagy akarják lenyomni a PlayBook árát a launch idején, bevállalva esetleg egy kisebb árrést, vagy akár a veszteséget is.

Kemény dió lesz a megjelenéskor elérhető 65 ezer alkalmazást is hoznia a RIM-nek, ez egész biztosan kizárt, hogy menni fog, más kérdés, hogy a BlackBerryk legfőbb vonzereje sosem az alkalmazásokban rejlett, alighanem ez lesz a helyzet a PlayBookkal is. Fontos tényező az is, hogy a iPad 2-vel tízórás akkus rendelkezésre állást ígér az Apple, ha ezt a RIM nem tudja hozni a PlayBookkal, rém kellemetlen lesz.

Címkék: apple 2 rim playbook ipad

Mivel ma iPad-napot tart kvázi mindenki, aki kicsit is érdekelnek a tabletek, alighanem kevés figyelmet szentel a nagyközönség a riválisoknak, így a kereskedelmi forgalomban még meg sem jelent PlayBooknak. Ezt sürgősen kompenzálunk kell!

A RIM valamikor az első negyedévre ígérte a tabletjét, vagyis a PlayBookoknak legkésőbb március 31-ig a boltokba kéne kerülniük. Ha lehet hinni a BGR-nek, ez a határidő nem fog teljesülni, a kanadaiak ugyanis április 10-én küldenék boltokba a szép reményű PlayBookot. Az oldalnak állítólag tegnap erősítették meg, hogy a PlayBookokon futó BlackBerry Tablet OS végleges verziója a hónap utolsó napján jelenik meg, ami egyben azt is jelenti, hogy a vásárlóknak az első bekapcsolás után, pontosabban amikor az eszköz először az internetre kapcsolódik, frissíteniük kell/ajánlott a szoftvert.

A mostani pletykákkal alapvetően két probléma is adódik szerintünk: egyrészt egy ilyen kulcsterméket nem végleges operációs rendszerrel piacra küldeni nagyjából egyenlő lenne az öngyilkossággal, a RIM ezzel az üzleti felhasználók egy jelentős részében olyan visszatetszést keltene, amit alighanem nagyon komolyan megéreznének a kezdeti eladások.

Másfelől a dátum is gyanús, április 10. ugyanis vasárnapra esik, és szerintünk eléggé valószínűtlen, hogy ezen a napon indulna be a forgalmazás, akkor már a 8. vagy a 11. sokkal életszerűbb időpontnak tűnhet.

Meglátjuk, mi már nagyon várjuk a bejelentést az árakról, nem utolsósorban arról, hogy errefelé mikor lesz kapható a tablet.

Címkék: rim playbook tablet

Oké, hogy január óta van BlackBerry App World Magyarországon is, ennek is örülni kell, pláne, mivel korábban semmilyen programot nem lehetett elérni a RIM alkalmazás-piacteréről. Talán ez az oka annak, hogy az App Worldben jelenleg zéró azoknak a programoknak a száma, melyek magyar relevanciával bírnak, nem beszélve a kifejezetten honi piacra fejlesztett appokról.


Ha érdekel az amerikai egyetemi bajnokság, ne keress tovább!

Az is tény, hogy az új App World alkalmazás egyik fő újítása, miszerint most már régiók szerint ajánl programokat a usereknek, kissé érdekes algoritmus szerint működik, legalábbis egy rakás olyan appot tol az egyszeri magyar arcába, amivel például az amerikai futball-liga eredményeit nyomon követheti, vagy az AT&T-s telefonszámláját befizetheti.