A BlackBerry 10 a RIM most vagy soha esélye lehet jövő év elején, ezt már sokan sokféleképpen tárták a nagyérdemű elé, illetve a kanadaiak is többször lenyilatkozták, hogy a cég legjelentőségteljesebb, legfontosabb termékbevezetése előtt áll. Sokat elárulhat a RIM stratégiájáról, hogy soha nem készülékekről beszél a cég, hanem mobilplatformról (vagy ahogy ők nevezik, mobile computing platform), a BB10 tehát minden bizonnyal ott lesz többféle eszközön, nem csak okostelefonokon. 

A gyártó bizonyos szempontból szerencsés helyzetben van, hiszen a BlackBerry 10 OS legelső tesztfázisa tulajdonképpen már tavaly áprilisban megkezdődött, a szintén QXN-alapú PlayBook OS, illetve a PlayBook tablet bemutatásával. Mindebből egyenesen következik, hogy akárcsak az Androidnál meg az iOS-nél, úgy a BlackBerry 10 OS-nél is egy okostelefonokon és tableteken egyaránt használható OS-ről beszélünk majd.

PlayBook_big.jpg
Fent a soha be nem jelentett 10 hüvelykes PlayBook

A kissé mostohán kezelt PlayBook emellett a platform pár hónap múlva bekövetkező rajtjánál is komoly szerepet kaphat, hiszen sokkal nagyobbat durran, ha a RIM az új készülékek bemutatásával egy időben egy vagy két új tabletről is lerántja a leplet, ezzel azonnal bebizonyítva, hogy az új operációs rendszer többféle eszközkategóriában is megállja a helyét.

Mindenesetre  egy jövő év eleji BB10 rajt esetén adná magát az idén kissé szerencsétlenül piacra dobott PlayBook 3G újraindítása, netán valamelyest felturbózott képességekkel, kicsit nagyobb felbontású kijelzővel, könnyebb, vékonyabb kialakításban. Aztán ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a RIM egy 10 hüvelykes képátlójú kijelzővel felszerelt PlayBookot is szerepeltetett az ütemtervében, ezt eddig egyáltalán nem hozták forgalomba.

Persze az is lehet, hogy az egész PlayBook-termékvonalról teljes mértékben levette a fókuszt a RIM, és csak a mi hiú ábrándunk, hogy lehet még fontos szerepe a kanadaiak tabletjének a termékstratégiában. A tabletpiacban mindenesetre van még bőven növekedési lehetőség, ráadásul egyre nagyobb tere van az Apple-len kívül a többi piaci szereplőnek. Mindezt úgy, hogy a Google mindeddig nem tudott prezentálni egy minden tekintetben megfelelő, kifejezetten tabletekre szabott operációs rendszert (bár az Android 4.2-vel egy lépéssel közelebb került ehhez a célhoz).

Egyébként a két eszköz, mármint az okostelefon és a tablet jó testvéri viszonyára utal az a fejlesztői segédanyag, mely alapján arra lehet következtetni, hogy a BB10 ikonjai az eddig látott demókkal szemben gyakorlatilag pont úgy fognak kinézni, mint a PlayBook OS ikonjai. Ki gondolta volna?...

Címkék: playbook qnx bb10
süti beállítások módosítása