Bármennyire is arra utalhat a cím, ennek a posztnak semmi köze a borongós őszi időjáráshoz, felhőszolgáltatások (cloud) alatt nagy vonalakban olyan informatikai megoldásokat értenek újabban, melyeket valamilyen távoli háttérrendszer üzemeltet, részben, vagy teljes egészében felszabadítva a hardver erőforrásait. A mobiloknál jellemzően a felhőalapú tárhelyek örvendenek nagy népszerűségnek manapság, de persze ne feledjük, hogy a mobilos cloud életre hívója éppen a RIM volt, amikor a BlackBerry-infrastruktúrát megalkotta.

A jól ismert tárhelyszolgáltatások a hírek szerint a BlackBerry 10-en is ott lesznek, annak ellenére, hogy a telefonok beépített memóriájának mérete alighanem bőségesen elegendő lesz több ezer kép, vagy temérdek videó tárolására. Persze a felhőalapú háttértárak nem csupán egyszerű tárhelybővítőként funkcionálnak, hiszen a mobilról - akár automatikusan - feltöltött állományokat a segítségükkel máshonnan (például egy PC-ről) is elérhetjük, megoszthatjuk másokkal, szóval az egész egy nagyon praktikus kezdeményezés, amit egyébként az utóbbi időben éppen a BlackBerrykkel lehet a leginkább korlátosan elérni.

boxnet_bb10.jpg

A BlackBerry 10 azonban már rendszerszinten integrálja a fájlmegosztást olyan cloud-szolgáltatásokkal, mint a Box.net, vagy a DropBox -- előbbiről már képernyőmentések is készültek, utóbbival kapcsolatban egyelőre nagy a csend, de tűzhöz közel álló források szerint biztosan megérkezik a DropBox-kliens az új platformra.

Persze az sem kizárt, hogy a RIM-nek lesz egy saját cloud tárhelye a már meglévő, vagy megújuló felhőalapú szolgáltatások kiegészítéseként, ami több tíz gigabájtnyi szabad területet kínál fotóknak, videóknak vagy bármilyen dokumentumnak.

Via BerryReview.

süti beállítások módosítása