Aki figyelemmel követi a BerryBlog BB-celeb rovatát, talán emlékszik rá, hogy nem egyszer szerepeltek benne híres sportolók, focisták. Hogy ne csak a külföldi mezőnyből csemegézzünk, most itt van két magyar NB1-es klubjátékos,  Hegedűs Dávid és Tajti Norbert. Dávid a magyar bajnokság jelenleg 6. helyén álló Kaposvár védekező középpályása, míg Norbi a 9. helyezett Diósgyőr kapusa. Amellett, hogy nagyon jó barátok, mindketten igazi, hamisítatlan BlackBerry-rajongók!

david_kaposvar.jpg

Dávid egyébként igazi telefonmániás, a BlackBerrykben leginkább a stabil rendszer tetszik neki és hogy nem divattelefonok. Na meg állandóan ezzel BBM-ezik a menyasszonyával, amikor éppen nincsenek együtt.

norbi_diosgyor.jpg

Norbi láthatóan egy 9700-at nyúz, ő a QWERTY-billentyűzetért van oda, meg úgy általában egyetért Dáviddal abban, hogy a rendszer atomstabil, és csak egy jobb van (illetve lesz) nála, a BlackBerry 10.

Mi most már csak azt nem tudjuk eldönteni, melyik csapatnak drukkoljunk, szóval hajrá Kaposvár, hajrá Diósgyőr!

Címkék: celeb bb

Szép lassan érkeznek a jobbnál-jobb kiszivárgott képek a következő generációs BlackBerrykről, itt éppen a Londont láthatjátok egy képen a Nokia vadiúj Windows Phone 8-as mobiljával, a Lumia 820-szal. Azonnal szembeötlő a Nokia harsány sárga színe, úgy látszik ez most trendivé vált az okostelefon-gyártók körében, ki-ki döntse el, hogy neki bejön-e ez az irány.

london_vs_lumia820.jpg

Szintén feltűnő különbség, hogy ahol a Lumián alul vezérlőikonok sorakoznak, ott a London esetében egy BlackBerry felirat díszeleg -- ez azért van, mert az új érintőkijelzős BlackBerryken nem lesz semmiféle előlapi gomb, vagy fixen rögzített ikon, mindent gesztusokkal lehet majd vezérelni.

Ha már az imént szóba kerültek a színek, nektek kellene sárga színű BlackBerry?

Via N4BB.

Címkék: london 820 lumia bb10

Tegnap egy fórumba érkező visszajelzés alapján komolyan elgondolkodtam rajta, vajon jó taktika-e a RIM részéről, hogy a BlakcBerry 10 operációs rendszer kezelőfelületét, illetve annak bizonyos részleteit még azelőtt megmutatja a nagyközönségnek, hogy elkészült és piacra került volna a termék. Persze nagyjából nincs más választásuk a kanadaiaknak, hiszen a befektetőknek és a sajtónak, na meg persze a rajongóknak valamit mutatni kell. De ez amellett, hogy azt jelzi, dolgoznak az ügyön a mérnökök, bizonyos veszélyeket is magában rejt.

Például azt, hogy a BB10-et részleteiben még azelőtt lenyúlják, hogy elkészülne. Nemrég mutattunk is egy androidhoz készült modot, ami a BB10 képernyőzár-feloldását nyúlja le, megjegyzem elég bénán, hiszen a swipe up gesztus előtt meg kell nyomni a képernyőzár-gombot a telefonon. Most pedig itt a szép emlékű MeeGo romjaira épülő Jolla Sailfish, ami mögött a MeeGo egykori fejlesztőin kívül senki nem áll (mármint telefongyártó).

Mindez nem akadályozta meg a fejlesztőket abban, hogy a BB10 nyitóképernyőjét (ahol egyszerre négy alkalmazást láthattok megnyitva) lenyúlják a srácok -- a belső menük aztán már elég különbözőek és tulajdonképpen inkább hajaznak az Androidra és a Windows Phone-ra, mint a BlackBerry 10-re, szóval innen is jött egy kicsi meg onnan is jött egy kicsi. Ja, és a rendszer elvileg bizonyos korlátok közepette Androidos appokat is képes futtatni. Húha, micsoda innováció!

Szóval ebből a szempontból nem tudom, hogy a RIM részéről jó ötlet volt-e megmutatni előre a BB10-et, másfelől viszont azt hiszem megvesznék a kíváncsiságtól, ha január 30-ig semmit nem láthattam volna a rendszerből, illetve annak működéséből.

Címkék: jolla bb10

Bármennyire is arra utalhat a cím, ennek a posztnak semmi köze a borongós őszi időjáráshoz, felhőszolgáltatások (cloud) alatt nagy vonalakban olyan informatikai megoldásokat értenek újabban, melyeket valamilyen távoli háttérrendszer üzemeltet, részben, vagy teljes egészében felszabadítva a hardver erőforrásait. A mobiloknál jellemzően a felhőalapú tárhelyek örvendenek nagy népszerűségnek manapság, de persze ne feledjük, hogy a mobilos cloud életre hívója éppen a RIM volt, amikor a BlackBerry-infrastruktúrát megalkotta.

A jól ismert tárhelyszolgáltatások a hírek szerint a BlackBerry 10-en is ott lesznek, annak ellenére, hogy a telefonok beépített memóriájának mérete alighanem bőségesen elegendő lesz több ezer kép, vagy temérdek videó tárolására. Persze a felhőalapú háttértárak nem csupán egyszerű tárhelybővítőként funkcionálnak, hiszen a mobilról - akár automatikusan - feltöltött állományokat a segítségükkel máshonnan (például egy PC-ről) is elérhetjük, megoszthatjuk másokkal, szóval az egész egy nagyon praktikus kezdeményezés, amit egyébként az utóbbi időben éppen a BlackBerrykkel lehet a leginkább korlátosan elérni.

boxnet_bb10.jpg

A BlackBerry 10 azonban már rendszerszinten integrálja a fájlmegosztást olyan cloud-szolgáltatásokkal, mint a Box.net, vagy a DropBox -- előbbiről már képernyőmentések is készültek, utóbbival kapcsolatban egyelőre nagy a csend, de tűzhöz közel álló források szerint biztosan megérkezik a DropBox-kliens az új platformra.

Persze az sem kizárt, hogy a RIM-nek lesz egy saját cloud tárhelye a már meglévő, vagy megújuló felhőalapú szolgáltatások kiegészítéseként, ami több tíz gigabájtnyi szabad területet kínál fotóknak, videóknak vagy bármilyen dokumentumnak.

Via BerryReview.

Aki valamiért nem lelkesedik a BlackBerryje gyári böngészőéért, annak mostanra viszonylag kevés alternatíva áll rendelkezésére, de szerencsére az egyik legnépszerűbb megoldás, az Opera Mini régóta jelen van BlackBerry platformon is. A program most frissült a 7.1-es verzióra, ami a fejlesztők szerint sokkal gyorsabb lett, és belekerült egy letöltéskezelő is, ami mobilok esetében talán kevéssé hasznos, de sosem lehet tudni, mikor jön jól.

operamini71.jpg

Aki nem ismerné az Opera Minit, annak elmondjuk, hogy a kompakt kis programocska valójában nem is böngésző, hanem csak egy megjelenítőablak, a lekért weboldalt az Opera Software szerverei rakják össze a kód alapján és továbbítják egy tömörített csatornán a készülékre. Mindez gyors oldalbetöltést és még BB-s átlagban is az átlagosnál kisebb adatforgalmat eredményez, cserébe nem biztos, hogy minden weboldal tökéletesen jelenik meg benne.

Aki még nem próbálta ki az alkalmazást, de valamiért nem elégedett a gyári böngészővel, illetve régebbi BlackBerryvel rendelkezik, annak megérhet egy próbát. Az app letölthető az App Worldből is, de a 7.1-es verzió egyelőre csak az m.opera.com oldalról érhető el.

Tegnap a HWSW által szervezett App!2012 konferencián találkoztunk a RIM egyik BlackBerry 10-szakértőjével, vagy csúnya szóval hittérítőjével, aki Londonból repült Magyarországra, hogy a honi fejlesztőket kicsit bevezette a platform működésének rejtelmeibe. Hozott magával egy Dev Alpha B-t, amin a BlackBerry 10 operációs rendszer legfrissebb, hangsúlyozottan nem végleges verziója futott.

A videó mindenképpen exkluzív abból a szempontból, hogy tudtunkkal ez az első olyan felület demó, amin már az új ikonkészlet látható, amiről éppen nemrég írtunk posztot. Emellett vannak azért apróbb bakik is, így például a záróképernyő feloldása, meg a swipe up gesztus láthatóan nem tökéletes, de ez a tesztváltozatot érintő szoftverhiba, a szakértő szerint biztosan korrigálni fogják.

Köszönjük a közreműködést Polcz Péternek!

Címkék: dev alpha ikon demó bb10
süti beállítások módosítása