Két év -- pontosan ennyi idő telt el azóta, hogy útnak indultunk a BerryBloggal, sokáig tűnődtem rajta, hogy a kétéves születésnapra ezúttal is valami nagyszabású játékot csináljunk, netán születésnapi partit. Aztán úgy hozta a sors, meg az állandóan szűkös idő, hogy sajna egyik sem fért bele, de egy aprócska fejlesztést, ha lehet így nevezni, azért sikerült végrehajtani a szülinapra.

December 1-től a BerryBlog a megszokott berryblog.blog.hu és berryblog.hu domainek mellett immár a bb10.hu domainről is elérhető, ez esetben ráadásul alapesetben egy válogatott tartalmat fogsz kapni, ami a BlackBerry 10-zel kapcsolatos összes posztot tartalmazza. Mindez annak a törekvésünknek a jele, hogy a BerryBlogot egy olyan információforrássá és rajongói bázissá változtassuk, melyen a RIM következő generációs operációs rendszerével kapcsolatos összes lényeges információ megtalálható naprakészen, pontosan és az eddigiekhez hasonlóan emészthető formában, legyen szó külföldi vagy hazai vonatkozású hírekről.

newlogo_small.jpg

Ez természetesen még csak a kezdet, de azt hiszem nem árulunk el túl nagy titkot azzal, hogy január 30-hoz közeledve lesz még egy-két apróbb változás a BerryBlogon, mely közelebb visz a fenti célunkhoz. A blog mellett továbbá december elejétől saját üzemeltetésbe vesszük az egyéves születésnapját ünneplő BerryBoltot is, ahol eredeti BlackBerry-tartozékokat találtok kedvező áron, az eddigieknél is nagyobb választékban. A boltot emellett éppúgy felkészítjük majd a BlackBerry 10 indulására, mint a blogot.

Gyertek hozzánk vissza a hét minden napján és ígérjük, mindig igyekszünk valami újat mutatni nektek a következő, a RIM és a BlackBerry számára sorsdöntőnek számító évben is! 

Tom és Berry

A RIM pár héttel ezelőtt jelentette be, hogy hanghívás-képességgel egészíti ki saját azonnali üzenetküldő platformját, a BlackBerry Messengert. A program 7-es verziójának fejlesztése azóta a tesztelők bevonásával, gőzerővel halad, a BerryBlog úgy tudja, hogy rövid időn belül, még december első felében megjelenhet a végleges változat.

bbm7_download.jpg

A kanadaiak időközben egy újabb tesztverziót is kiadtak a BBM 7-ből, a 7.0.0.108-as verzió elképesztően sok hibajavítást tartalmaz, nagy részüket a felhasználók visszajelzése alapján építette be a kódba a cég. A program persze még távol áll a tökéletestől, így például ha az egyik fél oldalán elmegy a Wi-Fi jel, a másik oldal továbbra is kapcsolatban marad, nem bont automatikusan vonalat a rendszer.

A legnagyobb hiányosság, a 3G-s hanghívás továbbra is megmarad és jó darabig ezen a téren sajnos nem is nagyon lesz változás, ez azonban nem a RIM hibája, a cég meg tudná oldani, hogy működjön mobilneten keresztül is a hívás, de a mobilszolgáltatók ezt érthető okokból nem nagyon szeretnék.

Ettől még azért mégiscsak egy hasznos plusz funkció, úgyhogy ne feledjétek, december közepén jön a BBM 7, immár nem csak tesztelőknek!

Címkék: voice bbm

A BlackBerry App World alkalmazás-piactér a BlackBerry 10 érkezésével több lényeges pontos is megújulhat, ennek egyik fontos lépése, hogy a szolgáltatás nevet vált. A BlackBerry Jam Asia rendezvényen a RIM bejelentette, hogy a piactér mostantól BlackBerry World néven folytatja a pályafutását, ami már csak azért is érdekes, mert ugyanezen a néven a RIM-nek szokott lenni egy éves konferenciája május elején Floridában.

bbworld.jpg

A névváltoztatást a kanadaiak szerint az indokolta, hogy az App World a jövőben egyre több olyan tartalmat kínál majd, aminek köze nincs az alkalmazásokhoz, vagy legfeljebb nagyon érintőlegesen. A BlackBerry Wolrdben így feltűnnek majd a zenék és a filmek, sorozatok, nagyjából úgy, mint az Apple-féle iTunes-ban. Tekintve, hogy az új BB10-es BlackBerryken egyébiránt lesz microHDMI-port, mindez azt jelenti, hogy egy lapostévére vagy erősítőre kötve a BlackBerryk egész jó médialejátszók lesznek.

Most már csak az a kérdés, hogy a BlackBerry World választékából nekünk, magyaroknak továbbra is csak az "app" rész marad, vagy nálunk is lesznek zenék és filmek ugyanúgy, mint az iTunes-nál. Illetve persze az is kérdés, hogy az appok közül a régiós korlátozások ugyanolyan szigorúak és sokszor indokolatlanok lesznek-e az új piactéren, mint, a régin.

Címkék: world blackberry app

A mobilgyártók közti szabadalmi csatározások eddig többnyire a Samsung és az Apple bűvkörébe tartoztak, de néha azért a többi szereplő is tud vicces fordulatokkal szolgálni ezen a téren. Most éppen a Nokia fenyegetőzik azzal, hogy a fél világon betiltatja a BlackBerryk forgalmazását, ha a kanadaiak nem fizetnek visszamenőlegesen licencdíjat egyes WLAN-technológiák után. Sajnos a bíróság a finnek oldalán áll, szóval a RIM tejelni fog, az biztos, amiből egyben az is következik, hogy szó sem lesz a BlackBerryk betiltásáról.

Tény, hogy a RIM-nek nem jön éppen a legjobbkor egy ilyen bírósági döntés, bár egyelőre nem lehet tudni, összegszerűen mit fog mindez jelenteni a cégnek. Tény az is, hogy a Nokiának most viszont minden fillér jól jön, emellett a cég óriási szabadalmi portfólióval rendelkezik, amit most jobb híján így tud hasznosítani a finn gyártó. Az is tény, hogy a RIM és a Nokia most kvázi ugyanabban a helyzetben van, mindkét cég megpróbálja elérni, hogy a mobilpiac harmadik meghatározó szereplője legyen, vagy inkább maradjon, emellett pár évvel ezelőtt mindkét cég stabil piacvezető volt egyes régiókban.

rim_vs_nokia.png

Persze aztán az is lehet, hogy a végén az lesz, hogy a RIM fellebbez, és kiderül, hogy semmit nem kell majd fizetnie, ennyire nem ismerem a szabadalmi jogot, de volt már rá precedens korábban, hogy a kanadaiak első fokon elbuktak egy ilyen ügyet, másodfokon viszont a számukra kedvezően döntött a bíróság. A RIM egyébként bejelentette, hogy ebben az ügyben is fellebbezik.

Egyébként a tőzsde is jól reagált a hírre, bár a RIM részvényeinek árfolyama a reggeli kereskedésben visszaesett, délutánra visszakapaszkodott a 11 dollár feletti sávba. Mindez azt jelenti, hogy a befektetők biztosak benne, hogy a probléma minimális veszteséggel orvosolható lesz, és a kanadai cég a BlackBerry 10 érkezése előtt ilyen rövid idővel nem bíz semmit a véletlenre, és esélyt sem ad a versenytársaknak arra, hogy szabadalmi vitákkal gáncsolják az új platform debütálását.

Címkék: nokia szabadalom rim

Őszintén szólva nem tudom eldönteni, hogy az új BlackBerry 10-es készülékek, illetve konkrétan az L-sorozatú telefonról az internetre kiszivárgot képek láttán sírjak-e vagy nevessek. Úgy értem sírjak, mert még mindig nincs a kezemben egy ilyen cucc, vagy nevessek, mert egyre többet látok abból, mi lesz a kezemben nemsokára és amit látok, egyre jobban tetszik.

note2-lumia820-iphone5-lseries.jpg

A BBin jóvoltából most ismét megnézhetitek, hogy hogyan is fest majd az L-széria, bármi is legyen majd a kereskedelmi neve. Plusz jópont, hogy a telefont több potenciális versenytárs, illetve piaci szereplő mellett fotózták le, így a képen ott van egy iPhone 5, egy Nokia Lumia 820 meg egy Samsung Galaxy Note 2. Nem kérdés, hogy melyik néz ki a legjobban a négy mobil közül, nem igaz?

Egyébként majdnem mindegy a külső, hiszen nem tetszhet mindenkinek ugyanaz -- még jó --, különben szegény Nokia nem sokáig maradna egyedi a sárga telefonjával. A lényeg, az operációs rendszer működésében tapasztalható különbségek ezen a képen nem jönnek át, a BlackBerry 10 látszólag egy ugyanolyan unalmas ikonvezérelt rendszernek tűnik, mint az iOS vagy az Android. De a látszat csal, a BB10 a Flow, a Hub és a Peak segítségével jóval több színt visz az okostelefon-interfészek sivár és tökugyanúgy felépülő világába, mint bárki eddig, beleértve a Windows Phone-t.

Via BBin.

Címkék: london leak bb10

Az alsó-középkategóriás BlackBerry Curve termékcsalád utoljára idén májusban bővült a nálunk is kapható 9320 és az itthon nem elérhető 9220 megjelenésével, de a termékcsalád karrierje ezzel vélhetően nem ért véget, jön ugyanis Patagonia kódnéven a BlackBerry 9620. Vagy az is lehet, hogy a Bold családban lát majd napvilágot az újdonság?

9620_1.jpg

A kérdésre már csak azért is nehéz választ adni, mert a nyilvánosságra került fotók alapján a 9620 külsőre inkább hasonlít a mostani Curve-ökhöz, de azoknál sokkal izmosabb processzora és több memóriája van, olyannyira, hogy a Patagonia belül lényegében egy 9900-nak felel meg, hiszen ugyanaz az 1,2 GHz-es Qualcom processzor dolgozik mindkét készülékben.

9620_2.jpg

A 9620 viszont sokkal kisebb kijelzővel rendelkezik, aminek a felbontása is kisebb a csúcsmodellhez képest (2,44 hüvelykes képátlóhoz társul 480x360 pixel), illetve nyoma sincs érintőkijelzőnek. A telefonról sok más érdekességet nem nagyon lehet elmondani, 5 megapixeles kamerája van (csakúgy, mint a 9900-nak, és a formája valahogy egyszerre idézi a 9320 és a 9360 vonalat.

Gyanítjuk, hogy a RIM az újdonsággal a piaci igényeknek megfelelően csupán tovább kívánja szegmentálni kínálatát, ami végső soron nem rossz ötlet, ezzel együtt sem tudjuk megmondani, hogy vajon a Patagonia megjelenik-e valaha a magyar piacon, és ha igen, mennyire versenyképes áron.

Via CrackBerry.

Címkék: curve patagonia 9620