Mikor jelen sorok szerzője hetekkel ezelőtt előrendelte a Q10-et, többek közt, mivel nincs is másik telefonja jelenleg, azt ígérte a BlackBerry, hogy várhatóan április vége felé sikerül majd a boltokba eljuttatni az első szállítmányokat. Sikerült ezt annyira szó szerint érteniük, hogy a Carphone Warehouse szerint április 30-án fogják tudni átadni a Q10-et. Ehhez már csak annyi kiegészítést fűznék, hogy megnéztem, április 30 napos hónap....

Hogy miért kellett 3 teljes hónapot várni a Z10 után, arról a blogon már sokszor értekeztünk, én személy szerint el is vesztettem a fonalat, hogy akkor hányszor is mit változtattak meg a Q10 designjában - még mindig egymásnak ellentmondó beszámolók és fotók érkeznek például a hátlap anyagáról. A háromhónapos különbség viszont arra kiváló lesz, hogy a Q10 egyből meg fogja kapni a BB10 frissítéseket, vagyis a kezdeti gyermekbetegségektől nem kell majd szenvednie, és sokkal több app is elérhető lesz rá a rajtkor - például a Skype is elkészült, csodák csodájára, pedig sokan megmondták, hogy ugyanmár dehogy fog.

hatlap_q10.jpg

Az is tetszik, hogy az 1:1 arányú kijelző mellé a Q10 1:1 arányú fotókat is tudni fog készíteni, ami szerintem érdekes újítás, és a gyanúm szerint kifejezetten jól fognak mutatni az ilyen fotók Instagrammon/Facebookon/Tumblr-en - a mai kijelzők hiába szélesek például, az oldalak tördelése miatt beszorulnak egy sávba.

A Q10 rajtjához csak lazán kapcsolódik a következő érdekesség, hogy a múltkori nyereségességi elemzést továbbfűzte a szerzője, és a Nokia pénzügyi jelentését bújva arra jutott, hogy a Nokia Lumiák nyereségtartalma csak töredéke annak, amelyet a BlackBerry el tudott érni a Z10-zel, és a Nokiának 2-3 WP8-as Lumiát kell eladnia, hogy annyi profitot generáljon, mint egy Z10 - az ok a Lumiák sokkal alacsonyabb átlagos átadási árában keresendő. Ez leginkább azért érdekes, mert a közvélekedés szerint a BlackBerry és a Nokia egymással versengenek, hogy megszerezzék a harmadik pozíciót az Apple és a Samsung (Android) mögött, ezzel pedig megnyerjék maguknak az app-fejlesztők támogatását.

Címkék: blackberry q10 bb10
süti beállítások módosítása