Az új BlackBerry platform egyik üzletemberek számára legnagyobb hiányossága nem is annyira a készülék bizonyos képességeihez köthető, sokkal inkább a telefon és a számítógép kapcsolatához. Bár a BlackBerry Link szoftver fejlesztése éppúgy gőzerővel zajlik, mint a BlackBerry 10-é, még mindig nincs olyan gyári megoldás a platformon, mellyel kétirányú szinkronizáció végezhető a számítógépen futó Outlook programcsomag különböző komponensei, illetve a BlackBerry Z10/Q10 közt. Ezt a helyzetet kihasználva jelent meg az első program, mely megoldja azt, amit a BlackBerrynek nem sikerült.

bb10outlooksync.jpg

A BB10Sync nevű kompakt kis alkalmazás teljes, USB-csatlakozáson keresztüli kétirányú Outlook névjegyzék-szinkronizációt, naptárszinkronizációt, feladatszinkronizációt és feljegyzésszinkronizációt biztosít (utóbbi kettőt a Remember alkalmazással). A program jó szolgálatot fog tenni azok számára, akik a lokális adattárolásban hisznek, így a fontosabb személyes információk, mint például a névjegyzék tárolása nekik még mindig előnyt élvez. Persze a legjobb, ha ezek az adatok megvannak több forrásban is, biztos ami biztos, ha valaki ráadásul napi szinten használja az Outlookot és valamiért nincs beállítva az Exchange-dzsen keresztüli szinkronizáció (mert például nem vállalati ügyfél az illető), nem is nagyon van más választása az adatok napra készen tartására, csak ez a fajta szinkronizáció.

És akkor most jöjjön a feketeleves: a BB10Sync sajnos nem ingyenes, bár egy próbaperiódus erejéig ingyenesen használható. Utána egy gépre 25 dollár, egy háztartás három számítógépére 40 dollár, öt irodai gépre pedig 100 dollár a licenc. Nem olcsó tehát, de egyelőre nincs is rá más alternatíva, a frissített BlackBerry Link megjelenéséig, ami az ígéretek szerint előbb-utóbb fog tudni kétirányú Outlook szinkronizációt a BB10-es BlackBerrykkel.

A BB10Syn letölthető erre a linkre kattintva.

Mikor jelen sorok szerzője hetekkel ezelőtt előrendelte a Q10-et, többek közt, mivel nincs is másik telefonja jelenleg, azt ígérte a BlackBerry, hogy várhatóan április vége felé sikerül majd a boltokba eljuttatni az első szállítmányokat. Sikerült ezt annyira szó szerint érteniük, hogy a Carphone Warehouse szerint április 30-án fogják tudni átadni a Q10-et. Ehhez már csak annyi kiegészítést fűznék, hogy megnéztem, április 30 napos hónap....

Hogy miért kellett 3 teljes hónapot várni a Z10 után, arról a blogon már sokszor értekeztünk, én személy szerint el is vesztettem a fonalat, hogy akkor hányszor is mit változtattak meg a Q10 designjában - még mindig egymásnak ellentmondó beszámolók és fotók érkeznek például a hátlap anyagáról. A háromhónapos különbség viszont arra kiváló lesz, hogy a Q10 egyből meg fogja kapni a BB10 frissítéseket, vagyis a kezdeti gyermekbetegségektől nem kell majd szenvednie, és sokkal több app is elérhető lesz rá a rajtkor - például a Skype is elkészült, csodák csodájára, pedig sokan megmondták, hogy ugyanmár dehogy fog.

hatlap_q10.jpg

Az is tetszik, hogy az 1:1 arányú kijelző mellé a Q10 1:1 arányú fotókat is tudni fog készíteni, ami szerintem érdekes újítás, és a gyanúm szerint kifejezetten jól fognak mutatni az ilyen fotók Instagrammon/Facebookon/Tumblr-en - a mai kijelzők hiába szélesek például, az oldalak tördelése miatt beszorulnak egy sávba.

A Q10 rajtjához csak lazán kapcsolódik a következő érdekesség, hogy a múltkori nyereségességi elemzést továbbfűzte a szerzője, és a Nokia pénzügyi jelentését bújva arra jutott, hogy a Nokia Lumiák nyereségtartalma csak töredéke annak, amelyet a BlackBerry el tudott érni a Z10-zel, és a Nokiának 2-3 WP8-as Lumiát kell eladnia, hogy annyi profitot generáljon, mint egy Z10 - az ok a Lumiák sokkal alacsonyabb átlagos átadási árában keresendő. Ez leginkább azért érdekes, mert a közvélekedés szerint a BlackBerry és a Nokia egymással versengenek, hogy megszerezzék a harmadik pozíciót az Apple és a Samsung (Android) mögött, ezzel pedig megnyerjék maguknak az app-fejlesztők támogatását.

Címkék: blackberry q10 bb10

Na srácok, így teljesüljön minden kívánságunk, tegnap éppen hogy szóba került, hogy lassan ideje lenne már kiadni a Skype BB10-es verzióját, erre tessék, még tegnap kiderült, hogy a program ott van a szerencsés (amerikai) tesztelőknek kiosztott Q10-es teszttelefonokon. Érdekes egyébként a Skype BB10-es érkezése abból a szempontból, hogy a program kezdetben csak a Q10-re lesz elérhető, ki tudja miért (talán a 10.1-es operációs rendszer miatt), és egyelőre még nem tekinthető véglegesnek, de a fejlesztők ettől függetlenül már kitolták a BlackBerry Worldbe is.

skype_bb10.jpg

Ebben a verzióban egyébként a Skype összes funkciója (chat, videóhívás, hanghívás) elérhető az alkalmazáson keresztül, ami egyébként egy androidos port, de láthatóan abból is jobb minőségű darabok közé tartozik -- mondjuk ennyi fejlesztés után nem is csodálom. A programnak amúgy HUB integrációja is van, amivel egyedülálló a portolt appok közt, szóval bár mindegyik androidos port ilyenre sikerülne!

Egyébként szépen sorban jönnek a legfontosabb appok Q10-re optimalizált verziói is, ami ugyebár azért lényeges, mert a Q10-nek egészen más felbontású és képarányú kijelzője van, mint a Z10-nek, tehát sok minden tök máshol és máshogyan jelenik meg a két telefonon. A Q10 jövő heti megjelenésére mindenesetre elkészül többek közt az Angry Birds, a Box, a Nobex Radio, a Dropbox, a Facebook, a Twitter, a Foursquare és a WhatsApp 1:1-es kijelzőre optimalizált változata, de a BlackBerry Worldben gyakorlatilag ma már mindennaposak az olyan programfrissítések, melyek Q10-kompatibilitást hoznak egy adott szoftvernek.

A fentiek mellett a BlackBerry hivatalosan is bejelentette, hogy jön a Viber, az ATP Tour és a Cut the Rope is Q10-re, amiből különösen utóbbi kifejezetten örömteli hír, hiszen egy teljes mértékben függőleges elrendezésű játékról van szó, ami a jelek szerint mégis jól működhet a kocka kijelzőn.

A Skype androidos portja BlackBerry Z10-re később, valószínűleg az OS 10.1 megjelenése után válik elérhetővé.

Címkék: skype q10 bb10

Múlt héten volt egy kis fennakadás a BlackBerry World működésében, aminek következtében a legtöbb BB10-es készülék tulajdonosa nem tudta elérni a telefonjáról a piacteret, a program a homokórázáson kívül nem volt hajlandó másra.

bbworld_z10.jpg

A BlackBerry elvileg már kijavította a hibát, de még mindig vannak olyanok, akiknél elérhetetlen az áruház, nekik szolgálunk most -- remélhetőleg működő -- megoldással:

  • Nyisd meg a böngészőt,
  • Írd be a címsorba a következőt (vagy ha mobilról olvasod a blogot, bökj a linkre): appworld://music,
  • Zárd be a BlackBerry Worldöt, majd nyisd meg újra.

Ezzel készen is lennél, mostantól elvileg mindennek úgy kell működnie, mint a régi szép időkben. Ha még ez sem oldotta meg a problémát, jelezd e-mailben vagy itt a kommenteknél!

Kösz a tippet Gábornak!

Címkék: world blackberry

A Skype az intertettelefon-alkalmazások koronázatlan királya -- ezt a titulust azt hiszem kevesen vitatnák el az immár a Microsoft kezében lévő szolgáltatástól, programtól. A rendszert ma már nem csak a turbékoló szerelmesek, netán a távolra szakadt unokákkal csevegő nagymamák és nagypapák használják kapcsolattartásra, hanem komoly vállalatok is integrálják a kommunikációs folyamataikba, így például több olyan cég is van, mely Skype-on keresztül bonyolítja a konferenciahívásait, több résztvevős videokonferenciáit. Szóval nem vitás, a Skype-nak ott kell lennie BlackBerry 10-en is, most már csak az a kérdés, hogy mikorra.

Aki emlékszik, a BlackBerry 10 és a Z10/Q10 január végi bemutatóján Martyn Mallick, a kanadaiak nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke több népszerű cím mellett a Skype-ot is felsorolta azon alkalmazások közt, melyek készítője "elkötelezett" a BlackBerry 10 mellett. Ez már önmagában egy nagyon diplomatikus megfogalmazás, ha jobban belegondolok, a tag egy szóval nem mondta, hogy az app meg is jelenik záros időn belül, csak azt, hogy a készítők elkötelezettek. Szép tőlük.

skype.jpg

Ehhez képest január 30-a óta eltelt idestova három hónap, és a Skype BB10-es verziójának még mindig se híre, se hamva (bár állítólag nagy erőkkel dolgoznak rajta). Persze jó munkához idő kell, lehet, hogy elhúzódott a tesztelés, vagy az is lehet, hogy a fejlesztők meg akarták várni a Q10 megjelenését, nem tudom. Mindenesetre most már jön a Q10, nem véletlen, hogy elkezdtek terjengeni olyan pletykák, hogy a BB10-es Skype kliens megjelenése rögvest esedékes lehet.

A számomra kevéssé ismert kanadai blog, a TekTok Canada még április első felében írta meg, hogy jön a Skype még ebben a hónapban, igaz az idő közben alaposan megcáfolta őket, hiszen a blog először április 15-öt írt megjelenési dátumnak, majd ezt később április 30-ra módosította. Ennek alapján tessék némi fenntartással kezelni ezt a pletykát, ami jelen pillanatban inkább tartozik a wishful thinking kategóriába, de legyen nekik igazuk!

Ha már az internetes hívásoknál tartunk, javában készül a Viber BB10-es verziója, ezen azonban legalább biztosan dolgoznak a fejlesztők, akik szerint a program lassan elnyeri a végső, kiadható formáját, és az sem kizárt, hogy még áprilisban megjelenik a BlackBerry Worldben. Várjuk.

Kösz a tippet California Ave-nek!

Címkék: voip skype viber bb10

Mivel a BlackBerry Q10 a szerencsésebb országokban a héten a boltokba kerül, ezért időszerűvé vált, hogy megjelenjen a készülékhez a weben az elektronikus kézikönyv -- ugyanaz a leírás, ami egyébként most már nincs is benne kinyomtatva a dobozokba, hanem csak a telefonok beépített memóriájára kerül rá.

q10_manual.jpg

Ez a kézikönyv, már ha lehet így nevezni természetesen több nyelven is elérhető, köztük magyarul is -- bár sok újdonságot aligha fogtok benne felfedezni, azok számára a következő hetekben kötelező olvasmány, akik a Q10-re kuporgatják a betevő forintjaikat. 

A BlackBerry Q10 magyar nyelvű kézikönyvét erre a szövegre kattintva érheted el (PDF-olvasó szükséges!).

Címkék: kézikönyv q10