A BlackBerry 10-es telefonok alkalmazás-piactere, a BlackBerry World az idő előrehaladtával egyre több kötelező alkalmazással bővül, jönnek szép lassan a korábban beígért appok, illetve a más platformokon leggyakrabban használt alkalmazások is. Mint például a SoundHound, ami akkor jön jól, ha meghallasz egy zenét valahol, és szeretnél róla többet tudni, mert például megvásárolnád, vagy megnéznéd a klipjét a YouTube-on.

soundhound_logo.jpg

A SoundHound egy fejlett, online működő hangfelismerő algoritmus, mely irgalmatlan méretű adatbázisból képes felismerni a telefon által rögzített pár másodpercnyi információ alapján az éppen hallható zenét. A program működése ehhez képest csöppet sem bonyolult, mindössze egy gombot kell megnyomni, odatartani a készülék mikrofonját a hangforráshoz közel, és kezdődhet is a felismerés!

A SoundHoundhoz hasonló alkalmazásokból egyébként jó pár akad még, akár BlackBerryn is (pl. Shazam), BB10-re azonban ez az első hasonló jellegű app, úgyhogy minden Z10 és Q10 tulajdonos a szívébe zárhatja -- már ha a személyes zenegyűjteményen kívül más zenéket is megismerne. A program egyetlen hátulütője, hogy kizárólag BlackBerry 10.1-es készülékekre lehet letölteni, de ez ma már talán egyre kevesek számára hátrány.

A SoundHound letölthető BlackBerry 10-re innen.

Na ez már tényleg olyan vad elképzelés, hogy hiszem, ha látom, mindenesetre a BlackBerry hivatalosan is megerősítette, hogy tárgyal több androidos készülékgyártóval is arról, hogy a BlackBerry Messengert, a korábban BlackBerry-exkluzív chat- és VoIP platformot gyárilag telepítsék egyes mobilokra. Erről Kristian Tear, a kanadaiak operatív igazgatója beszélt a CNET-nek, egyben elkotyogva azt is, hogy akad is érdeklődő a platform iránt, bár konkrét nevet nem említett.

Na kérem, ez aztán bizony tényleg döbbenetes lenne, ha összejönne a BlackBerrynek, pláne úgy, hogy a Google-nek is megvan a maga méltán népszerű chatplatformja, ami szintén ott van az összes androidos telefonon gyárilag. A Google Talkhoz, vagy most már Hangouthoz képest a BBM a maga hatvanegy-két millió felhasználójával alighanem eltörpül, de egy ilyen megállapodással hamar megugorhat a platformot aktívan használók száma, az biztos.

multiplatform_bbm.jpg

Persze azért nagyon nem mindegy, melyik gyártó fogadja majd be a BBM-et, az android platformra építő cégek közül mindenesetre jó néhány küzd most a megkülönböztetésért, és lehet, hogy ezt a megkülönböztető erőt pont egy BlackBerry Messenger adhatja meg egy ilyen cégnek, persze ügyesen becsomagolva, mézes-mázas marketingkörítéssel. De ez már tényleg legyen Tear és csapatának a dolga, mi pedig örüljünk, hogy végre elfelejthetjük a natív kódban írt, de ettől még őrülten béna Google Talk használatát, mint a legkézenfekvőbb chatplatformot androidos ismerőseink eléréséhez.

Aztán hogy ez az egész multiplatformos BBM-téma mire lesz jó, az a jövő zenéje, még mindig nem egyértelmű, hogy zseniális húzás volt-e megnyitni az alkalmazást, vagy az évszázad melléfogása -- hallani ilyen és olyan vélekedéseket is BB-felhasználói körökből.

Via CNET.

Úgy látszik lassan a BlackBerryt is utoléri az a jelenség, ami eddig jobbára az Apple-re volt jellemző, vagyis egyre sűrűbben jönnek mindenféle pletykát a gyártó háza tájáról az újabb termékeket és szolgáltatásokat illetően. Már tavaly októberben szó volt ugyan egy új csúcskategóriás BlackBerryről, amit akkor csak Aristo kódnéven emlegettek, ez a készülék azonban eddig csak nem akart megérkezni, pedig állítólag eredetileg a BlackBerry Live-on be akarták jelenteni a kanadaiak.

a10_tankkiller.jpgIlyen az A10-es az amerikai hadseregben

A bejelentés végül a lényegesen szerényebb tudású, de kedvező ára miatt vélhetően annál népszerűbb Q5-re korlátozódott Orlandóban május elején, de ettől függetlenül az új csúcskészülék, aminek állítólag A10-nek neveznek (hogy ez csak belső jelölés, vagy ténylegesen így hívják majd a telefont, arról egyelőre legfeljebb találgatni lehet csak) még idén, méghozzá a CNET információi szerint novemberben megérkezhet. A típusra egyébként korábban pont a CNET-nek adott interjújában Thorsten Heins is utalt, aki márciusban azt mondta, lesz egy új terméke a BlackBerrynek, amivel kapcsolatban nagyon izgatott, de sajnos nem beszélhet róla. Milyen kár.

Nemrég egyébként a Sprint (az egyik nagy nemzeti amerikai mobilszolgáltató) éppen arra hivatkozva hagyta ki a Z10-et, hogy megvár egy rejtélyes, nagyobb tudású, nagyobb méretű modellt, ami egyébként -- mármint a méret és a tudás -- passzol is az A10-re, vagy Aristóra. A csúcsmodellnek állítólag 4,65 hüvelykes, 1080x1920 pixeles felbontású, vagyis Full HD Super AMOLED kijelzője lesz, valamint 1,9 GHz-es kétmagos processzor ketyeghet benne 2 GB memória társaságában.

Nem hangzik rosszul, az biztos, lehet egy ilyent kérek majd a Jézuskától.

Via CNET.

Címkék: a10 aristo bb10 z10

Aki régóta olvasója a BerryBlognak, emlékszik rá, hogy volt, illetve van egy rovatunk, a heti BB-celeb, ami szerintem most már nagyjából hónapok óta nem jelentkezett -- az utolsó celebünk talán Alicia Keys volt, a BlackBerry új kreatív igazgatója, akit egy meccsen kaptak le a fehér Z10-ével. A gyártó nehéz hónapjai a celebfelhozatalra is rányomták a bélyegüket, ma már tényleg lepkehálóval kell fogni a BB-hez ragaszkodó hírességeket.

dicaprio.jpg

De azért a jelek szerint semmi sincs veszve, hiszen itt van a Titanic hőse, Leonardo DiCaprio, akit egy fekete Z10-zel fotózott le egy paparazzo -- DiCaprio szemmel láthatóan fotózgat vagy videózgat a telefonnal, bár hogy a készülékből kilógó kábel hová csatlakozik, az rejtve marad a szemünk elől, vagyis ez már örökre a sztár intim zónájának a titka marad.

DiCaprio egyébként régi BB-hívó, fotózták már le 8520-szal meg 9900-assal is, úgy látszik a QWERTY-t nem szereti már annyira, vagy csak a szolgáltatójánál nem árulják egyelőre a telefon nyomógombos testvérét, amire van esély, hiszen Amerikában egyelőre elvétve kapható csak a Q10.

Szóval a lényeg, hogy a BB-celebek nem tűntek el, Leonardo DiCapriót pedig nem nyelte el az Atlanti Óceán. Remélem most mindenki hátradőlt és megnyugodott.

Érdekesnek ígérkezik ez a június, az biztos, pláne ha tényleg bejön az a pletyka, amit a BBerryBlog (figyelem, nem névrokon!) szellőztetett meg tegnap. A blog szerint a BlackBerry állítólag június 27-én adja majd ki a BlackBerry Messengert iOS-re és Androidra, vagyis ettől a naptól kezdve multiplatformosság válik a kanadaiak saját csevegő- és VoIP-kliense. Itt van egy állítólagos kép gyorsan az iPhone-os verzióról.

ios_bbm.jpg

Hogy miért pont 27-én jön a multiplatformos rajt, azt nem tudom, pláne mivel csütörtöki napról van szó, és köztudomású, hogy csütörtökön semmi érdekes nem szokott történni. Ezzel együtt nem árt tudatában lenni annak, hogy egy ennyire jól meghatározott dátumot bármikor megtorpedózhat az Apple, amely saját belátása szerint engedélyezi az alkalmazások megjelenését az App Store-ban.

Talán emlékeztek rá, mivel többször is beszámoltunk róla itt a BerryBlogon, a BlackBerry Live talán legfontosabb bejelentése az volt, hogy multiplatformos lesz a BBM, vagyis idővel nem csak a BlackBerrys ismerőseiddel tudsz majd csevegni vele, hanem olyanokkal is, akik netán korábban BlackBerryt használtak, de átváltottak másik platformra. Az androidos és iOS-es verzióban eleinte a csevegés lesz benne, de később megjelenik a VoIP- és videochat-funkció is, nem beszélve a vadonatúj Channels-ről, na akkor aztán a BBM hi-he-tet-le-nül versenyképes közösségi alkalmazássá forrja ki magát.

Frissítés: közben kiderült, hogy a fenti kép jó eséllyel kamu -- kösz a tippet Áronnak!

Via bberryblog.com

Címkék: android bbm ios

Félig-meddig régi elképzelés, félig a tegnapi alkalmazásajánló poszton felbuzdulva szeretnék indítani egy új rovatot (már ha lesz rá jelentkező, meg igény), melynek célja, hogy népszerűsítse a hazai fejlesztésű alkalmazásokat, melyek vagy eredetileg is BB10-re készültek, vagy a fejlesztőjük úgy gondolta, érdemes a platformra is elkészíteni, átportolni egy már más platformon meglévő verziót.

Mivel a BerryBlog olvasóközönsége szomjazza (ugye?) a jobbnál-jobb appokat, pláne ha azok valamilyen magyar szolgáltatáshoz, vagy termékhez kötődnek, uram bocsá' magyarul kommunikálnak, ezért ezennel elindítom a BB10-es alkalmazásajánló magyar kiadványát.

Ha fejlesztő vagy, és úgy érzed a BlackBerry Worldben elérhető alkalmazásod több figyelmet érdemelne, netán csak rátaláltál egy jó magyar tartalomra a piactéren, küldd el az app elérhetőségét nekünk az info@berryblog.hu -ra! Mi pedig letöltjük, használjuk és jól megírjuk a tapasztalatainkat róla. Az sem baj, ha idegen nyelvterületre fejlesztesz, a lényeg, hogy küldj nekünk olyan appot, ami hazai fejlesztői műhelyben készült.

Nyomjátok a kontentot!