Tegnap minden hivatalos papírra aláírás és pecsét került, így most már nagyon záros határidőn belül megkezdheti az Amerikai Védelmi Minisztérium, vagyis a Pentagon a BlackBerry okostelefonokból álló flotta cseréjét, megújítását. Természetesen mi másra újítanának, mint BlackBerryre.

pentagon.jpg

A Védelmi Minisztérium alá tartozó egyik ügynökség, a Defense Information System Agency ugyanis megadta a működési engedélyt a BlackBerry Z10 és Q10 típusoknak a minisztérium informatikai hálózatán, BlackBerry Enterprise Service 10 mobilmenedzsment-támogatással. Az új BlackBerryk jóváhagyása az informatikai infrastruktúra részeként azt hiszem magáért beszél ilyen magas biztonsági szinten, és a kanadai cég termékeinek szuperbiztonságos működését dicséri (megjegyzem, ezt a működési engedélyt eddig egyetlen másik gyártó sem kapta meg a készülékeire).

Mindez azt jelenti, hogy a Pentagon flottája ez év őszén tízezer új BB10-es telefonnal bővül, idén év végére pedig harmincezresre hízik a flotta. Most már csak az a kérdés, hogy kell-e bárkivel is versenyeznie a jövőben a BlackBerrynek az Amerikai Védelmi Minisztérium falai közt, vagyis más gyártó termékei is megkapják-e a zöld lámpát.

Szerinted?

A Formula 1-es mezőnyben jelenleg legjobb tudomásom szerint egyetlen okostelefon-gyártó szponzor van, mégpedig a BlackBerry (ha tud valaki másról, szóljon), a cég logója az év eleje óta van rajta Hamilton és Rosberg kocsiján, meg mezén, és persze az egész csapat (beleértve a pilótákat) zsebében ott lapulnak a BlackBerryk. Mint kiderült, nem a Mercedes AMG Petronas az egyetlen csapat, mely a BlackBerry mellett tette le a voksát, van olyan istáló is, amely kizárólagosan BlackBerryt használ, ráadásul nem is a szponzori szerződés jelentette kényszerből.

force_india.jpg

Ez a csapat az indiai milliárdos, Vijay Mallya kezében lévő Force India, Paul Di Resta, és Adrian Sutil csapata. A team IT-vezetője a minap közölte a Computing című brit lappal, hogy az istálló jelenleg kizárólagosan BlackBerryt használ, bár tény, hogy felmerült olyan opció is, miszerint iOS és Android eszközöket venne a csapat, melyeket a kanadai cég mobilmenedzsment-rendszerével tartanának kordában. 

A csapat 300 fős kollektívája tehát kivétel nélkül BlackBerryt használ, különféle tudású és korú változatokat, van BB6-os készülék is a flottában, meg a legújabb BB10-es telefonok is megtalálhatók a mérnököknél és más csapattagoknál. A számítástechnikai részleget vezető mérnök szerint egyébként a BlackBerryt a biztonság miatt választotta a csapat, hiszen a kanadai gyártó megoldásai olyan biztonsági szinten nyújtanak már alapesetben is, melyre egyik más platform sem képes önállóan.

Fenébe, ha ez így megy tovább, egyre nehezebb lesz eldönteni, hogy kinek szurkoljak a Forma 1-ben!

Via Computing.

Címkék: f1 india 1 formula force

A WhatsApp Messenger korunk egyik kétségtelenül legnépszerűbb azonnali üzenetküldő platformja, mellyel ma már naponta (!) 20 milliárd üzenetet küld ma több mint 300 millió felhasználó. A programból a hét elején új verzió érkezett szinte minden platformra, köztük BlackBerry 10-re és a régebbi BlackBerry operációs rendszere is is, mely hiánypótló funkcióval gazdagította az alkalmazást.

whatsapp-logo2.jpg

Az új WhatsApp már támogatja az úgynevezett push-to-talk üzenetek küldését minden platformon -- ez olyan kicsit, mint a walkie-talkie, vagyis megnyomsz egy gombot, a rendszer felvesz egy pár másodperces hangüzenetet, amit aztán továbbít a címzettnek. Fontos különbség, hogy a régi BlackBerryknél ehhez a funkcióhoz a szóközt kell lenyomni, a BB10-es telefonoknál egy ikont kell nyomni a felvételhez.

A chatprogram népszerűségéhez ez a funkció alighanem tevékenyen hozzájárul majd, ettől függetlenül azért a BBM-hez képest azért vannak még hiányosságok, de tagadhatatlan, hogy a 300 milliós felhasználói bázis csábító lehet azok számára, akik egy olyan csevegóplatformot keresnek, mely ott van a legtöbb mobilon.

A WhatsApp BlackBerry OS-hez és BlackBerry 10-hez egyaránt elérhető a BlackBerry Worldben.

Először is szeretném leszögezni, hogy virtuális billentyűzeten is lehet gyorsan és viszonylag pontosan gépelni, én is ismerem a SwiftKeyt és társait, meg persze házon belül a Z10 gondolatolvasós virtuális gombsorát (ami egyébként szintén a Swiftkeyre épül). A prediktív szövegbevitel óriásit fejlődött az utóbbi években, emlékszem, még a kezdeti időszakban a nyomógombos mobiljaimon mit szívtam vele, de most már jó és hasznos, pláne ha tanulja is a szokásaimat.

Éppen ezért sokáig komoly dilemmában voltam, hogy elsődlegesen melyik új BB10-es készüléket használjam: Z10, vagy Q10, ez volt a kérdés -- ami nem csak engem gyötört. A mai napig rengeteg megkeresést kapok akár a Facebookon, akár a blog e-mail címén, hogy segítsek dönteni ebben a kérdésben. Most már egyre határozottabban ki merem jelenteni: ha gépelni akarsz, és sokat szeretnél gépelni (az már csak hab a tortán, hogy lehetőség szerint minél pontosabban), akkor a Q10-et (vagy a Q5-öt) érdemes választani. A dolognak egyébként roppant egyszerű pszichológiai-fiziológiai oka van.

"Míg a Z10-zel nagyjából azt írtam, amit szerettem volna, addig a Q10-zel mindig azt írom..."

Amikor a Z10-et használtam, a szövegbevitel során folyton iszonyú frusztráció gyötört, sokkal jobban kellett koncentrálnom a szavak megfelelő írására, hiába volt ott a prediktív szójavaslat meg a korrektúra, mely néha inkább átok -- de legalábbis a gyors gépelést gátló tényező -- volt, mint áldás. A legjobban talán úgy tudom leírni a helyzetet, hogy míg a Z10-zel nagyjából azt írtam, amit szerettem volna, addig a Q10-zel mindig azt írom.

z10_q10_2.jpg

Az automatikus kiegészítéssel dolgozó virtuális billentyűzetek, illetve úgy általában véve a virtuális billentyűzetek gépelés közben megosztják az ember figyelmét: egyrészt folyamatosan nézni kell a billentyűzetet gépelés közben, mivel a fizikai visszacsatolásra nem tud az ember támaszkodni, másrészt meg a bevitt szövegre is figyelni kell, vagyis a szem fókusza a gépelés ütemétől függően, kinél gyorsan, kinél lassabban folyamatosan vándorol a klaviatúráról a szövegmezőre. Ami vérmérséklettől függően egy idő után rohadtul idegesítő tud lenni.

Az érintőkijelzős Z10-esetében a helyzeten valamelyest javít, hogy a prediktív szójavaslatok mindig az adott betűk fölött, nem pedig a billentyűzet feletti felső sávban jelennek meg, de ettől az alapprobléma még megmarad -- a tekintet vándorol, a gépelés egy idő után fárasztó, macerás.

Ezzel szemben a fizikai QWERTY gombsor már azok számára is könnyedtség lehet, akik nem tudnak vakon gépelni, a melléütések száma ugyanis ez esetben már önmagában drasztikusan csökken, még akkor is, ha valakinek virsli vastagságú ujjai vannak.

"Gondolj bele, úgy sétálhatsz az utcán, hogy szinte le sem kell nézned a telefonodra egy pár mondatos üzenet megírásához..."

A fizikai gombsor egy mobiltelefonon ettől függetlenül akkor tudja csak igazán hatékonyan szolgálni az írásos kommunikációt, ha az ember megtanul vakon gépelni vele -- ez egy olyan felemelő és magasztos érzés, amit a virtuális billentyűzeten gépelők soha nem fognak megtapasztalni. Gondolj bele, úgy sétálhatsz az utcán, hogy szinte le sem kell nézned a telefonodra egy pár mondatos üzenet megírásához, vagy úgy válaszolhatsz gyorsan egy üzenetre, hogy közben folyamatosan a veled szemben ülő emberre figyelsz.

q10_billentyuzet.jpg

Ez az egész már régen nem a gyors gépelésről szól -- ahogy írtam, virtuális billentyűvel is lehet gyorsan írni, csak egyszerűen rohadt kényelmetlen és fárasztó, ezért szép lassan mindenki le is szokik róla. 

Na és akkor a végére ott a slusszpoén, a diktálás. Egyre többektől hallom, hogy minek egyáltalán bárhogyan gépelgetni, amikor lehet diktálni is a telefonnak. Oké, a hangfelismerés tényleg a virágkorát éli és többnyire jól is működik, de a diktálásnak azért szintén van néhány fontos megkötése. Bizonyos élethelyzetekben például nem veszi túl jól ki magát, ha harsányan beszélünk a mobilunkhoz, pláne akkor, ha egyáltalán nem tartozik másra az, amit be akarunk diktálni a készüléknek. Vagy te kipróbálnád a diktálást mondjuk a 7-es buszon?

Nem állítom, hogy a fizikai gomboknak nincs hátránya -- hogyne lenne --, de ha te is azok közé a manapság már egyre ritkább csodabogarak közé tartozol, akik sok szöveget gépelnek a telefonjukon, akkor érdemes egy jó QWERTY-s gépet választanod.

Tegnap megkezdődött a BlackBerry saját fejlesztésű, BlackBerry 10-re készített Facebook-kliensének a frissítése, egész pontosan a 10.2.1-es verzióra. Az eddigi, 10.2-es változathoz képest bár kisebb előrelépésre számíthatunk a verzióugrás alapján, elég sok fontos módosítást történt a motorháztető alatt, ezek közül szedtük csokorba a legfontosabbakat.

fb_bb10.jpg

A Facebook 10.2.1 for BlackBerry 10 fontosabb újdonságai:

  • Facebook Chat támogatás -- ez egy olyan funkció, amit sokan hiányoltak az eddigi kiadásból, a Facebok csevegőrendszere végre-valahára teljes mértékben integrálva lett a kliensbe, hurrá!
  • Gyorsabb scrollozás a hírcsatornában -- az oldalsávra bökve azonnal az oldal tetejére ugorhatsz. 
  • Új fotófunkciók -- mostantól a kameraalkalmazásból közvetlenül beállíthatsz profilképet magadnak, vagy timeline fotónak.
  • Fejlettebb oldal admin funkciók -- az oldalak adminisztrátorai új felületen tekinthetik át az oldal látogatottságát és főbb forgalmi adatait (pl. like-ok száma). 
  • Frissebb, áttekinthetőbb megjelenítése a saját oldalaknak -- az új verzióban látszik például, hogy a barátaid közül hányan lájkolják az oldaladat.

A Facebook for BlackBerry 10 legújabb kiadása a hét közepén fokozatosan válik elérhetővé a BlackBerry Worldben.

Címkék: facebook bb10

A hétvégén többen jeleztétek nekünk akár a kommentekben, akár a Facebookon, hogy a T-Mobile weboldaláról szőrén-szálán eltűntek az eddig kapható BB10-es BlackBerryk, vagyis a Z10 és a Q10. Hogy senki élete ne legyen egyszerűbb, volt, akinek a boltban mondták, hogy nincs jelenleg raktáron az egész cégnek (!) telefon, azért nincs benne az árlistában sem. 

t_logo.jpg

Hétfőn szerencsére sikerült beszélnem a Telekom illetékesével, és ezúton szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy a szolgáltatónak természetesen esze ágában sincs kilistázni a BB10-es telefonokat, azok továbbra is megtalálhatók mind a webshopban, mind az akciós telefonkészülékek listájában. A webshop ugyan egy kicsit valóban köhögött a hétvégén, de ahogy nézem, most már elmúlt a rosszullét, mindenhol ott van a Z10 és a Q10, ahol ott kell lennie.

Az üzletek kínálata természetesen már más kérdés, bár a T-Mobile-nál ezen a téren nem szokott probléma lenni, a szolgáltató nagyobb T-Pontjaiban Z10-et és Q10-et egyaránt lehet kapni, előbbit ráadásul többnyire két színben is, fehérben és feketében. Ha pedig inkább a neten rendelnéd -- megéri, mert úgy olcsóbb --, akkor irány a fentebb is belinkelt két webshop!

süti beállítások módosítása