Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy elég sok BlackBerryt módomban áll kipróbálni és használni, éppen ezért sokan kérdezik tőlem, hogy melyiket tartom a legjobbnak, melyiket szeretem. A Q10 és a Z10 kapcsán nehéz volt erre a kérdésre válaszolni, annyira komoly a balansz a mérleg két nyelve közt. A Q5 viszont nagyon más, bár nem csúcsmodell, mégis szerethető, mégsem buta -- és szerintem nem is ronda, bár ez nyilván egyéni ízlés kérdése.

q5red.jpg

A Q5 mostanában minden hiányosságával együtt valósággal a szívem csücske lett, próbáltam megfejteni, mégis miért, és a következőkre jutottam:

  • Ergonomukus, a gesztusokkal jobban használható kijelző. Ez azt jelenti, hogy alul-felül-oldalt több hely van az ujjaimnak, a BlackBerry logó a billentyűzet felé, nem pedig a hangszóró alá került, mint a többi BlackBerrynél, ami a Peek gesztusnak jóval több teret ad, mint mondjuk a Q10-nél. A Q5 kijelzője ráadásul szerintem szebb, de legalábbis mindenképpen fényesebb képet ad, mint a Q10-é.
  • Nem mindennapi, mégis fiatalos forma. A Q5 szögletes is, meg nem is, ebből a szempontból a formáját tekintve inkább hajaz egy teljes érintőkijelzős készülékre, de mégis QWERTY-billentyűzet van rajta. A telefon mindenesetre egyik korábbi billentyűzetes BlackBerryre sem hasonlít.
  • Árát meghazudtoló teljesítmény. Amikor a BlackBerry Q5-öt bejelentették, azt hittem a kisebb teljesítményű processzor miatt majd biztosan döcögni fog rajta a BB10 operációs rendszer, az alkalmazások egy része pedig el sem indul majd rajta. Nem így lett, a Q5 van olyan gyors, mint a Q10, a rendszer ugyanolyan villámgyorsan működik, mint a nagytesó esetében.
  • Kényelmes billentyűzet. A Q5 gombsora elég nagy ahhoz, hogy még a vastagabb ujjakkal felszerelkezett felhasználók is kényelmesen tudják használni, és mivel a gombok egymástól különállóan lettek elhelyezve, ezért ezzel a telefonnal talán még pontosabban lehet gépelni, mint a Q5-tel.
  • Bombasztikus szín. Oké, ez utóbbit talán kissé túlzás komoly szempontnak nevezni, mindenesetre a Q5 pirosban valami elképesztően dögösre sikerült, pont olyan színe van, mint egy Ferrarinak, ráadásul a felület sem matt, hanem fényes, ezzel a telefon igazi különlegességgé válik, ilyen okostelefont biztos nem fogsz sokat látni az utcán!

Ennyi lenne az öt ok, amiért szeretni kezdtem ezt a telefont, pedig a Z10 után talán ez a legkevésbé BlackBerry-jellegű BlackBerry, de közben meg mégis. Egy igazi külső-belső megújulást képvisel a számomra. Lehet, hogy a kanadaiak helyében éppen ezért én valami ilyen formába öntöttem volna a csúcsmodellt is.

Címkék: blackberry q5

Vannak bizonyos veszélyei annak, amikor az ember az okostelefonján, jelen esetben a BlackBerryjén éli az életét. Most nem elsősorban a függőségre gondolok, hanem a készülékre beérkező temérdek e-mailre, üzenetre. Amiket nem csak az illetéktelenektől, hanem újabban saját magunktól is meg kell védeni.

Pár nappal ezelőtt sikerült belefutnom egy izzasztó esetbe saját hülyeségemből, konkrétan egy hétre visszamenőleg megsemmisítettem három e-mail fiók beérkezett üzenetek mappáinak teljes tartalmát. Mindezt két egyszerű ujjmozdulattal. 

hub_markallread.jpg

A Hub-ban ugyebár ha ráböksz egy napot jelölő dátumrcsíkra, beúszik a jobb oldali menü, amiben többek közt lapozni lehet, valamint a korábbi üzeneteket olvasottá tenni... ...meg törölni őket (lásd a fenti képen a jobb alsó, szép kuka ikont, alig egy centire az olvasottsági státuszt váltó ikontól). Előbbit rendszeresen alkalmazom, utálom, ha tele vannak olvasatlan e-mailekkel a fiókjaim, bár ez nem jelenti azt, hogy mindet el is olvasom. Csakhogy ezúttal sikerült egy gombbal lejjebb vándorolnom, ami az adott dátumtól visszamenőleges törlést csinál -- szerencsére csak hét napra visszamenőleg. A legszebb az egészben, hogy előtte még rá is kérdez. Biztos meg akarja nyomni azt a piros gombot? Naná, ki az a hülye, aki erre nemmel válaszol?

A szívinfarktustól végül a hosztingcégem rendszergazdája mentett meg, illetve a rendszeresen elvégzett szervermentés, meg a gondosság, amivel a leveleimet különböző fiókokba pakolom, amiket már nem ért el az IMAP törlés parancs.

Szóval te is vigyázz, hol matatsz az ujjaiddal, ha ugyanis a BB10-es telefonodon törlöd a leveleidet, az a szerveren is törlődni fog! Hozzáteszem a régebbi BlackBerryken ez már csak azért sem fordulhat elő, mert ott beállíthatod, hogy a leveleket csak a telefonon, vagy a telefonon és a szerveren is törölni kívánod-e.

Utálom a novembert. Állandóan esik, egyre hidegebb van és a helyzeten az sem sokat javít -- legfeljebb rövid időre --, hogy akkor van a születésnapom. A BlackBerry vezetése mégis ezt az utálatos hónapot jelölte ki mintegy végső határidőnek arra nézve, hogy addigra el kell dőlnie végre, mi lesz a céggel, azaz kit, kiket lehet meggyőzni arról, hogy érdemes egyben vagy részleteiben megvásárolnia a céget. Legalábbis erről szól a Wall Street Journal tegnapi riportja.

Az időzítés azt hiszem aligha lehet véletlen: a Microsoft tegnapelőtt jelentette be, hogy megvásárolja az egyetlen talpon maradt európai okostelefon-gyártót, a Nokiát, ezzel egy a BlackBerryhez sok szempontból hasonló sorsú cég helyzete végleg eldőlt. Hogy a Nokia felvásárlásából végül mi sül ki, azt egyelőre nehéz megjósolni, de szinte biztos, hogy a finn gyártónak ezzel tulajdonképpen befellegzett, a Nokia márkanév mostantól legfeljebb az olcsóbb készülékeken viríthat majd.

heins_bb10_2.jpg

A BlackBerry augusztus óta egészen nyílt sisakos küzdelmet folytat, ekkor közölte Thorsten Heins, a cég elnök-vezérigazgatója, hogy létrejött egy olyan bizottság a vállalaton beül, mely gyors ütemben igyekszik megvizsgálni azokat a stratégiai lehetőségeket, melyek segíthetnek a kanadai gyártó nehéz helyzetén. Nem mintha katasztrófától kéne tartani, hiszen többször is leírtuk, hogy a BlackBerrynek nincs adóssága, van viszont egy rakás pénze, más kérdés, hogy ezt hamar fel lehet élni. Ettől függetlenül a tőzsdei kivonulás, mint opció ilyen helyzetben kifejezetten jól jöhet, bár tegyük hozzá, hogy egyesek szerint ezt nem most, hanem két évvel ezelőtt kellett volna megtennie a cégnek.

A legvadabb elemzői vélemények szerint az sem lehetetlen, hogy a Microsoft a Nokia után ha lúd legyen kövér alapon a BlackBerryt is megveszi, hiszen a cég vállalati ügyfélköre és szolgáltatásai azért még mindig elég sokat érnek, nem beszélve a BlackBerry 10-nek is alapot adó QNX operációs rendszerről, melyet ezzel szépen be lehetne olvasztani a szoftverportfólióba. Én azért ennyire nem lennék abban biztos, hogy ez jó ötlet lenne, de a mai világban már semmire nem merek kategorikusan nemet mondani -- na jó, talán egy ázsiai felvásárláson már felhúznám a szemöldökömet.

Pedig a Wall Street Journal ezt sem tartja teljesen ördögtől valónak, más kérdés, hogy a kanadai kormány ezt alighanem máshogy fogja látni, és aligha fogja ölbe tett kézzel nézni, hogy a Nemzeti Mobilgyártó® koreaiak, pláne kínaiak kezébe kerüljön. Ennél sokkal valószínűbb, hogy a BlackBerry bizonyos részlegeket leválaszt és külön-külön értékesít, erre utalnak legalábbis Bert Nordberg igazgatósági tag (mellesleg a Heins-bizottság egyik tagja) szavai. A Sony-Ericsson egykori vezérigazgatója konkrétan kijelentette, hogy a BlackBerrynek bizonyos részlegeket el kéne adnia, bár konkrétumokat nem árult el azzal kapcsolatban, hogy mire is gondol. Ha ezt ügyesen megvalósítja a cég, kisebb piaci játékosként simán átvészelheti a nehéz időszakot.

Spekulációk szerint az egyik ilyen részleg, vagy terület a BBM, vagyis a BlackBerry Messenger lehet, melyet teljesen külön (leány)cégbe szervezne ki a cég. A chatprogram úgyis most lesz elérhető Androidon és iOS-en, vagyis hardverszinten részben függetlenedik a BlackBerrytől, tehát adná magát egy ilyen lépés. Más kérdés, hogy egy ilyen döntésnek nem sok értelmét látni, tekintve, hogy a BBM nem viszi a pénzt, és igazából nem is hozza, a kiszervezésével pedig  így a BlackBerry helyzete jottányit sem javulna.

Akármi is lesz, azt pletykálják, hogy most már hamarosan a BlackBerry esetében is feltűnhet egy vagy több kérő, aztán kezdődhet a tánc, ami az utálatos novembert talán idén kissé izgalmasabbá teheti. 

Via WSJ.

Valószínűleg most már tényleg csak napok választják el a világot attól, hogy a BlackBerry Messenger kitörjön a BlackBerryk világából és elérhetővé váljon Androidra (majd később iOS-re is). A multiplatformos BBM-et a BlackBerry Live-on jelentette be Thorsten Heins még májusban, azóta se szeri, se száma azoknak a találgatásoknak, melyek azt fejtegetik, hogy mégis mi a fészkes fenéért szánta rá magát a BlackBerry, hogy az egyik platformexkluzív szolgáltatását megnyissa.

Ez a poszt most nem akar fejtegetőzni, inkább a BlackBerryOS.com jóvoltából megmutatnék nektek egy videót, amin állítólag a BBM androidos kiadásának legfrisseb tesztverziója fut. A videót annál is inkább érdemes végignézni, mivel a programról eddig jobb híján csak képeket láthattunk, másrészt meg hosszú idő óta ez az első olyan videó itt a blogon, amiben nem vietnamiul karattyol valaki (korábban a Z30 és a 9720-ról készült kiszivárgott videók mind Vietnamból jöttek).

(Az eredeti videót azóta egyébként már eltávolították, de szerencsére egyes leleményes felhasználóknak ez nem okozott gondot -- meg ugye ami egyszer már felkerült az internetre, az ott is marad.)

Via BBOS.

Címkék: android bbm

Baromi későn (vagy korán) írom ezt a posztot a berlini szállodám szobájában, szóval előre is elnézést, ha kusza mondatokat szőnék a szövegbe, na de majd reggel egy jó erős feketekávéval feldobom magam, hogy valahogy túléljem a napot. Erről jut eszembe, a múlt hét végén röppent fel a hír, hogy sok BB10-es BlackBerry-felhasználó imája úgy tűnik meghallgattatott, és tényleg lehet majd témákat váltani az új operációs rendszerrel érkező telefonokon.

Persze azért témának túlzás lenne nevezni, mindenesetre a soron következő, várhatóan pár héten belül megjelenő végleges 10.2-es operációs rendszerben meg lehet majd oldani, hogy bizonyos alkalmazásoknál a háttérszínt át lehessen állítani feketéről fehérre és vice versa.

hatter_fekete_feher.gif

Ez az egész igazából a Q10 megjelenésétől kapott jelentőséget, amelynek olyan kijelzője van, hogy minél világosabb színárnyalatot jelenít meg, annál többet fogyaszt, és mivel a fehér a létező legvilágosabb színárnyalat (vagy nevezzük bárminek), ezért értelemszerűen a fejlesztőknek itt valami megoldást kellett találni a fogyasztás kordában tartására.

No és ez lett a fekete háttér, de csak bizonyos alkalmazásoknál, így például a BBM, az SMS-modul, a naptár vagy a névjegyzék esetében (a Hub színe továbbra is egységesen fehér). Ezt a fekete háttért lehet majd bekapcsolni minden BB10-es BlackBerrynél az érintett programokra vonatkozóan a következő rendszerverziótól. Illetve ha valaki Q10-et használ és úgy tartja kedve, bekapcsolhatja a fehér hátteret. Apró, de hasznos figyelmesség.

Neked inkább fekete vagy inkább fehér lesz a színed?

Címkék: téma háttér bb10

A legjobb pillanatban érkeztünk haza a nyári szabadságról, egyben véget vetve Jack Potata rémuralmának itt a blogon: mától már a mobilszolgáltatók, illetve konkrétan egy mobilszolgáltató, a T-Mobile Telekom kínálatában is elérhető a BlackBerry Q5, a legolcsóbb BB10-es okostelefon. Ezzel a poszttal igyekszem az újdonsággal kapcsolatosan felmerülő esetleges kérdéseket megválaszolni, mert bár már sokat írtunk itt a blogon erről a készülékről, egyrészt ismétlés a tudás anyja, meg aztán néha jobb ezeket összeszedett formában olvasni. Na csapjunk is bele!

q5_threesome.jpg

-Mi a különbség a BlackBerry Q5 és a drágábbik modell, a Q10 közt?

A Q5 tulajdonképpen felfogható a Q10 butított változatának, de a főbb funkciók terén a két telefon alig különbözik. Kicsit gyengébb kamera és processzor, kevesebb háttértár, nincs rajta HDMI kimenet, meg ez a telefon teljesen műanyagból készült, a Q10-zel szemben. A gyakorlati használatban a két készülék közt szinte semmiféle különbség nincs.

-Ez azt jelenti, hogy a Q5-ön is az új BlackBerry 10 operációs rendszer fut?

Pontosan, a BlackBerry Q5, a Q10 és a Z10 ugyanarra a rendszerre épül, vagyis többnyire ugyanazokat az alkalmazásokat is lehet hozzá letölteni, mint a drágább típusokhoz.

-De jó, akkor van rá Angry Birds is?

Igen, van.

-Imádok chatelni, ehhez milyen programokat tudok használni?

A Q5-höz elérhető chatprogramok a teljesség igénye nélkül: Skype, WhatsApp, Gtalk, WeChat, Facebook chat és persze a BlackBerry Messenger.

-Azt hallottam, hogy a BlackBerryk csak drága előfizetéssel használhatók. Igaz ez a Q5-re is?

Nem igaz, a Q5, valamint az összes többi BlackBerry 10-es készülék minden funkcióját igénybe tudod venni sima mobilnet-előfizetéssel, vagy Wi-Fi-hez csatlakozva. 

-Jut eszembe a mobilnetről, a Q5 működik a 4G-s hálózatokon?

Igen is, meg nem is. A Telekomnál kapható Q5 képes lenne csatlakozni a 4G-s hálózatra (ha az előfizetésed egyébként ezt engedi), de sajnos egyelőre a szolgáltatónál hiányoznak bizonyos beállítások ahhoz, hogy az új BlackBerryk a 4G-s hálózatot használhassák. Az ígéretek szerint azonban a dolog menni fog, valamikor még ősszel, legkésőbb az év vége felé.

-És milyen SIM-et kell rakjak a telefonba, mire figyeljek?

A BlackBerry Q5 microSIM-et használ, tehát ha régi (nagyobb) SIM-ed van, akkor ki kell cseréltetned a szolgáltatónál egy újra. Ezt ingyenesen elvégzi neked a Telekom (illetve tudtommal a másik két szolgáltató is), ha náluk veszed a készüléket. Ha a SIM-en is tárolsz telefonszámokat, ne felejtsd el megkérni az eladót, hogy mentsék át a számokat a régi kártyáról az újra!

-Milyen memóriakártyákat rakhatok a telefonba?

A Q5-be microSD-kártya passzol, maximum 64 GB-os méretig. Fontos azonban, hogy a letöltött alkalmazásokat csak a telefon belső memóriájára lehet menteni, viszont minden más mehet a memóriakártyára.

-Na jó, és mit találok a BlackBerry Q5 dobozában?

Egy BlackBerry Q5-öt. :)

Oké, azért nem csak a telefon van benne: találsz még mellette egy töltőadaptert és egy USB-kábelt (ennek az egyik felét kell az adapterbe, a másikat a telefonba dugni), egy fülhallgatót és a leírásokat.

-És hol az akkumulátor?

Benne van gyárilag a telefonban, eltávolíthatatlanul. A Q5 az első olyan BlackBerry, aminek nem vehető le a hátlapja és nem cserélhető az akkumulátora.

-Oké, egy utolsó kérdés (de ez a legfontosabb!): Milyen színekben érhető el a BlackBerry Q5?

A BlackBerry eredetileg négy színben mutatta be a Q5-öt májusban, ebből három érhető el jelenleg, a fekete mellett fehér és ferraripiros színben kapható a telefon. A negyedik szín a rózsaszín, ilyen változat egyelőre nem került forgalomba.


Maradt még benned kérdés? Írj a poszthoz kommentet, vagy e-mailt az info@berryblog.hu -ra, vagy keress minket a facebookon a https://www.facebook.com/berryblog címen!

süti beállítások módosítása