Az amerikaiak -- azért valljuk be, nem teljesen alaptalanul -- hatalmas feneket kerítenek mindennek, ami az elnök közvetlen (kiszolgáló)környezetéhez tartozik, van elnöki limuzin (ami inkább egy jól álcázott tank), elnöki különgép, és igen, van elnöki okostelefon is. Ami azt illeti, utóbbi legalább annyira nem mezei, "polgári" eszköz, mint a különgép vagy a limuzin, vagyis ne úgy képzeljük el a dolgot, hogy Barack Obama besétál egy AT&T shopba, majd rámutat egy készülékre, amit az addig összekuporgatott hűségpontjait beváltva megvásárol kétéves szerződéskötéssel.

Nem, a helyzet távolról sem ilyen egyszerű, legalábbis ez derül ki egy, az NSA (ez ugyanaz az NSA, ahol Edward Snowden is tevékenykedett korábban) egyik illetékes vezetőjének a beszámolójából, aki a CNN-nek adott interjújában vezet be néhány, nem szupertitkos részletbe az elnöki telefonnal kapcsolatban. Amiből többek közt megtudjuk, olyannyira nem volt triviális az elnök és egy okostelefon kapcsolata 2008-ban, hogy amikor Obama előállt azzal a kéréssel, hogy szeretne egy BlackBerryt, az NSA-nál elég komolyan leizzadtak.

obama_bb.jpg

A szervezet vicces nevű technikai igazgatója, Richard 'Dickie' George Obama kérésére azonnal összeállított egy teamet, amiben több tucat (!) mérnök és biztonsági szakember azon dolgozott, hogy az elnök megkaphassa a munkájához az áhított BlackBerryjét. Bár a kanadai gyártó készülékei amúgy is a legbiztonságosabb kommunikációs eszközök közé tartoznak, a legfelsőbb fokú biztonsági sztenderdekre való felkészítés így is hónapok munkájába került.

Az eszköz, melyet végül Obama megkapott, egyfelől egy durván kiherélt BlackBerry lett, másfelől meg alighanem a világ legbiztonságosabb (okos)telefonja. A korlátozások kapcsán elég annyit tudni, hogy az elnök mindössze 10 számot tudott (illetve tud ma is) hívni a hivatali mobilján, vagyis szó sem volt arról, hogy esetleg a first ladyt felhívja rajta mondjuk azzal, hogy "drágám, ma kicsit később érek haza, még elő kell készítenem egy Bin Laden rajtaütést". A kimenő hívások természetesen nem azért korlátozódtak tíz hívószámra, hogy ne legyen magas az elnöki telefonszámla, hanem azért, mert az elnöki okostelefonnal egyetemben csak az a tíz készülék rendelkezett olyan titkosító algoritmussal, melyet a tudomány akkori állása szerint nem lehetett visszafejteni.

Egyébként nyilván Obama előtt is használtak hivatali mobiltelefont az elnökök, bár azokat többnyire az elnöki stáb valamelyik tagja cipelte, és aligha a zsebében, sokkal inkább egy aktatáskában, egy ilyen rádiótelefon ugyanis legalább két kilót nyomott. Obama volt ugyanakkor az első olyan elnök, aki hagyományos(abb), az átlagos felépítésű készülékeknek megfelelő mobilra tartott igényt, a BlackBerryje pedig azóta is az egyik legkedveltebb hivatali kütyüje.

Via CNNmoney

Címkék: blackberry obama nsa

Április elején a BerryBolt hosszas előkészítést követően belefogott a BlackBerry teljes BB10-es portfóliójának a hazai forgalmazásába, méghozzá mindjárt nehéz súlyú szereplőként: kizárólag hivatalos beszállítótól származó, gyári jótállással érkező, ebbe a régióba szánt kártyafüggetlen készülékek kerültek be a kínálatba. Az érdeklődés a kezdetek óta meghaladta minden előzetes várakozásunkat, most pedig teszünk róla, hogy még vonzóbbak legyenek ezek a készülékek a számotokra.

BerrybBolt-logo-grey_medium.jpg

Mivel a hivatalos importőrnél a bevezetés óta eltelt időszakban a BlackBerryk ára valamelyest csökkent, úgy döntöttünk, hogy ezt továbbadjuk a vásárlóknak, így a teljes telefonkínálatra vonatkozóan csökkentettük a végfelhasználói árakat. Az új, 2014. május 23-tól érvényes árlista érvénybe lépése után a BlackBerry Z10 HSPA+ típus ára 3000 forinttal, a Z10 4G/LTE modell ára 1000 forinttal, a Q10 és a Q5 ára 2000 forinttal, a Z30 ára pedig 4000 forinttal csökkent. 

Az árak csökkentése mellett több új akción, meglepetésen is dolgozunk, abban bízva, hogy minél több meglévő és leendő BlackBerry-tulaj tisztel meg minket bizalmával. Figyeljétek a BerryBlogot és a BerryBoltot a részletekért, és ne feledjétek, hogy a BerryBoltban a telefonok mellett eredeti, gyári tartozékok széles választékát is megtaláljátok! 

A BlackBerry készülékeket itt találjátok a BerryBoltban. 

A BlackBerry a multiplatformos BBM megjelenése óta elég aktívan igyekszik mindenkinek felhívni a figyelmét a cég üzenetküldő kliensében rejlő lehetőségére, mely természetesen ma már jóval több, mint egyszerű üzenetküldő kliens, hiszen lehet vele például hanghívásokat is kezdeményezni, van saját, integrált közösségi szolgáltatása (BBM csatornák), és van néhány olyan extra funkciója is (például olvasás-visszaigazolás), mely több rivális platformról hiányzik.

A kanadaiaknak ráadásul sikerült jó partnereket is találniuk a BBM, illetve a BBM-csatornák népszerűsítésére, utóbbira kitűnő példa a Mercedes AMG Petronas csapat BBM-csatornája, mely 121 ezer feliratkozóval az egyik legaktívabb csatorna, előbbire pedig jó példa az angol Virgin Atlantic légitársaság új promóciója, mely a BBM-szolgáltatásokat reklámozza a fenti, fedélzeti reklámspotban. A Virgin Atlantic emellett a VIP váróiban lévő mobiltöltő-állomásokat is átbrandelte BBM-re és persze nekik is van BBM-csatornájuk, melynek csatornatagjai szintén egyfajta elit klubot alkothatnak, de legalábbis jár nekik néhány extra kedvezmény, amellett, hogy egyfajta ügyfélszolgálati csatornaként használhatják a Virgin Atlantic BBM-csatornáját (merthogy a BBM erre is jó).

A fenti videóban pedig a Formula 1-es világbajnokság jelenlegi második helyezettje, Nico Rosberg mesél arról, mennyire jól tudja használni a BBM-et a csapattal és a rajongókkal való kapcsolattartásra, és bár az efféle kampányok során folytonosan emlékeztetni kell magamat arra, hogy ezek a csávók csupán jól bejáratott arcok, akik mögött iszonyú stáb dolgozik (többek közt azért, hogy a közösségi jelenlétet koordinálják), továbbra is állítom, hogy a BlackBerry jelen állás szerint nagyon jó lóra tette az F1-es szponzormegjelenéssel.

Nem csak bringázni jó, de fotózni is! Ma már magától értetődően fotózunk nap, mint nap. A fényképezőgép, mobiltelefon, tablet mindenhol jelen van és ez a képmegosztók világában azt jelenti, hogy az egész életünk folyamatosan rögzített, GPS koordinátákkal, nevekkel, idővel, adatokkal gazdagon dokumentált história lett.

2014-05-20_062829.jpgRossz fényviszonyok között is remekelnek a BlackBerryk

Néhány döbbenetes tény a fényképezésről és a fejlődéséről.:

 • A legrégebbi fénykép kevesebb, mint 200 éveskodak-brownie.jpg
 • Az első "igazi amatőr" fényképezőgép, a 1901-es Kodak Brownie
 • 1960-ban a becslések szerint 55%-a a képeknek csecsemőkről készült
 • 2000-re már hihetetlen, 85.000.000.000 (85 milliárd) kép készült
 • 2011-ben több, mint 2,5 milliárd darab fényképező eszköz volt használatban a világon
 • 2011 végéig 375 milliárd fotó készült el a világon
 • Valószínűtlenül hangzik, de igaz, hogy a készített fotók mintegy 20%-a kerül fel a Facebook-ra
 • Facebook jócskán túllépte már a 140 milliárd feltöltött fotót
 • A valaha elkészült összes fotó 5%-a fent van a Facebookon, ami a tízezerszerese az amerikai Kongresszusi Könyvtár adatállományának
 • Az emberiség mára átlépte a 3,5 trillió (3,500.000.000.000) elkészített fotót
 • Ha az emberiség eddigi összes képét egy számítógépre másolnánk, akkor annak a gépnek 70.000.000.000 GB háttértárral kellene rendelkeznie
 • 400 MW energiát használ fel az emberiség az elkészített képei tárolására, ami Magyarországon üzemelő 61 db szélfarm, elméleti (ha egész évben 100%-os szél fújna) kapacitásának a háromszorosa
 • Jelenleg 2 perc alatt! készül annyi fotó a világon, mint amennyit az 1800-as évek végéig a teljes emberiség együttesen elkészített
 • Az összes valaha elkészült kép 10%-a az elmúlt egy évben készült

Ebben a hatalmas képtömegben egyre nehezebb dolog kiemelkedni a tömegből. Ha igazán sok emberhez szeretnéd eljuttatni fotóidat, akkor nem kiállítást kell szervezni, hanem az internet segítségével kell terjesztened az "igét", például indítasz egy BBM csatornát. Valószínűleg ez, és a BlackBerryk egyre jobb fényképezője ihlette a BlackBerry Photography csatorna létrehozóját is, aki elhatározta, hogy megjelenési felületet ad a világ bármely tájáról érkező, BlackBerryvel készített fotóknak. Egyébként már többször feltűntek Magyarországról beküldött képek is, a csatornán.

2014-05-20_062851.jpgKeep Moving - BlackBerry a világ körül

A csatornát az alábbi QR-kód beszkennelésével, vagy a lenti kód keresőbe írásával tudjátok felvenni a kedvenc csatornáitok közé. Ha te is úgy érzed, hogy vannak érdekes, BlackBerryddel készített képeid küld be őket bátran, a csatorna email címére (ppappa101@aol.com), had lássuk mi is!

2014-05-20_140922.jpg


BBM-et használsz, de még nem iratkoztál fel a BerryBlog BBM-csatornájára? Csatlakozz az egyik legfrissebb közösséghez a C000190A7 PIN-nel, vagy keress rá a BerryBlogra a csatornák közt!

BlackBerry Z30 flip bőrtok tesztemben már említettem, hogy egyetlen igazi bajom vele, hogy sajnos a belső filc nagyon hamar elkoszolódik. Gondolom a jelenség mindegyik kinyitható mobiltelefon tokot érinti, legfeljebb a koszolódás mértékében lehet eltérés.

Mikor a Z30 tokom belsejének koszmennyisége elérte a számomra már vállalhatatlan szintet, úgy döntöttem lecserélem, de előtte minden mindegy alapon, gondoltam megpróbálom megtisztítani, hiszen egy próbát megér a dolog. Biztos voltam benne, hogy belső borításon éktelenkedő zsíros-koszos bevonatot maximum tisztítószeres-zsíros-koszos bevonattá tudom csak változtatni, de kellemesen kellett csalódnom. A próbálkozásom sikerrel járt és a végén, a nemrég még ocsmány belsejű Z30 tokom tisztán ragyogott, mint a szűz hó.

2014-05-12_110855.jpgQ5 Flip tok tisztítás előtt és után

Fellelkesedve a sikeremen a műveletet megismételtem a feleségem kevésbé koszos, inkább csak alapozóval és pirosítóval gazdagon bevont belsejű Q5 flip bőrtokján is. Ezt már dokumentáltam, és az eljárást most megosztom veletek.

A tisztításhoz szükséges:

 • Szivacs
 • Kemény plasztik lap, mondjuk egy bankkártya
 • Puha, száraz rongy
 • Valamilyen szőnyeg- és kárpittisztító szer. Az, hogy én milyent használtam, azt nem árulhatom el, de jó lesz az, ami otthon egyébként „van ish”.

Tisztítás:

 1. Kiveszed a telefont a tokból.
 2. Átitatod a szivacsot egy kis szőnyegtisztítóval és óvatosan a koszos felülethez nyomkodod, ameddig bőséges hab nem képződik rajta.
 3. Hagyod hatni a habot kb. három percig.
 4. A plasztik lappal a tok széle felé kipréseled az összes tisztítószert, majd a ronggyal kinyomkodod és felitatod a maradék nedvességet (NE dörzsöld!).
 5. Hajszárítóval megszárítod.

2014-05-12_115652.jpg

A műveletet szükség szerint, néhány havonta meg kell ismételni és sajnos utána pár napig tisztítószer szaga lesz a telefonodnak.

Mindannyiunk életében vannak olyan ismerősök (vagyis többnyire volt ismerősök), akikkel nem akarunk beszélni, nemhogy személyesen, hanem telefonon sem. Egy görbe éjszaka nem kívánt következménye, egy pszichopata zaklató, idióta főnök, vállalhatatlan rokon, netán teleshopos ügynök (bár ők ennél ravaszabbak) -- egy közös bennük: nem szívesen vesszük fel a telefont nekik, sőt az lenne a legjobb, ha a készülék ki sem cseng, ha ők hívnak. Erre valók a hívásszűrő appok, melyek eddig nem igazán működtek BB10-en, az új, 10.3-as operációs rendszertől viszont már megkímélhetnek mindenkit a zaklató hívásoktól. 

call_blocker.png

Van egyébként ezzel kapcsolatban egy jó sztorim. Egy barátnőm egész speciális, ám kétségtelenül nem túl jól automatizált megoldást használ a hívásszűrésre: a névjegyzéke tele van !NE VEDD FEL! nevű "ismerősökkel". Engem ezzel mondjuk simán megvett...

A funkció eddigi működését egyébként az akadályozta, hogy a BlackBerry nem bocsátotta az alkalmazásfejlesztők rendelkezésére azt az API-t, mely a bejvő hívások számát ki tudta volna olvasni a készülékből, így értelemszerűen nem is tudott közbeavatkozni semmilyen külső fejlesztésű program a hívás azonnali megszakítása, vagy elutasítása érdekében. 

A BlackBerry 10 év második felében érkező frissítésének mindez csak az egyik kisebb, ám sokak számára annál fontosabb szelete lehet. Remélhetőleg lesz sok jó app, ami ki fogja majd használni ezt a képességet.

Via BerryReview.