Az elmúlt egy-másfél hétben elképesztő mennyiségű megkeresés érkezett hozzánk, hogy ugyan mondjuk már meg, mikor lesz elérhető a BerryBoltban a BlackBerry új csúcskategóriás okostelefonja, a Passport. Jó hírünk van: a BlackBerry Kelet-Európában november legelejére tervezi a készülék bevezetését, vagyis a hivatalos forgalmazás várhatóan egy hónap múlva* megkezdődhet!

passport_black_left_angle_sm.jpg

A BerryBolt a tegnapi nappal kezdődően előrendeléseket is felvesz a készülékre, de ha szeretnél elsők közt hozzájutni a telefonhoz, jó ha nem halogatod sokáig, mivel az első készletek végesek, a rendeléseket pedig a beérkezésük sorrendjében szolgáljuk ki. 

A első készülékeket előreláthatóan a 45. héten tudjuk kiszállítani, az ilyenkor szokásos módon ingyenesen, az egész ország területén. 

Megrendelés és további részletek: BlackBerry Passport a BerryBoltban.

*A szállítási idő a BlackBerry hivatalos európai ellátási láncától függ.

A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Kicsit megszeppenve érzem magam, amikor a BlackBerry Passportról szóló BerryBlog-tesztbe belefogok, több okból kifolyólag is. Egyrészt az év legformabontóbb készülékét - ha csak egy rövid időre is - elsőként én próbálhattam ki széles e hazában, amit óriási megtiszteltetésnek érzek, és persze köszönet érte a BlackBerrynek. Másrészt pedig mostanra nagyjából minden nyugati lap írt már valamit a telefonról, ezzel pedig nehéz versenyezni, nehéz róla már újat mondani. Végül pedig, amikor ma visszaköltöztem a megszokott tepsifonomba, a Z30-ba, kicsit olyan érzés fogott el, mintha egy baromi izgalmas kalandtúráról értem volna haza.

Passport control

Az útlevél analógia tehát teljes mértékben áll, a Passport valóban egy új világba enged bebocsátást. Hiába volt már a kezemben tucatnyi QWERTY-s telefon, vagy ugyanennyi phablet, a Passport - mely e két formajegyet ötvözi - akkor is döbbenetesen kilóg a sorból. A készülék nem más, mint egy elképesztő tudatossággal megtervezett célszerszám, nem is okostelefon, egy hordozható számítógép, egy kisebbfajta csempe alapjára építve. Szépnek éppen nem mondanám, mégis szerethető, ha az ember megérti, hogy a Passport minden porcikájával alárendeli magát a felhasználónak. Lássuk sorjában!

passport1.jpg

A BlackBerry Passport bizony nagy telefon, ezt azt hiszem már az első benyomásokat leíró rövid tesztben is említettem. De mégsem használhatatlanul nagy. Két kézzel kellett fognom, akár gépelni akartam vele, akár csak a kijelzőn matatni. Mondjuk nagyjából mióta okostelefont használok, mindig két kézzel fogtam őket, én nem tudom, lehet, hogy túl kicsik a kezeim, vagy állandóan attól parázok, hogy máskülönben kiejtem a kezemből a cuccot. Az egykezes használat egyedül a tájkép-módnál, scrollozás közben működik, akkor viszont annyira jól, hogy ez volt az egyik olyan funkciója a telefonnak, amivel a legtöbb körülöttem lévő embert ámulatba ejtettem. És már csak azért sem használhatatlanul nagy, mert minden ellenkező híreszteléssel szemben elfér a farmerzsebben is, ráadásul kevésbé is lóg ki belőle, mint a magasságban jól megtermett, 5,5-6 hüvelykes phabletek.

A BlackBerry 10 operációs rendszer alig pár nappal ezelőtt, a Passport megjelenésével (na jó, igazából már a szeptember közepén bemutatott PorscheBerryvel) ért el a legújabb evolúciós lépcsőfokára, hiszen a BlackBestiára rákerült a rendszer 10.3-as verziószámot viselő változata. Sok ellenkező híreszteléssel szemben ez a verzió sosem fog megjelenni a korábbi BB10-es BlackBerrykre, tehát a Z10-re, Q10-re és társaikra, ezek a modellek (nyilván a Passporttal együtt) a következő, még idén várható 10.3.1-es rendszerfrissítést kapják majd meg.

Hétfőn a BlackBerry kiadta ennek az OS-verziónak a szoftverfejlesztői kit-jét (SDK), amiből ahogy az ilyenkor lenni szokott, gyakorlatilag az összes új funkciót azonnal kimazsolázták és csokorba gyűjtötték ügyes kezek (és szemek). A fontosabb változásokat elnézve elöljáróban annyit, nem véletlen, hogy a Classic lesz az első mobil, ami megkapja ezt a frissítést.

1. Egyedi, személyre szabható profilok

Az ős-BlackBerry OS-ek egyik hasznos funkciója volt, hogy a gyári hang- és rezgésprofilok mellé tetszőleges profilokat hozhatott létre a felhasználó, aminek tetszőleges, saját nevet is adhatott.

Custom_Profiles.jpg

Ez a funkció egy az egyben visszatér majd a 10.3.1-es OS-verzióval, szóval mindenki készítheti az "Otthoni", meg "Edzés" profilokat.

2. Személyre szabott LED-értesítések

Ez szintén egy olyan hiánypótló funkció, ami a korábbi BB OS-ben benne volt, vagy legalábbis az utolsó verziókban, BB10-en azonban csak valamilyen alkalmazással lehetett eddig megoldani, hogy különböző színű LED-jelzést küldjön a telefon a különböző értesítésekhez.

BBOS_Led.jpg

Ha te is szereted, hogy a BlackBerryd úgy villog, mint egy karácsonyfa, ezt az újítást biztosan imádni fogod!

3. Legutóbbi kapcsolatok kezelése

Recent_Contacts_Management.jpg

Ez már egy vadiúj funkció, ami a Hub-ot egészíti ki.Ebben a menüpontban azokat találod majd meg, akikkel a legutóbb felvetted a kapcsolatot valamilyen formában, innen lehet nekik direktben bármilyen üzenetet küldeni, vagy akár fel is hívhatod majd őket.

4. Egyedi billentyűzetparancsok

Keyboard_Shortcuts.jpg

Nyilván nem véletlen, hogy egy ilyen opciót egy QWERTY-s mobilnál dob be először a BlackBerry: a 10.3.1-es OS egy újításának köszönhetően bármilyen billentyűzethez hozzárendelheted bármelyik alkalmazás indítását, gyorsüzenetek írását, gyorstárcsázást és a többi.

5. USB-s töltés mód (csak töltés)

Az USB töltés móddal kiválaszthatod, hogy PC-re csatlakoztatva a telefont csak a töltésfunkció, vagy a töltés és adatátviteli funkció is működjön.

Charge_Mode.jpg

Nem nagyon tudom, mire jó ez, de el tudom képzelni, hogy ha például idegen PC-re csatlakoztatod a BlackBerrydet, nem nagyon szeretnéd, ha a tartalmához hozzáférjenek mások is. Bár erre a célra meg ott a készülékjelszó.

6. Maradj ébren! mód

A BB10 10.3-as verziójával már érkezett néhány érdekes, elsősorban energiatakarékosabb működést szolgáló, a készülék helyzetére alapozó funkció (pl. lefelé fordítva kikapcsol a telefon kijelzője), ehhez jön majd egy újabb, ami éppen az energiatakarékos funkciókból eredő bosszúságokat (túl hamar kikapcsol a kijelző) hivatott kiküszöbölni.

Advanced_Interaction_Awake.jpg

A Stay awake (magyarul Maradj ébren!) mód bekapcsolása után a telefon addig nem vesz figyelembe semmilyen energiatakarékos időzítőt (kijelző automatikus kikapcsolása), amíg a felhasználó a kezében fogja a készüléket. Remélem azért zseb-kompatibilis lesz ez a képesség, különben igencsak hamar merülnek majd azok a BlackBerryk, melyeknél aktiválták ezt az üzemmódot.

A fentiekből láthatjátok, hogy a BlackBerry 10 az idő előrehaladtával egyre kézre állóbb rendszer lesz, a 10.3-as OS újdonságaival együtt pedig elég komoly vérfrissítésre számíthatnak a korábbi készülékek tulajdonosai is -- várhatóan valamikor majd az év végén. A lista mindazonáltal korántsem teljes, a későbbiekben még megismerhettek majd egy-két érdekességet a BlackBerry készülő rendszerfrissítéséről.

Via CrackBerry.

A BlackBerry őszi modellváltása egyben azt is eredményezi, hogy számos, a korábbi modellekhez passzoló kiegészítő - elsősorban különböző tokok - gyártása is befejeződött, nagy részükből ezért az utolsó szállítmányok nyáron hagyták el a gyárakat. A BerryBoltnál néhány ilyen kiegészítő még elérhető, ezeket a kifutó termékeket most összeszedtük neked egy oldalon, hogy könnyebben csemegézhess belőlük, bármilyen telefonod is van.

stereo_speaker.png

A kifutó termékek közt van egy-két jó ajánlat is, mint például a BlackBerry Mini Stereo Speaker, ami egy kiváló minőségű Bluetooth-szos kihangosító-hangszórórendszer, mely most féláron, 17490 Ft helyett 8745 forintért vásárolható meg. 

Keresd a kifutó termékeket a BerryBoltban, amíg még lehet!

A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

A BlackBerry Passport premierje még alig egy héttel van mögöttünk, de ez alatt a pár nap alatt bebizonyosodott, hogy John Chennek és csapatának sikerült az, ami sok nagyobb, jóval gazdagabb versenytársnak évek óta nem sikerül: a BlackBerry sokkolta a piacot. A Passport a két szélsőség közt minden létező érzelmet kiváltott mindenkiből, akit kicsit is megérintett a kütyük világa, leszámítva a közönyt (már ha az érzelem egyáltalán), mert a BlackBestiára egyszerűen nem lehet közönnyel tekinteni, még akkor sem, ha néhány rendkívül magabiztos, ám kevéssé hiteles véleményformáló szerint manapság ez lenne illdomos.

Ha ez nem lenne elég, a BlackBerry a múlt héten a körülményekhez képest meglepően stabil negyedéves eredményekről számolt be,  ráadásul az okostelefon-gyártó részleg mélyrepülése is megállni látszik. Több se kellett a kanadaiaknak, egyből vérszemet kaptak. 

chen_passport2.jpg

Legalábbis Ron Louks, a készülékgyártó részleg vezetője tegnap lenyilatkozta a Reutersnek, hogy itt az ideje kockáztatni, ezért a cég új stratégiájának része, hogy minden évben piacra dobjon legalább egy, meghökkentő formájú okostelefont -- pont, amilyen a Passport is. A jövő évi ShockBerry állítólag már a csőben van, nem kizárt, hogy a már korábban mutogatott, kifordítható billentyűs Victoria/Visa lesz az, Louks mindenesetre azt is elárulta, hogy egyes szolgáltatók már betekintést kaptak a tervekbe, és tetszettek nekik a prototípusok.

Chen pedig múlt pénteken kotyogott el valamit arról, hogy a februári Mobile World Congress idején majd beszámol a BlackBerry egy-két, a Passporthoz és a Classichoz hasonló újdonságról, amire azonnal be is indult az internetes pletykagyár holmi Passport 2-t és Classic 2-t emlegetve. Anélkül, hogy bárkit zavarna a tény, hogy az utóbbiból az első generációs változat még meg sem jelent a boltokban, előbbit meg csak elvétve kapni, nem egészen egy hete.

Apropó, a Passport értékesítése kapcsán továbbra is jó hírek jönnek a BlackBerrytől, bár a számok terén még mindig csak annyit tudni, hogy 200 ezer darabot rendeltek a főbb retailereknél, illetve nagyon úgy tűnik, hogy a kereslet felülmúlja az előzetes várakozásokat. Szóval vannak tervek, van mérsékelt elégedettség, és ami a legfontosabb, újra van innováció a BlackBerrynél.

Via Reuters.

Ha van az elmúlt 20-25 évben kiállított útleveled, a címben szereplő mondatot biztosan megtalálod benne az első számozott oldalon, eleinte még külön nevük is volt ezeknek, úgy hívták őket, hogy Világútlevél. Nem volt ez mindig így, de azok az idők szerencsére ma már történelemnek számítanak. Annyira tökéletes analóga ez a BlackBerry új csúcskategóriás üdvöskéjével, a Passporttal, hogy akár ugyanezt a mondatot egy az egyben ráírhatnák a készülék tekintélyes méretű dobozára. Vagy csinálhattak volna neki egy ilyen háttérképet:

utlevel.jpg

És valóban, nem volt ez mindig így, még az első BlackBerry 10-es modellekből, a Z10-ből, a Q10-ből és társaiból is több, akár négy-öt változat is készült, melyet a világ különböző régióiba szánt a BlackBerry. Ennek az volt az oka, hogy a mobilszolgáltatók a különböző kontinenseken (de gyakran még egy kontinensen belül is) különböző frekvenciasávokon, vagy teljesen eltérő alapokon (GSM-CDMA) üzemeltetik a hálózataikat, a korábbi típusokba szerelt rádiós modulok pedig nem tudták ezeket egyszerre kezelni. Kicsit úgy képzeld ezt el, mintha különböző rádiókat kéne venned a Petőfi és a Jazzy hallgatásához. A legnagyobb eltérés a 4G-s, vagy LTE-sávok esetében van, illetve volt a mai napig, így fordulhat elő például, hogy egy Észak-Amerikában vásárolt Z10 (STL100-3) nem tud a Telenor vagy a Telekom 4G-s hálózatára csatlakozni. 

A Passport esetén ezt a problémát gyakorlatilag teljesen áthidalta a BlackBerry azzal, hogy olyan rádiós egység került a típusba, mely szinte mindegyik alapsávra képes ráhangolódni. A BlackBestiából éppen ezért csak egyetlen modell, az SQW100-1 létezik, mely a BlackBerry oldalán szereplő műszaki dokumentáció alapján összesen 8 LTE-alapsávon és 5 HSPA+ sávon tud kommunikálni, vagyis bárhová utazol, ott garantáltan tudod majd használni a Passportot a helyi szélessávú mobilhálózaton (a 4G-s roaming azért még távolról sem triviális, de 3G-n nem lesz gond), leszámítva azokat az országokat, ahol csak CDMA-hálózat üzemel, CDMA-s modellje ugyanis nincs a BlackBerrynek, legalábbis egyelőre.

A fentiek egyben azt is jelentik, hogy a Passportot bárhol is veszed, az biztosan fog működni Magyarországon, legfeljebb a csomagolás térhet el apróságokban (például az Egyesült Államokban nem kapsz hozzá EU-s töltőt). Ha azt hitted, ennyivel megúsztad, tévedsz, a BlackBerry ugyanis a hardver típusától függetlenül szemrebbenés nélkül differenciálja a telefonokat lokalizációs szinten, vagyis a cég elvileg pontosan tudja, hogy az adott telefon eredetileg melyik piacra lett szánva. Ettől még természetesen fog működni más régiókban is, de szerepet játszhat a lokalizáció például a szoftverfrissítéseknél, ahol a frissítések ütemezésében és tartalmában egyaránt lehetnek különbségek - akár attól függetlenül is, hogy melyik szolgáltató SIM-je van éppen a telefonban. Vagyis simán előfordulhat, hogy egy haverod hamarabb (vagy később) kapja meg a telefonjára a frissítést, ha mondjuk ő Dubajban vette a telefont, te meg Európában - hiába vagytok mindketten ugyanannak a szolgáltatónak az ügyfelei.

Tehát a Passport a BlackBerry választékában igazi világmodell, tulajdonképpen az első ilyen típus a kínálatban. Egy igazi Világútlevél.

süti beállítások módosítása