Ha azt mondom BlackBerry, a többségnek elsősorban egy kanadai okostelefon-gyártó jut eszébe, mely pár éve még az okostelefon-piac tetején trónolt, sőt, gyakorlatilag feltalálta az okostelefont, most meg gyakorlatilag az életéért küzd. A helyzet azért nem ilyen fekete-fehér, a BlackBerry ma már legalább annyira szoftvercég, mint készülékgyártó, az androidos készülékekről szóló hírek, a termékfejlesztések, a felvásárlások mind-mind azt sugallják, hogy a vállalat elég komolyan veszi magát egyfajta integrált megoldásszállítóként, persze leginkább a vállalati mobilitás szegmensben.

Ennek az ügyfélkörnek jó hír, hogy a BlackBerry szoftver/szolgáltatások portfóliója november közepén jelentősen bővült, újabb funkciókkal, platformtámogatással és integrációval. 

bes12_logo.jpg

Így a BES12 vállalati mobilmenedzsment-rendszer 12.3-as verziója a BB10-et, iOS-t és Androidot futtató végpontok mellett mostantól a Windows 10-es készülékeket (bármilyen W10-es készüléket!) is kezeli. Az első ilyen mobilok még nem is kaphatók, a BlackBerry viszont tárt karokkal várja a legújabb Lumiákat, és azokat a régebbi típusokat, melyeket frissít a tulajdonosuk az új rendszerre.

Szintén integrált része lett a BES12-nek a BlackBerry Worklife, mely gyakorlatilag egy virtuális duál-SIM megoldás, ami lehetővé teszi, hogy a dolgozó privát és üzleti ügyben folytatott beszélgetéseit, vagy a küldött SMS-eket külön tudja kezelni a rendszer. Így természetesen a mobilszolgáltató két külön számlát is állíthat ki, egyet a cégnek, egyet pedig a dolgozónak. Azt hiszem, ez az egyik legmenőbb találmány a nagy BYOD-láz kitörése óta mobilfronton, kár, hogy az operátorok is kellenek hozzá, azaz néhány piacon biztos, hogy nem lesz a dologból semmi -- nyakamat rá, hogy hazánkban sem.

Továbbfejlődött a titkosított és szabályozott vállalati fájlmegosztó-kollaborációs szolgáltatás, a WatchDox is, így immár együttműködik a BlackBerry által szeptemberben felvásárolt Good Technology Dynamics rendszerével is.

Végül, de nem utolsósorban még ebben a hónapban érkezik a beszéd- és szöveges üzenet titkosításában élen járó SecuSmart (szintén BlackBerry-leányvállalat) SecuSuite for Enterprise nevű multiplatformos alkalmazása, ami 128-bites AES titkosítással kódolja a VoIP- és SMS (vagy valami annak tűnő) adatfolyamot, minden eszközön, legyen szó BB10-ről, iOS-ről vagy Androidról (a WP itt nem támogatott).

A SecuSuite for Enterprise-hoz saját, egyszerűen konfigurálható admin felület is jár, tehát alapvetően egy elérhető árú felhőalapú, szoftveres megoldásról van szó. Aki pedig hardcore titkosításra vágyik, továbbra is vásárolhat magának (és beszélgetőpartnerének) microSD-formátumú kriptográfiai chipet, darabját potom 2500-3000 euróért -- kizárólag a BB10-es telefonjába.

süti beállítások módosítása