Ha akár csak pár évvel visszapörgetjük az idő kerekét, elképesztőnek tűnik, hogy ez alatt az időszak alatt mennyit fejlődtek a mobilhálózatok, leginkább a 3G-t felváltó új szabványnak, a 4G-nek, vagy LTE-nek köszönhetően. Azt viszont már kevesen tudják, hogy ahogy 3G és 3G között is óriási különbség lehet (az első 3G-s hálózatok csigalassúak voltak a mostaniakhoz képest), úgy 4G és 4G között is van szórás.

Olyannyira, hogy már létezik 4G+, vagy LTE+, vagy LTE Advanced -- a több néven is ugyanazt a szolgáltatást takaró rendszer lényege, hogy elképesztő, akár 300 Mbps, vagy annál is nagyobb sávszélességet képes biztosítani (elméletileg, ideális esetben). És már Magyarországon is elérhető, két szolgáltatónál is.

300_speed2.jpg

Közzétette májussal zárult pénzügyi negyedévének teljesítményét a BlackBerry. A számok nem szépek, viszont nem reménytelenek. Kezdjük a minket leginkább foglalkoztató kérdéssel, az okostelefonokkal. A BlackBerry nem tette közzé, mennyi készüléket adott el a negyedév során, a számokból ugyanakkor sejthető, hogy ez a szám valahol 500 ezer darab körül lehet. Ez egyáltalán nem sok, és jelenleg nyereséget sem termel (a BlackBerry a jelek szerint csak valamivel a gyártási költség felett tudja eladni a telefonokat, de ebből még nem tudja kitermelni a fejlesztési és adminisztratív költségeket). A bevételek, és ezzel nagyjából párhuzamosan az eladott darabszám is, mintegy 44 százalékkal esett vissza egy év alatt, amiből sejthető, hogy a PRIV-nek sem sikerült átütő eredményt elérni, a BlackBerry erőfeszítései ellenére sem.

bb_calendar.png

Érdekesség, hogy a BlackBerry új bizniszbe vágott: ezentúl licencelni fogja készülékgyártóknak, akár rivális okostelefon márkáknak a Hubot vagy mobil operációs rendszereinek bármelyik részét (vagy akár egészét), amiért cserébe az eladott készülékek után egy bizonyos összegekt kapna. Egyelőre nincs szó konkrét megállapodásról, a cég valószínűleg a negyedéves jelentését használta arra, hogy bejelentse a világnak ezt az új modellt. (Mond az valakinek valamit itt, hogy BlackBerry Experience Suite? - Tom és Berry)

Ami a számokat illeti, a régi (OS 7 és korábbi) BlackBerry készülékek nyugdíjba vonulásával együtt zuhannak a klasszikus BES/BIS havidíjakból származó bevételek is, amit egyelőre nem tud ellensúlyozni a növekvő szoftver és technológiai licencelési üzletág. A forgalom itt ugyan növekszik, a 166 millió dolláros bevétel azonban mindössze 30 millióval több az egy évvel korábbinál, miközben máshol ennek többszöröse tűnt el. A BlackBerry több stratégiai felvásárlást is végrehajtott a mobilkommunikáció, kollaboráció és biztonság területén, aminek célja a szofverüzletág technológiai gazdagítása mellett a forgalom felfújása. Az elmúlt 12 hónapban a társaság közel 800 milló dollárt költött összesen négy cég megszerzésére. Ez az a terület, ahol a BlackBerry nemhogy nem csökkent költséget, hanem még növeli is a létszámot, hogy egyre több cégnek tudja eladni a mobilmenedzsment szoftvereit.

Összességében a cég eredményeit egy 500 millió dolláros értékvesztési leírás rántotta a mélybe - enélkül, valamint a többi egyszeri tétel nélkül a vállalat nem lett volna veszteséges.

Csak semmi feszkó, a BerryBoltban most minden vásárló ajándékot kap a labdarúgó EB végéig!

A Magyar labdarúgó-válogatott a legjobb 16 között a franciaországi futball Európa-bajnokságon - sportriporteri frázissal élve remek játékkal. Most őszintén, ki gondolta volna ezt egy hónapja?

Ugyanígy leírták már sokszor a BlackBerryt, a kanadai gyártó viszont a mai napig játékban van - akárcsak a magyar csapat - ráadásul olyan edzővel játszik, mellyel van is esélye talpon maradni. Persze addig még sok kemény meccset meg kell vívnia a BlackBerry csapatának, a rajongóknak, illetve mindenkinek, akik kicsit is kötődik a márkához.

euro2016_stesszlabda.jpg

Az ezzel - meg úgy általában, a futball-EB-vel - járó stresszt levezetendő a BerryBolt mostantól az EB végéig minden vásárlónak ajándékot küld, méghozzá egy egyedi, BlackBerry logóval ellátott stresszlabdát, amit tetszés szerint lehet:

  • Gyűrögetni

  • Falhoz vágni

  • Belerúgni

  • Megetetni a kutyával (csak saját felelősségre!)

a stresszes pillanatokban. 

Szóval itt a kiváló alkalom, hogy hozzájuss ehhez a remek terápia-kellékhez, ha a BerryBoltban vásárolsz 2016. július 10-ig, összeghatártól függetlenül ajándékba kapsz egy stresszlabdát.

Ne stresszelj, kattints!

Hajrá magyarok, hajrá BlackBerry!


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

A BlackBerry Passport a maga már-már szürreálisnak mondható, 4,5 hüvelykes képátlójú, négyzetes alakú kijelzőjével mindig is az egyik, ha nem a legkülönlegesebb okostelefonnak számított (illetve számít most is), de valahogy a BlackBerry nem igazán tudta demonstrálni a nagyobb tömegeknek, hogy ez a kijelző valójában mennyivel hatékonyabb tud lenni munkára, mint a hagyományos, 16:9-es, elsősorban multimédiára kihegyezett megjelenítők.

Például olyan alkalmazásokkal, mint, a Work Wide, aminek a zsenialitása éppen abban rejlik, hogy kihasználja ezt a kijelzőt, valamint a BB10 páratlan multitasking, azaz többfeladatos üzemmódját.

workwide_2.png

A külső fejlesztőcsapat (pontosabban egy szem fejlesztő) által készített app tulajdonképpen annyit csinál, hogy felosztja a kijelzőt két részre amolyan Norton Commander módjára, csak itt nem (csak) fájlpanelek lehetnek a két oldalon, hanem például böngésző, képnézegető, SMS-kliens vagy éppen számológép. Az app már egy ideje nem frissült a BlackBerry Worldben, ám most újra feltámadt a remény, hiszen tegnap új frissítés jelent meg hozzá, a fejlesztő pedig egy későbbi, nagyobb csomagot is ígér.

A Work Wide (ami egyébként nem csak Passporton működik) új verziója a Jegyzettömb és SMS-alkalmazást illetően, valamint a szokásos módon jöttek hibajavítások az alkalmazáshoz. 

Szerintem ez az egyik legjobb natív alkalmazás BB10-re, szóval ha tényleg hatékonya munkavégzést akarsz, netán Passport-tulaj is vagy egyszerre, 3,59 euróért valódi ajándék lehet ez az alkalmazás.

A Work Wide-ot itt tudod letölteni a BlackBerry Worldből.

Na jó, most már tényleg úgy fest, hogy senki, értsd SENKI nem tudja megkerülni azt, hogy valamilyen formában, legalább részleteiben lemásolja az iPhone formatervét - hol a kis lekerekítések, hol a hátlap, hol konkrétan az egész telefon olyan egy-egy modellnél, mintha csak az Apple mobiljának szakasztott mása lenne. Márpedig nagyon úgy fest, hogy ebbe a sorba most szépen beáll majd a BlackBerry is, lásd a lenti, állítólag hivatalosnak tekinthető render részletet a kanadaiak következő nyomógombos androidos újdonságáról, a Rome kódnevű okostelefonról.

rome_also_leak.jpg

Ez egyébként persze nem feltétlenül baj, ha tényleg így fog kinézni a Rome, akkor az egyik legszebb BlackBerryvel lesz dolgunk (bár ez nyilván nézőpont kérdése, van akinek a Porsche Design vonal jobban bejön), ami amellett, hogy szép lesz, legalább két fontos újdonságot is bevezet a termékkínálatba. Ebből az egyik a szóközbillentyűbe rejtett ujjlenyomat-azonosító, a másik az USB-C csatlakozó.

Mondjuk a biometrikus azonosítással kapcsolatos véleményem továbbra sem változott, azaz ez a funkció inkább kényelmi célt szolgál, de ettől még belátom, hogy a felhasználók 95%-ának ennyi bőven elég. Az USB-C csatlakozóval sem fogja megváltani a világot a BlackBerry, de tény, hogy az új generációs csati használata szintén valamelyest kényelmesebb lehet, mint a hagyományos microUSB-nek a dugdosása.

És ha már a stílusjegyek másolásával kezdtem, azt azért végezetül hozzátenném, hogy a Rome (vagy nevezzék majd bárhogy) így is a legkülönlegesebb okostelefonok egyike lehet majd, hiszen manapság meglehetősen kevés mobilnak van fix QWERTY billentyűzete (csak elhitették veled, hogy nincs rá szükséged, valójában de). Ami egyébként valószínűleg ugyanolyan kapacitív érintőfelület lesz, mint a Passport vagy a PRIV gombsora.

Persze aztán az is lehet, hogy az egész egy nagy átverés, és a BlackBerry semmi hasonlót nem fog piacra dobni, sőt, már igazából nem is létezik a cég, csak olykor megjelennek a médiában mindenféle híresztelések róla, nagyjából mint Fidel Castroról. Talán igen, talán nem.

Via BerryFlow BBM (C00035FB2).

süti beállítások módosítása