A BlackBerry idén nem tart semmilyen nagyobb konferenciát, saját szervezésű rendezvényt, így mind a BlackBerry Live-ot (korábban BlackBerry Worldként futott), mind a fejlesztőknek szóló Jam konferenciákat nélkülözni kell, legalábbis egyelőre. Van viszont egy több helyszínes, egynapos kis fejtágítás, mely hozzánk legközelebb Kölnbe látogatott el múlt héten, egy olvasónk, Gábor pedig megnézte, meghallgatta, mit mond a BlackBerry az európai, illetve közép-európai hallgatóságnak 2014 tavaszán. Az ő beszámolója következik.


Május 14-én került megrendezésre a BlackBerry Experience Kölnben a Rajna partján található HYATT REGENCY 5*-os szálloda konferenciatermében. Április közepén, amikor megnyílt a regisztráció a Experience-re rögtön regisztráltam, eredeti terveim szerint vonattal utaztam volna, de végülis a STUDENT AGENCY EXPRESS luxusbuszaira esett a választásom, amit egyáltalán nem bántam meg, mivel nagyon kényelmesek, jól felszereltek és tiszták a buszok, ezért is tudom jó szívvel ajánlani.

bbexp_1.jpg

De térjünk is a lényegre! Délelőtt 11.30-tól lehetett regisztrálni majd ezt követte egy impozáns fogadás 12.30-tól, ahol megtalálható volt minden mi szem-szájnak ingere, olyan volt a felhozatal, ami egy 5*-os szállodához dukál.

13.20-kor indult a konferencia, amelyet Marcus C. Müller, a BlackBerry európai igazgatója nyitott meg és tartotta meg a bevezető előadást, melynek során kiemelte, hogy a BlackBerry stratégiájában (most éppen) a vállalati megoldások élveznek prioritást (BES), ezt követik a mobilkészülékek és végül, de nem utolsó sorban az egyéb már létező és fejlesztés alatt álló QNX-re épülő megoldások (autóipar, egészségügy).

Majd kifejtette a BlackBerry Enterprise Service 10 jelenlegi állapotát és a benne rejlő lehetőségeket, valamint a következő 12-es verzió újításait. Míg a BES 5 csak egy MDM (mobileszköz-menedzsment) megoldás volt és csak a BlackBerry készülékek menedzselésére volt alkalmas, addig a BES 10 már egy EMM (Vállalati mobilitás-menedzsment) megoldássá alakult, mely megőrizte az előd pozitív tulajdonságait és számos új funkcióval is bővült, valamint elérhetővé vált az iOS és Android operációs rendszerű eszközök menedzselése is. Az idén megjelenő BES 12-ről megtudhattuk, hogy ez már egy Mobility Platform lesz, ami az MDM és az EMM összes funkcióján túl új funkciókkal bővül és a Windows Phone-t is kezelni fogja. A legfontosabb a biztonság, amelyet a vállalatokon illetve kormányzatokon belül a BES-sel a nem BlackBerry készülékekre is ki lehet terjeszteni.

bbexp_3.jpg

Marcus beszélt a BlackBerry németországi helyzetéről is. Ezek szerint  11 ezer vállalkozás használ BlackBerry-t Németországban, a DAX-vállalatok (Németország 30 legfontosabb vállalata) 50%-a teszteli vagy már használja a BlackBerry 10-et és a BES 10-et, a német tartományoknak pedig 90%-a teszteli vagy már használja a BES 10-et. Többek között a Daimler AG, a DATEV, a GROHE és a Südzucker is BlackBerry ügyfelek. Az igazgató az előadását követően meginterjúvolta a szintén BlackBerry felhasználó AXA képviselőjét.

A továbbiakban a BES 10 funkcióinak részletezése következett a BlackBerry Közép-európai Igazgatóságának prominens képviselői által.

Szó esett a Work Drives 2.0-ról, ami megtalálható a BlackBerry World-ben, de csak aktív BES 10-el használható, a program lényege, hogy bárhonnan hozzáférhetsz a vállalati dokumentumaidhoz és kapcsolatot tudsz tartani a kollégáiddal. (...)

És végre jött a BBM! A BBM is nagyon biztonságos és a vállalati és kormányzati felhasználása is ajánlott. Fontos és elvileg titkos információt adott ki Kai O. Schulte – senior manager (aki egyébként egy kicsit hasonlított Aranyosi Péterre :D), mégpedig azt, hogy valamikor idén nyár körül
JÖN a BBM PC-re!!!

bbexp_2.jpg

Kai elmondta mennyire büszkék a Mercedes-re és Nico-ra, és hogy részben nekik is köszönhető a siker, valamint megjegyezte, hogy csapatot választani tudni kell, mivel még a Vettel-érában szerződtek a Mercedesszel, de ők már akkor látták a potenciált a Mercedesben. 

Majd jött a „Beszéljünk a BlackBerry-ről” program bemutatása, melynek feladata, hogy a vállalati userek több lépcsőben beleássák magukat a BlackBerry világába, a BlackBerry ID-tól a szoftverfrissítésig és az adott friss szoftverek újdonságaikig.

Kaphattunk egy kis betekintést a szoftverfejlesztésbe BB10-re, és a PHILIPS képviselőjét is meghallgathattuk a Philips Dictation Recorderről, ami tartalmazza a SPEECHLIVE szolgáltatást, tehát angolul, németül és még néhány nyelven (sajnos magyarul még nem) diktált szövegeket dokumentummá alakítja, szóval elég spéci cucc. 

Közeledve a konferencia vége felé újra előjött a BES 10, és a BES 12, majd a konferenciát pontosan, sőt még picivel a meghirdetett időpont előtt zárta Stefan Mennecke a BlackBerry Közép-Európai ügyvezető igazgatója.

Számomra a végső konklúzió az volt, hogy a BlackBerry inkább szoftverfejlesztő cég és a hardver másodlagos, a legnagyobb hangsúlyt a vállalat a BES-re és a BlackBerry 10-re fekteti, amelyek köré építi az eszközeit, ezért gyárthat stabil és megbízható készülékeket, mivel a hardver van a szoftverért és nem fordítva, mint például az Android esetében.

Összességében nagyon szép és jó volt minden, Köln csodálatos, gyönyörű volt a szálloda és a konferenciaterem is, érdekesek voltak az előadások és a étel is finom volt, a cappuccino habja pedig mesés. A konferencia munkanyelve egyébként a német volt. Az előadások prezentációit ezen a honlapon megtalálhatjátok: http://www.wireless-mobile.info/


Köszönjük szépen Gábornak a helyszíni beszámolót a BlackBerry kölni rendezvényéről!

süti beállítások módosítása