Jó hír annak, aki Budapesten él vagy dolgozik, és 4G-s BlackBerryt (vagy bármilyen más okostelefont, végtére is senki sem lehet tökéletes) használ, valamint a Vodafone ügyfele: A piros logós mobilszolgáltató ma bejelentette, hogy az egész fővárosra kiterjesztette tavaly novemberben elindított 4G-s hálózatát. Ezzel immár mindhárom magyarországi szolgáltatónak van teljes 4G-je Budapesten, melyet a megfelelő készülékekkel és megfelelő előfizetéssel rendelkező ügyfelek használhatnak.

vodafone_markabolt.png

A Vodafone esetében a BlackBerry-felhasználók számára semmilyen plusz költséget nem jelent a 4G, bár elképzelhető, hogy díjcsomagot kell váltani ahhoz, hogy használni tudd (kártyásoknak például nem jár a gyorsabb hálózat). A szolgáltató hálózata egyébként valamivel lassabb, mint a többieké, egész pontosan fele a sávszélesség, hiszen egy 4G-s voda bázisállomás 75 Mbps-t tud átvinni maximum, egy telekomos/telenoros meg 150 Mbps-t. Ami persze egy telefonra levetítve erőteljes túlzásnak tűnhet, no de mi van akkor, ha egyszerre húszan csatlakoznak ahhoz a cellához? Márpedig Budapesten ez egyáltalán nem elképzelhetetlen állapot.

Még több százalék, MHz és Mbps a hivatalos sajtóközleményben alant:

Alig 10 hónappal a szükséges frekvencia készlet használatbavételét követően a Vodafone egész Budapestet és az ország legnagyobb városait is lefedte a leggyorsabb mobilinternetes szolgáltatással, a 4G-vel. A Vodafone 4G megfeszített ütemű hálózatfejlesztésnek köszönhetően immár Budapest 99 százalékán, valamint minden nagyobb városban és a Balaton környezetében is elérhető.

 A Vodafone 2014 novemberében Budapest belvárosában indította el a minden korábbinál gyorsabb mobilinternet hozzáférést nyújtó 4G szolgáltatását, miután a frekvenciapályázaton elnyerte a 4G/LTE szolgáltatás elindításához szükséges 800 MHz-es és 2600 MHz-es frekvencia tartományt. A vállalat a korábbi terveknek megfelelően folytatja az országos 4G hálózat kiépítését.

 A Vodafone országosan 98,4 százalékos kültéri lefedettségű szélessávú mobilinternet hálózatán az ország nagy részén már ma is elérhető a 42Mbps sávszélesség, ami a 4G szolgáltatás aktiválásával egyre többek számára 75 Mbps-re nőtt. A hálózaton a 4G-képes telefonnal, vagy táblagéppel rendelkező felhasználók minden eddiginél stabilabb és gyorsabb online szolgáltatásokat vehetnek igénybe mobiljukon, villámgyorsan tölthetnek fel és le nagyméretű file-okat, videókat, vagy akár filmeket is.

(Milyen kár, hogy a Vodafone-nál nem kapható BlackBerry, pedig egy vörös Passport igazán stílszerű lenne a vörösöktől, nemde?)

Naszóval, az iménti helyzetkomikum után akkor most egy kicsit komolyabb vizekre evezek, nem annyira eltávolodva azért a tegnapi iPhone-bemutatótól, meg a múlt héten véget ért IFA-tól. 

A BlackBerryt szokás (volt) támadni azért, hogy elavult technológiát használ, le van maradva a konkurenciától, lassan reagál a trendekre és a többi. Bár meggyőződésem, hogy a mai BlackBerry erre már nem szolgál rá, most itt a lehetőség, hogy szavazzatok arról, milyen funkciót látnátok szívesen a legújabb, csúcskategóriás BlackBerryben. Vagyis ha rajtatok múlna, mit pakolnátok bele és mit nem mondjuk a Venice, vagy a Passport utódjába.

Csillió magos processzor, annál is több memória

Na igen, a több biztos jobb, ezt a hülye is érti, meg aztán ha most nem is kell, egyszer még ki tudja, jól jöhet, hogy nyolc(tizenkettő, tizenhat, tizennyolc...)magos processzor van abban a mobilban. Memóriából meg sosem elég, aki Windowsra van kárhoztatva, az biztos tisztában van ezzel.

mediatek_cpu_1.jpg

Úgyhogy egy csúcsmobilba mindenekelőtt legyen "erős vas", a többi szempont gyakorlatilag lényegtelen. Közben izzik a telefon? Lemerül az akku fél óra alatt? Kit érdekel, ha veled van az ERŐ?

Benyomható kijelző (3D Touch)

Mondjuk ezt a poént, vagy ehhez nagyon hasonlót a BlackBerry már egyszer ellőtte az erősen vitatott sikerű Stormmal, de erre már senki nem emlékszik, meg valljuk be, aki emlékszik, az inkább letagadja. De nem kizárt, hogy ami nem sikerült a BlackBerrynek, az sikerülni fog az Apple-nek, pláne mivel az új iPhone-okban azért kissé továbbgondolták ezt a funkciót. 

3d-touch1.jpg

Tudom, hogy a BlackBerry-felhasználók egyébként mániákusan szeretnek mindenfélét (legfőképpen gombokat) nyomogatni, úgyhogy most itt a lehetőség, hogy megszavazzátok: akarnátok-e (újra) ezt tenni a telefonotok kijelzőjével?

Stylus Pencil

Kétségtelenül a tengapi nap sztárja. Nem láttam az Apple keynote-ot, de kizártnak tartom, hogy a közönség soraiban, illetve az internetes nézők milliói körében ne lettek volna jó néhányan, akik az Apple Pencil bejelentésére ne pislogtak volna értetlenül. Mit szólna ehhez Steve Jobs? -- vetődhetett fel a tömegekben a (jogos) kérdés. És akkor most mégis a Samsungnak volt igaza? Mégsem a koreaiak másolnak? HÁT MIVÉ LESZ ÍGY A VILÁG?

s-pen.jpg

A stylus egyébként kreatív körökben kedvelt eszköz, kérdés, hogy egy okostelefon mellett helye van-e, bár amekkora péklapát eszközöket gyártanak mostanában, elfér ez is a repertoárban.

Lekerekített oldalú kijelző

Igazából nem nagy újdonság, a Samsung Note és Galaxy szériáján már több mint egy éve létezik, a BlackBerry viszont állítólag innen kölcsönzi majd a Venice kódnevű újdonság (lásd lent) paneljét.

venice_android2.jpg

Már a Galaxy és Note sorozatok kapcsán sem igazán értettem, mire jó a két oldalt lekunkorított panel, már azon kívül persze, hogy első ránézésre vonzza a tekintetet, de ki tudja, lehet, hogy a BlackBerry majd ad értelmet a lehajló peremeknek. Addig is:

Vízálló burkolat

Ez sem igazán újdonság, bár mostanában egyre több okostelefon bírja egyre jobban a vizet meg a port. Ami egyfelől jó, pláne ha az ember most kitekint az ablakon (és az esős évszak csak most jön), másfelől meg nekem soha az életben nem ázott még be mobilom, nem is értem, hogy lehet valaki olyan figyelmetlen, hogy ilyesmi történjen vele.

waterresistant.jpg

A (mérsékelten) vízálló mobilok sztorija egyébként nem az esős időszakra vezethető vissza, hanem a fürdőszobára. A BlackBerry-függést komolyan kell venni, szóval ha annyira függő vagy, hogy legszívesebben a zuhany alá vagy kádba is magaddal vinnéd a telefont, sürgősen fordulj szakemberhez!

Panorámaszelfi

Na ez a kedvencem. A Samsung jelentette be tavaly, vagy tavalyelőtt (a franc se emlékszik ezekre a rendezvényekre, maximum az marad meg belőlük, hogy évente teljesen lecserélődik a színpadi gárda), akkor látványosan azzal demózták, hogy a prezenter csinált egy panorámaszelfi-fotót magáról, meg a közönségről - úgy 180 fokban.

panoramaselfie.jpg

Szerintem ezt a funkciót azóta élő ember nem használta, még az elhíresült Oscar-díj átadáson készült szelfi is egy kutyaközönséges szelfi volt (jó-jó, kicsit azért manipulálva). De hátha csak rossz a PR-je, és a panorámaszelfi valójában a modern okostelefonok nélkülözhetetlen része.

Ennyi lett volna első körben, ne felejtsetek el mindenhol szavazni, tegyük közösen jobbá az okostelefonok világát!

Jelenet egy repülőtéri váróban tegnap magyar idő szerint az esti órákban (megtörtént eset alapján):

-Az Apple rendezvényt nézi?

-Nem.

-(zavartan) De ööö - az meg micsoda?

-Egy BlackBerry Passport.

-De hát..., én..., az meg hogy lehet?

By Marty Beard.

Tegnap tehát immár hivatalosan is elindult a világ legtöbb régiójában (így Európában is) a BlackBerry 10 operációs rendszer legfrissebb, 10.3.2-es verziójának kiadása, a frissítés kapcsán pedig szokás szerint megint gyűlnek a kérdések, melyeket természetesen ezúttal sem hagy a BerryBlog és a BlackBerry megválaszolatlanul.

faq3.jpg

Itt van tehát minden, amit a BB10 legújabb frissítéséről tudnod kell:

Milyen frissítés? Nem látok semmit, minden változatlan, MIKOR KAPOM MÁR MEG???

Nyugi, hamarosan. A frissítés terjesztése fokozatosan ütemezett, azaz nem minden régió kapja meg egy időben az új OS-t, plusz attól is függhet a dolog, hogy melyik szolgáltatónál vagy. 

Oké, és honnan fogom tudni, ha elérhető az update a telefonomra?

A frissítésről a BlackBerry Hub-ba fogsz kapni egy értesítést, de futtathatsz verzióellenőrzést is a telefonon, ehhez lépj be a beállításokba és keresd a szoftverfrissítések menüpontot. Mielőtt elindítod a szoftverfrissítést, biztos ami biztos készíts a telefonodról egy biztonsági mentést a BlackBerry Link szoftver segítségével. Ez egyébként is jól jöhet.

A BerryBoltban vásároltam a független BlackBerrymet. Mikor kapok rá frissítést?

Jó hírem van: a BerryBoltban vásárolt, gyárilag kártyafüggetlen BlackBerry készülékek Európában mindig az elsők közt kapják meg az új szoftvereket, ráadásul ehhez még csak SIM-kártyát sem kell tenni a mobilba, elég Wi-Fi-re csatlakozni, vagy a BlackBerry Linkkel PC-re kötni a mobilt. Ha a frissítés során bárhol elakadnál, vagy segítségre szorulsz, keresd kollégáinkat az info@berrybolt.hu e-mail címen!

Hurrá, látom, hogy elérhető a frissítés, de a múltkorival is csak a baj volt. Most akkor ezt miért is tegyem fel?

Pont azért, mert a múltkorival sok baj volt. A BlackBerry 10 legfrisebb, 10.3.2-es verziója elsősorban egy hibajavító kiadás, mely a februárban megjelent 10.3.1-es verzióval érkező hibák jelentős részét javítja (aki kíváncsi, konkrétan miket, itt elolvashatja angolul). Vagyis ha 10.3.1 fut a telefonodon, akkor rosszabbul semmiképpen nem jársz, ha felteszed rá az új szoftvert.  De azért vannak benne fontos továbbfejlesztések és újítások, úgy mint:

  • Lopásgátló funkció a BlackBerry Protectben. Ha elveszted a telefonodat, vagy ellopják, a Protect webes felületen távolról törölheted a tartalmát. A készülék ráadásul ezután csak a te BlackBerry ID-ddel vehető újra használatba, egyébként maximum levélnehezéknek lesz jó, 
  • Továbbfejlesztett kameraalkalmazás, 
  • Továbbfejlesztett naptárfunkciók, elsősorban a tárgyalási módhoz kötődően,
  • A szoftver része emellett a Blend megújult, 1.2-es verziója is.

Szuper, meggyőztél, mit kell még tegyek, mielőtt frissítenék?

Mindenképpen ellenőrizd, hogy a BlackBerry ID-d jelszavára emlékszel-e, ellenkező esetben a következő rendszertörlés során kizárhatod magad a saját telefonodról. Ezt utólag semmilyen módszerrel nem lehet visszacsinálni, szóval jól vésd az eszedbe azt a jelszót!

Az Inside BlackBerry Blog posztja alapján.

Maradt még benned kérdés? Tedd fel itt a kommenteknél, vagy a Facebookon, a facebook.com/berryblog címen!

A BlackBerry 10 operációs rendszer legfrissebb, 10.3.2-es kiadásának megjelenését komoly misztikum övezi, hiszen míg Észak-Amerikában ez a verzió már júniusban lefrissült a telefonokra, addig az európai készülékek nem kapták meg az új OS-t -- egészen a mai napig. A szolgáltatófüggetlen, és a legtöbb függő telefonra azonban ma délután leküldték a BlackBerry szerverei az új rendszert, mely egész pontosan a 10.3.2.2474-es verziószámot viseli, vagyis megegyezik azzal a kiadással, ami augusztus végén szivárgott ki az internetre. Hogy mi tartott ennyi ideig, az valószínűleg sosem fog kiderülni, de induljunk ki abból a jóindulatú örök közhelyből, hogy jó munkához idő kell.

blackberry_10.jpg

 Az új BlackBerry 10 verzióról mindenekelőtt annyit érdemes tudni, hogy egyrészt ez elsősorban egy bugfix release, vagyis a 10.3.1-es kiadásban szereplő hibákat (volt belőlük pár, mitagadás) hivatott javítani, új funkciót és új kinézetet ezért nemigen hoz. Illetve azt is tudni kell, hogy ha egyszer frissítesz erre a verzióra, akkor nincs többé visszaút, vagyis nem lehet újra feltenni korábbi kiadást, ha tetszik, ha nem, ezt kell használni.

Szerencsére a 10.3.2-es kiadással az eddigi tapasztalatok szerint jóval kevesebb a gond, mint az eggyel korábbival, ami a fentiek alapján érthető is, hiszen mint említettem, bugfix release-ról van szó. Így aligha lesz értelme visszatérni egy korábbi verzióra.

FONTOS!

Mielőtt ujjongva ráböknél a frissítést leokézó gombra, ellenőrizd, hogy a BlackBerry ID-d jelszavát ismered-e, mert könnyen kizárhatod magad a saját telefonodból a legközelebbi adattörlést követően, illetve nem fogod tudni így másnak eladni a készüléket, ha megválnál tőle. A BlackBerry ID-det a legegyszerűbben úgy tudod leellenőrizni, ha megpróbálsz bejelentkezni a BlackBerry weboldalán vele.

A BlackBerry Protect új lopásgátló funkciójáról itt olvashatsz.

A BlackBerry 10 legújabb verziójának első frissítési hullámáról pedig ebben a posztban volt szó.

Címkék: frissítés bb10

Harmincöt év alatt rengeteg minden történt az informatikában, legalábbis ha én visszatekintek 1980-ra, legfeljebb a Commodore-korszakot, meg a Videoton TV-computert tudom felidézni, ezeken pedig már jócskán túlhaladtunk, minden szempontból. Ki gondolná, hogy a modern mobiltechnológiák, mobilos operációs rendszerek alapjait (is) ezekben az években tették le? Itt van például a QNX nevű, mikrokernel-alapú operációs rendszer, melyet két műszaki egyetemista srác kezdett el fejleszteni 35 éve, és ami most nukleáris erőművektől kezdve autók tízmillióin át a BlackBerry 10-es készülékekig milliónyi eszköznek nyújt működési alapot.

dan-dodge.jpg

A QNX egyik atyja, Dan Dodge éppen a héten jelentette be, hogy 35 évnyi munka után most már úgy érzi, ideje elengedni a projektet, így az egyik alapító most otthagyja az időközben a BlackBerry kezébe került, és annak leányvállalataként működő QNX Software Systems-szet. Mielőtt még megindulnának a spekulációk Dodge szélnek eresztéséről, a vezető saját döntéséből távozott, pontosabban miután eldöntötte, hogy nyugdíjazza magát, meghívott mindenkit, akit csak ismert a QNX-nél és csinált egy "jó kis búcsúparit".

Hogy a partin ott volt-e John Chen, arról nem szólnak a híradások, mondjuk remélem legalább egy csemegekosarat küldött a BlackBerry hongkongi származású elnök-vezérigazgatója Dodge-nak, hiszen a kanadai cég ennyivel minimum tartozik neki - pláne, ha igazak azok a híresztelések, melyek szerint már javában készül az első, QNX-alapú androidos mobil Chenék boszorkánykonyhájában...

Jó pihenést Dan, és kösz a PlayBookot meg a BB10-et!

Via Globe and Mail.

Címkék: blackberry qnx
süti beállítások módosítása