És máris beköszönt a nyár első hónapja, a június, mely tulajdonképpen különösebb izgalmak nélkül telt, miközben már mindenki javában azt tervezgette, hová megy nyaralni az idén. A hónap kis túlzással a BlackBerry 9900-ról, a RIM májusban bejelentett új csúcsmodelljéről szólt. Például mi is bemutattunk róla néhány exkluzív képet.

Aztán június 16-án egy kicsit átterelődött a szó a PlayBookra, ekkor került ugyanis forgalomba a RIM tabletje az öreg kontinensen, elsőként is Nagy-Britanniában, ahol akkor a legolcsóbb modellért 122 ezer forintnak megfelelő angol fontot kellett fizetni.

Nagyjából ekkor kezdett erősen érződni, hogy a RIM letért az addigi ösvényről, a romló pénzügyi eredmények és kilátások kapcsán előkerült, hogy a befektetők változtatásokat eszközölnének a menedzsmentben, így elsősorban szétválasztanák az elnök-vezárigazgatói pozíciókat a cégnél.

Júniusban röppent fel először az a pletyka, hogy a RIM idén nem nagyon akarja továbbfejleszteni a PlayBook-termékvonalat, legalábbis új hardverváltozat nem készül a tabletből, helyette inkább a telefonok fejlesztésére koncentrálnak a cégnél. Ez olyannyira bejött, hogy mostanra nemcsak a fejlesztést, hanem kis túlzással a gyártást is beszüntették a kanadaiak, hiszen hegyekben állnak a PlayBookok a raktárban.

A júniusi BB-celeb az áprilisban tartott angol királyi esküvő egyik sztárja, Vilmos herceg sógornője, Pippa Middleton volt.

Itt van megint a karácsony, ami vélhetően Kanadában is ugyanarról, vagy majdnem ugyanarról szól, mint nálunk. Ez a szeretet, a békesség, meg a védjegybitorlási perek időszaka. Most éppen a BBM miatt megy a cirkusz, egy BBM Canada nevű cég szerint ugyanis a RIM illetéktelenül használja a BlackBerry Messenger rövidítést márkanévként. Ami azt illeti, szólhattak volna korábban is, hiszen a RIM 2010-ben jegyezte be magának a brandet Kanadában.

bbm_logo.jpg

A BBM Canada által a BBM-mel összefüggésbe hozott tevékenységeknek ráadásul semmi köze nincs a mobiltelefonos üzenetküldő rendszerekhez, de mindegy, végülis az jól látszik, hogy mostanában egész szépen lehet keresni szabadalom- és védjegybitorlási eljárásokkal, a srácok megpróbálták.

A rövidke kitekintés után térjünk vissza a BlackBerrykhez, a BerryBloghoz és hozzátok, akik ez a blogot olvassátok esetenként, vagy akár minden nap. Kellemes ünnepeket kívánunk Nektek, reméljük az esti vacsora vagy az ajándékok ideje alatt azért nem nyomkodjátok majd állandóan telefonotokat, de persze utána ne felejtsétek el megosztani az élményeket ismerőseitekkel - akár éppen BBM-en, vagy mondjuk a BerryBlog Facebook-oldalán.

Boldog karácsonyt!

Az idei év ötödik hónapjában fontos eseményeknek lehettünk tanúi a RIM háza táján. A hónap elején kezdődött a BlackBerry World konferencia, aminek a legnagyobb sztárja Steve Ballmer volt, a Microsoft vezére, aki Mike Lazaridissel közösen bejelentette a két cég együttműködését a Bing szolgáltatásokra vonatkozóan.

Ugyanitt, vagyis a BlackBerry Worldön rántották le a leplet a BlackBerry 9900-ról, a RIM jelenlegi csúcskategóriás készülékéről, illetve bemutatták az Android App Player koncepciót, vagyis először hangzott el hivatalosan is, hogy a PlayBookon, illetve később a BlackBerryken futni fognak az androidos alkalmazások.

Májusban történt egy fontos változás a BerryBlog életében is, alig több mint egy hónappal az áprilisi dizájnváltás után. Ekkor jegyeztük be a www.berryblog.hu felső szintű domaint, ami a www.berryblog.blog.hu -ra irányít át - később ez még jól jöhet, meg legalább nem happolják el előlünk mások ezt a rendkívül értékes domaint.

Ebben a hónapban jelent meg a RIM saját fejlesztésű Twitter-kliensének 2.0-s verziója, a Facebook-appból pedig újabb béta készült, valamint kiszivárogtak az első képek az új, 3.0-s App Worldről.

A hónap végén egy újabb, titokzatos BlackBerryről kerültek ki képek a netre: a 9900-hoz hasonló felépítésű 9790 külsőre első látásra sokkal inkább hajazott (illetve hajaz ma is) a 9700-as szériára, talán kevéssé exkluzív, mint a nagytesó, cserébe viszont olcsóbb nála. Bár már májusban láttuk róla az első képeket, a készülék azóta sem kapható Európában.

És akkor a végén szokás szerint következzen a hónap BB-celebje, Stefanie Joanne Angelina Germanotta, vagyis Lady Gaga, aki rendszeresen Madonnát megszégyenítő bájjal jelenik meg a nagyközönség előtt, és sosem felejti el felmutatni a BlackBerryjét.

Tegnap jó nagy balhé lett belőle, hogy a Boy Genius Report egy állítólagos jól informált forrást idézve mindenféle érdekességeket írt a RIM jövő évi terveiről, meg úgy általában a csőben lévő termékekről, szolgáltatásokról. Ezek közt szerepelt egyebek mellett, hogy a BlackBerry 10 OS totál csőd, a fejlesztése pedig sehol nem tart, emellett a RIM képtelen megoldani a BIS/BES integrációt az új platformmal. A BGR által megszólaltatott állítólagos felsővezető szerint emellett Mike Lazaridis egyszerűen hazudott, amikor azt állította, hogy az LTE-kompatibilis lapkakészletre vár a RIM, és ezért késnek az új generációs BlackBerryk.

Súlyos állítások, a súlyosságukat pedig csak az jelzi jobban, hogy a RIM először Twitteren, majd hivatalos nyilatkozatban is megszólalt az ügyben. Utóbbi nagyjából így szól magyarul:

A RIM stratégiai döntése, hogy a BlackBerry 10-alapú okostelefonjait LTE-kompatibilis lapkakészletekre építse. Ahogy arról a befektetői tájékoztatónkon is szó volt, a döntéssel kapcsolatos mérnöki, tervezési feladatok, valamint egyéb tényezők jelentős mértékben befolyásolják a BlackBerry 10 okostelefonok megjelenési idejét. Azok a névtelen állítások, melyek mást sugallnak pontatlanok és tévesek. Ahogy azt a RIM korábban kijelentette, illetve Mike Lazaridis is kifejtette a tájékoztató során, a cég addig nem dobja piacra a BlackBerry 10-alapú telefonokat, míg nem készülnek el teljesen, emellett meggyőződésünk, hogy az új architektúra feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a felhasználóinknak az általuk várt élményt nyújtsuk. Minden ezzel ellentétes feltételezés hamis.

Örülünk az új platformunk iránti felélénkült érdeklődésnek, és ígérjük, hogy keményen dolgozunk a következőkben azért, hogy amilyen gyorsan csak lehet, elkészüljünk vele. Ezzel együtt továbbra is tapasztaljuk a nemrég piacra dobott BlackBerry 7-alapú telefonjaink sikerét, és hisszük, hogy ezek a termékek mind az új vásárlók, mind a csaknem 75 millió meglévő ügyfelünk számára nagyon meggyőző ajánlatnak számítanak.

Szóval valaki itt hazudik. Nem szép dolog, különösen így karácsony tájékán. Hogy ezúttal ki a hunyó, azt nem szeretnénk itt és most eldönteni, mindenesetre azt azért nem árt látni, hogy ha a RIM vezetése valóban kamuzik, azzal Lazaridis és Balsillie nem csak a cégük jövőjét kockáztatják, hanem könnyen a rács mögött köthetnek ki. Nem hinném, hogy ez megérné nekik.

Címkék: stratégia rim bgr

Folytatjuk a RIM körül idén történt eseményeket feldolgozó sorozatunkat, immár az áprilissal, a húsvét és a PlayBook hónapjával. Ez mindjárt az első napon egy újdonságot hozott, na nem a RIM, hanem sokkal inkább a BerryBlog életébe: április elsején debütált a BerryBlog új dizájnja, amit azóta tovább igyekeztünk csiszolni, remélhetőleg a kedvetekre.

A hónap elején ismét képeket mutogattunk a Bold 9900-ról (vagy 9930-ról, ez a képek alapján nem derült ki), akkor azonban még az sem volt egyértelmű, hogy egyáltalán Boldnak hívják majd a telefont, mostanra persze minden világos lett, de hé! - hol a Wi-Fi hotspot üzemmód?

A hónap poénját Jim Balsillie szállította, amint a Bloombergnek nyilatkozva azt ecsetelte, hogy a PlayBook mennyire jó kis tablet, és egyébként is, voltaképpen semmi hiányossága nincs, tényleg jó úgy, ahogy van az egész. A tagot érdemes figyelemmel kísérni a mondandója közben, mintha egy teleshop-díszletből lépett volna elő.

Aztán április 19-én mindenféle különösebb csinnadratta nélkül megérkezett a PlayBook. Nagyjából ennyit tudunk elmondani a launchról, tök érdektelen volt.

Áprilisban szoftverfronton is újított a RIM, ekkor jelent meg a BlackBerry Messenger 6 első, publikus bétája, ami megnyitott az utat a BBM Connected program felé. Ma már a 6.1-es verziót is lehet tesztelni az alkalmazásból.

Végül az év negyedik hónapjában kiderült, hogy a BlackBerry OS soron következő verziója mégsem az eredetileg neki szánt 6.1-es számozással kerül majd a telefonokra, hanem a 7-es számot viseli majd, ami a kínaiak szerint ugyan szerencsétlen szám, de azért a Java-alapú OS-családnak mégiscsak egy méltó befejezését jelenti.

A hónap BB-celebje egy ismert és ünnepelt színésznő, a 36 évesen is gyönyörű Eva Longoria volt. 

Tegnap elég sok helyen megjelent a hír, hogy a RIM-re több cég is pályázna, illetve pályázott, köztük a Kindle Fire-ral a tabletpiacot alaposan meglepő Amazon is, plusz a Nokia és a Microsoft is az érdeklődök közt van/volt. A HWSW a helyzetet értékelő cikkében leírja, illetve grafikonon szemlélteti a tendenciát, mely a RIM fennállásának eddigi legpocsékabb évét jellemezte, és a felvásárlással kapcsolatos spekulációkhoz vezetett:

Az Android és az iOS előretörésével versenyezni képtelen RIM piaci értékének közel 80 százalékát vesztette el idén, a társaság kapitalizációja jelenleg 6,56 milliárd dollár mindössze, ami a 14 milliárd dolláros eszközállomány felét sem éri el - a RIM ideális akvizíciós célpont lehet, bár eddig senki sem tett rá ajánlatot. Jim Balsillie, a vállalat társelnök-vezérigazgatója a WSJ informátorai szerint mindenképp meg szeretné várni, hogy fogadja a piac a 2012-es BlackBerry modelleket, mielőtt bárkivel akvizíciós tárgyalásokba kezdene - persze egyáltalán nem biztos, hogy hajlandó lesz megválni a cégétől.

Tény, hogy ebben a helyzetben felmerülhet egy cég eladása, beolvasztása, bezárása, a székház ledózerolása és a hely sóval behintése, a RIM azonban a befektetői nyomás és a rendkívül rossz sajtó ellenére mégis köti az ebet a karóhoz: nincs felvásárlás - legalábbis egyelőre.

Ehelyett vannak nagy ígéretek és fogadkozások, meg a két csúcsvezető csökkenti a saját fizetését évi 1 dollárra, ami gesztusnak szép, de lássuk be, ettől még nem fognak megoldódni a cég problémái. De mégis mire ez a ragaszkodás és az önbizalom? A RIM-nél senki nem tanult közgazdaságtant? Miért állnak ellen ilyen határozottan a látszólag elkerülhetetlen és piaci szempontból racionálisnak tűnő akvizíciónak?

A válasz alighanem a büszkeség. Az 1984-ben alapított, kis kanadai IT-cég mára a világ egyik legismertebb okostelefon-gyártójává nőtte ki magát, és a semmiből alig több mint tíz év alatt a csúcsra került, legalábbis Észak-Amerikában. A Research in Motion Kanada nemzeti büszkesége, a kanadaiak nemzeti büszkesége, egyike azon kevés helyi IT-cégeknek, melyek a világpiac meghatározó szereplőjévé tudták kinőni magukat.

Emellett, illetve ebből kifolyólag a RIM-nél megtiszteltetés dolgozni, a cég még most is a top munkahelyek közt van az országban, az alkalmazottakat megbecsülik, jók a béren kívüli juttatások, a hangulat pedig még most is legfeljebb azért fagyos, mert Waterlooban jó öt-tíz fokkal hidegebb van, mint nálunk.

lazaridis_balsillie.jpg

A RIM vezetőinek csak a tőzsde, illetve a befektetők követelik a fejüket, egyébként az ország legmegbecsültebb vállalkozóiról van szó: Mike Lazaridis, a cég egyik elnök-vezérigazgatója a legmagasabb Kanadai állami kitüntetési fokozat tiszti keresztjét kapta, társa, Jim Balsillie pedig, nos ő inkább hokicsapatokat szeretne szerezni kitüntetések helyett, eddig meglehetősen kevés sikerrel. Balsillie egyébként maga is hokijátékos, golfozik és triatlonozik, előbbi kettő sportot versenyszerűen űzi, illetve űzte.

Válaszolva a címben feltett kérdésre, a BlackBerryben, illetve a Research in Motionben szerintem a kanadai büszkeség tartja a lelket, a cég ezért áll ellen mindenféle felvásárlási kísérletnek és a vezetők részben ezért sem hajlandóak félreállni. A RIM-nek nem lehet nem kanadai vezetője, márpedig a befektetők korántsem biztos, hogy kanadai menedzsert tennének a cég élére, a belpiacon meg lehet, hogy egyszerűen nincs jobb választás Lazaridisnél és Balsillie-nél.

A kanadai himnusz első három sorában minden benne van:

O Canada!
Our home and native land!
True patriot love in all thy sons command.

Címkék: blackberry rim
süti beállítások módosítása